21 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Ny lov sikrer bedre vilkår til vikarer

Ny lov sikrer bedre vilkår til vikarer

Vikarer skal fremover have samme løn og andre rettigheder som de fastansatte i det firma, de bliver hyret af. Det er kosekvensen af den lov, som et flertal i Folketinget har vedtaget.

Torsdag i sidste uge vedtog et flertal i Folketinget, at vikarer som udgangspunkt skal ligestilles med fastansatte, når det drejer sig om løn og ferie.
FOTO: PN
1 af 1

Vikarer fra vikarbureauer skal fra 1. juli have samme vilkår, som de fastansatte i firmaet, der hyrer dem.

Det er konsekvensen af, at alle partier, undtagen Liberal Alliance, torsdag i sidste uge vedtog vikarloven, der implementerer EU-direktivet om vikararbejde.

Loven kræver, at vikarerne som minimum ligestilles med fastansatte, når det drejer sig om løn og ferie.  

HK/Privat organiserer vikarerne på funktionærområdet i Danmark. Formand, Simon Thøgern, mener, det har været tiltrængt med bedre rettigheder for de midlertidigt ansatte.

- Det er meget tilfredsstillende, at vi får denne bedre beskyttelse, siger han om loven, der kommer til at berøre landets omkring 30.000 herboende vikarer.

- Vikarer er en meget fleksibel arbejdskraft, men også en udsat gruppe, da de i sagens natur lever en jobmæssig usikker tilværelse. Det har derfor været meget uretfærdigt, at vikarerne i mange tilfælde har måttet arbejde under ringere vilkår end de fastansatte, siger Simon Thøgern.

Princippet om ligebehandling af vikarer  kan fraviges, hvis vikarerne i forvejen er omfattet af en kollektiv overenskomst, indgået af de mest “repræsentative parter” i Danmark. Enten en egentlig overenskomst imellem to organisationer, en tiltrædelse til en sådan, eller en virksomheds egen overenskomst med et repræsentativt fagforbund.

Undtagelsen betyder, at vikarbureauer omfattet af eksempelvis en overenskomst på industriens område, som dækker deres udsendte vikarer, kan se bort fra lovens krav om ligebehandling, og følge deres overenskomst som hidtil.

Netop den fravigelse synes Ole Tue Hansen, forbundssekretær i Dansk El-Forbnd, er værd at bemærke.

- Undtagelse for direktivet gælder alene et vikarbureau, der er omfattet af eller har tiltrådt en kollektiv overenskomst, som er indgået af de mest repræsentative arbejdsmarkedsparter i Danmark og som gælder på hele det danske område. Dette er en anderkendelse af de rigtige fagforeninger i Danmark. En overenskomst med Krifa kan altså ikke give undtagelse for direktivet, siger Ole Tue Hansen.

Hos arbejdsgiverne i Dansk Erhverv er der også generel tilfredshed med loven.

- For os har det været vigtigt, at de mange overenskomster, som vikarbureauerne allerede har indgået med fagforeningerne, fik forrang. På den måde kan vikarbureauet nøjes med at overholde egne overenskomster - og ikke både sin egen overenskomst og brugervirksomhedens overenskomst, siger underdirektør for Dansk Erhverv, Charlotte Vester.

Loven kommer ikke til at vedrøre vikarer, som virksomheder selv ansætter, for eksempel barselsvikarer.

Den vil heller ikke omfatte ansatte hos en underleverandør, der udfører en entreprise, eller ansatte, som er udlånt fra en anden virksomhed, der ikke er et vikarbureau.

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. jun. 2013 - 10:02   04. jun. 2013 - 10:15

Vikarlov

noc@arbejderen.dk