Lørdag morgen har 3F Transport og Dansk Industri indgået forlig om en ny tre-årig overenskomst på transportområdet. Det er den såkaldte fællesoverenskomst, som omfatter 8.000 havnearbejderne og en stor gruppe lagerarbejdere og chauffører på DI’s virksomheder, der nu er faldet på plads.
Den fornyede overenskomst favner ønskerne hos 3F’erne på transportområdet.
Jan Villadsen, 3F Transport
– Den fornyede overenskomst favner ønskerne hos 3F’erne på transportområdet, sagde Jan Villadsen, der som formand for 3F Transport har stået i spidsen for forhandlingerne for 3F, da han offentliggjorde forliget.
Han fremhævede følgende fire punkter i forliget: Forbedret realløn, nye værn mod løndumping, et tryggere familie- og seniorarbejdsliv, stærkere tillidsvalgte og forsøg med lokale aftaler om arbejdstid.
Glæder sig over øget fleksibilitet
Også arbejdsgivernes topforhandler DI's administrerende direktør Kasten Dybvad er tilfreds. Han betegner forliget som et nybrud hvad angår muligehederne for lokalt at lave aftaler om både arbejdstid og dele af lønnen.
– Vi er blevet enige om en god og ansvarlig treårig overenskomst, som vil hjælpe danske virksomheder til en bedre konkurrenceevne, så vi kan få stærkere virksomheder og flere arbejdspladser i Danmark, sagde Karsten Dybvad.
Forliget på fællesoverenskomsten lægger linjen for de øvrige overenskomster i transportsektoren, præcis som det første toneangivende industriforlig, der blev indgået for snart tre uger siden, sætter barren for alle efterfølgende overenskomster.
Som i industriforliget får ansatte i transportsektoren udvidet ret til omsorgsdage og pasning af syge børn, og seniorer, der har højst fem år til de kan få folkepension, kan holde 32 seniorfridage om året.
Nyt værn mod løndumping
For ansatte i transportsektoren har det været et afgørende krav, at overenskomsten sikrer nye værn mod social dumping. 3F-forhandler Jan Villadsen udtaler til Fagbladet 3F, at der er kommet øget sikkerhed for danske job på danske vilkår med det nye forlig.
Som et nyt værn mod løndumping hos underleverandører skal virksomheder omfattet af 3F Transports overenskomst med DI på begæring udlevere oplysninger til 3F med navne på, hvem der er underleverandører for virksomhederne, så 3F kan indlede forhandlinger med henblik på at opnå overenskomst med de pågældende underleverandører.
Det nye værktøj føjes til de aftaler om lønkontrol og værn mod løndumping, der blev indført i 2010, 2012 og 2014 vedrørende adgang til lønkontrol på virksomheder med overenskomst, skriver Fagbladet 3F.
Arbejderen vil følge op med reaktioner på transportforliget.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278