Temperaturen var langt under minus tirsdag morgen, da 30-35 personer stillede sig op foran Rolfsgade 1 i Viby - bevæbnet med fagforeningsfaner og varm kaffe.
Nu skal det have en ende. Nu spænder vi buen og giver os ikke, før han har overenskomst.
Claus Salomon Ørskou, Byggefagene Århus.
På adressen ligger en millionvilla, som firmaet BYG BYG BYG ApS har opgaven at sætte i stand. Ejeren bag byggefirmaet, Søren Skifter, har siden 2009 afslået de aarhusianske byggefagforeningers tilbud om at tegne overenskomst.
– Men nu skal det have en ende. Nu spænder vi buen og giver os ikke, før han har overenskomst, siger Claus Salomon Ørskou til Arbejderen.
Han er formand for Byggefagenes Samvirke Århus, initiativtager til tirsdagens demonstration. Markeringen var vellykket, og Claus Salomon Ørskou varsler flere lignende aktiviteter med det formål at gøre arbejdet vanskeligere for firmaet, der ser stort på spillereglerne på det danske arbejdsmarked.
Må klare sig selv
– Vi øger fokus på firmaet og pladsen og vil med alle legale midler gøre arbejdet så vanskeligt som muligt. Fremover skal de selv køre byggeaffald på genbrugspladsen, og vi vil også sørge for, at det bliver vanskeligere for dem at få leveret byggematerialer, forklarer Claus Salomon Ørskou.
Søren Skifter benytter typisk en konstruktion, hvor han selv er hovedentreprenør. Så hyrer han de to polske firmaer Marema og Danske Project og aflønner - så vidt byggefagforeningerne har erfaret - med omkring 70 kroner i timen. Indbetaling af arbejdsmarkedspension og søgnehelligdagsbetaling er ikke-eksisterende.
Maciej Brylewski og Piotr Brylewski, der står bag Marema og Danske Project, befinder sig også på pladsen i Viby. Deres firmaer er ikke tilmeldt det såkaldte RUT-register, som de skal, og også de nægter at tegne overenskomst med 3F.
Bygherre er tavs
Det indgår som en del af planen for at få overenskomsterne i hus at gøre det offentligt kendt, hvordan Søren Skifter driver forretning. Under demonstrationen blev der således delt løbesedler ud til forbipasserende, og langt hovedparten havde stor forståelse for, at fagforeningerne gør noget ved sagen.
Byggefagforeningerne har også forsøgt at stoppe det danske løndumperfirma ved at henvende sig til bygherren og dennes kone.
– Nu er der snart gået 14 dage, siden jeg sendte mail til manden. Jeg har også indtalt besked på konens telefon flere gange, men ingen af dem har svaret på min henvendelse, forklarer Claus Salomon Ørskou.
Arbejderen har forsøgt at få kontakt til Søren Skifter uden held.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278