Med finanslovsaftalen for 2015 indføres der en ny, såkaldt kontantydelse. Ifølge finansminister Bjarne Corydon skal ydelsen sikre dem, der falder ud af dagpengesystemet. Det gør den bare ikke, fastslår A-kassernes Samvirke.
De omkring 50.000 arbejdsløse, der allerede er faldet ud af dagpengesystemet eller gør det inden nytår, vil slet ikke have ret til kontantydelsen. Desuden er det en del af aftalen, at man højst har tre år samlet set på dagpenge, arbejdsmarkedsydelse og kontantydelse.
Der er allerede en meget stor gruppe ledige på den midlertidige arbejdsmarkedsydelse, som kontantydelsen ikke kommer til at hjælpe
Torben Pulsen, AK-Samvirke
Man har altså ikke automatisk ret til den nye, midlertidige kontantydelse, når arbejdsmarkedsydelsen ophører, forklarer AK-Samvirkes formand, Torben Poulsen.
- Der er allerede en meget stor gruppe ledige på den midlertidige arbejdsmarkedsydelse, som kontantydelsen ikke kommer til at hjælpe. Vi havde set frem til, at finanslovsaftalen ville indeholde en indtægtssikring for de mange, der aktuelt er omfattet af arbejdsmarkedsydelsen. Disse ledige vil miste den midlertidige ydelse og være i risiko for at stå helt uden indkomst i løbet af det næste år, hvis de ikke kommer i job, understreger Torben Poulsen.
Hurtig udfasning
De i alt tre år på dagpenge plus de midlertidige ydelser bliver i øvrigt aftrappet fra 2016 frem mod 2017, hvor man i 2. halvår kun har ret til de to år på dagpenge. Aftrapningen sker ved, at der fra og med første halvår 2016 bliver skåret et kvart år den treårige periode for hvert halve år, der går.
Hvis man opbruger sin dagpengeret i 1. halvår 2016, vil man altså kun have ret til sammenlagt trekvart år på arbejdsmarkedsydelse og kontantydelse. Derefter er arbejdsmarkedsydelsen udfaset, og de sidste, der kan få gavn af kontantydelsen, er dem, der opbruger dagpengeretten i 1. halvår 2017 - de har ret til et kvart år på ydelsen. Planen er, at der til den tid vil være indfaset en ny dagpengereform, baseret på dagpengekommissionens kommende anbefalinger.
Den nye, midlertidige kontantydelse ligner arbejdsmarkedsydelsen ved ikke at være afhængig af, om man har formue eller eventuel ægtefælles eller samboendes indtægt. Ydelsen administrereres og udbetales dog af kommunerne og ikke som arbejdsmarkedsydelsen af a-kasserne.
Kontantydelsen er på 80 procent af dagpengesatsen for forsørgere, 60 procent for ikke-forsørgere, mens unge under 30 år får kontantydelse på ungesats. Desuden skal man for at kunne få kontantydelse være i konstant aktivering som gratis arbejdskraft, enten i offentlige "nyttejob" eller i såkaldt virksomhedspraktik i en privat virksomhed.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278