Også nyansatte skal have ret til betalt ferie. Det er en del af det forslag, ferielovudvalget har fremlagt i dag.
Folk, som kommer ud på arbejdsmarkedet for første gang, skal ikke længere vente helt op til 16 måneder, før de kan holde betalt ferie.
Lizette Risgaard, LO
Ifølge den hidtidige lovgivning kan der gå op til 16 måneder, fra man bliver ansat i et nyt job, til man får mulighed for at få sine feriepenge udbetalt. Det skyldes, at ferieåret løber fra maj til maj, mens optjeningen sker i kalenderåret før.
– Vi er rigtig godt tilfredse med den her aftale. Den har den klare fordel, at folk, som kommer ud på arbejdsmarkedet for første gang, ikke længere skal vente helt op til 16 måneder før de kan holde betalt ferie, siger LO-formand Lizette Risgaard.
Feriemønsteret fastholdes
Forslaget betyder, at alle fortsat har fem ugers lovbestemt betalt ferie, og at det kendte feriemønster med mindst tre ugers hovedferie i sommerperioden og eksempelvis en efterårsferie bliver bibeholdt. Loven ændrer ikke på de ekstra overenskomstaftalte feriegoder.
I fagforbundet FOA glæder formand Dennis Kristensen sig over forslaget fra ferielovudvalget.
– Det er rigtig godt, at ferielovudvalget lægger op til at løse problemet for de nyansatte. FOA har hele tiden ønsket, at der kommer en større samtidighed mellem optjening og afvikling af ferieretten, siger FOA-formanden.
Arbejdsmarkedets parter er enige
Ferielovudvalget har bestået af repræsentanter for arbejdsgivere og lønmodtagere, som er enige om det forslag, der blev lagt frem i dag på et pressemøde. Udvalget blev nedsat i august 2015. Det skete, efter at EU-Kommissionen vurderede, at de danske ferieregler var i strid med EU-retten. Ifølge EU's regler har alle lønmodtagere nemlig ret til fire ugers betalt ferie om året.
Ifølge forslaget skal den kommende ferielov træde i kraft den 1. september 2020, skriver LO. Inden da vil en overgangsordning sikre, at alle får de feriepenge, de er berettiget til efter de gamle regler.
Overgansgordning
Netop overgangsordningen møder kritik fra Enhedslisten.
– Ordningen betyder, at arbejdsgiverne får lov at skalte og valte med fem ugers feriepenge, indtil lønmodtageren forlader arbejdsmarkedet. Det betyder en øget likviditet på cirka 75 milliarder kroner i op til 60 år, som kun skal forrentes med lønudviklingen, siger Finn Sørensen.
Han mener i stedet, at pengene skal udbetales til lønmodtageren, når denne stopper i en virksomhed.
Forhandlingerne mellem partierne på Christiansborg om en ny ferielov forventes at været afsluttet inden årets udgang.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278