Den 1. august bliver det igen kommunalt ansatte, der skal gøre rent i Odense Kommunes cirka 180 kommunale enheder - heraf 140 daginstitutioner. Det har et flertal i byrådet vedtaget.
Det handler ikke kun om Forenede Service, men også om at kommunen har udbudt rengøringen på nogle vanvittige vilkår.
Charlotte Vincentz Petersen, Odense GOPS
Beslutningen glæder Charlotte Vincentz Petersen, der er formand for 3F Odense GOPS. Fagforeningen har overenskomsten på rengøringsområdet, og formanden ser frem til, at kommunen opretter stillinger, som folk kan leve af - i modsætning til i dag.
– Jeg gætter på, at cirka 100 hoveder i dag er involveret i rengøringen. Ingen kan leve af stillingerne. Studerende og indvandrere udgør hovedparten af de ansatte, og de fleste af dem har jobbet for at tjene lidt ekstra, siger Charlotte Vincentz Petersen til Arbejderen.
V og C foretrækker private
Til august udløber den fire-årige kontrakt med Forende Service, og politikerne skulle derfor tage stiling til, om rengøringskontrakten skulle sendes i nyt udbud blandt private leverandører, eller om kommunen selv skulle påtage sig opgaven.
Mens flertallet, bestående af Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet, stemte for, at kommunen tager over, mente Venstre og Konservative, at opgaven bedst er varetaget af private leverandører.
– Jeg ærgrer mig over, at borgerne nu skal betale mere for rengøringen. Vi går ikke ind for social dumping, men jeg mener heller ikke, at vi skal stigmatisere en hel branche ved ikke at udbyde rengøringen igen. Rengøring er ikke en kommunal kerneopgave, udtaler Søren Windell fra Det Konservative Folkeparti til Fyens Stiftstidende.
Endelig flertal
SF'eren Brian Dybro glæder sig over, at flertallet for at hjemtage rengøringen endelig er lykkedes:
– Udliciteringen har ikke været noget eventyr, men har snarere taget karakter af et mareridt.
Hermed hentyder han til forløbet omkring Forenede Service, som har været i søgelyset på grund af mistanke om social dumping og for misligholdelse af kontrakten.
– Det her handler ikke kun om Forende Service, der ikke har overholdt kontrakten. Det handler også om, at kommunen har udbudt rengøringen på nogle vanvittige vilkår, mener Charlotte Vincentz Petersen og nævner et opskruet arbejdstempo som konsekvens.
Byrådets beslutning kommer ikke bag på hende:
– Odense Kommune har været i spidsen, når det gælder krav om arbejdsklausuler og i forhold til kontrol. Kommunen har nedsat en gruppe, der kontrollerer alle, der arbejder for kommunen.
Afsløret af kontrol
Odense Kommune indgik i 2014 en fireårig kontrakt med selskabet til en værdi af 80 millioner kroner. I 2016 afdækkede en kommunal kontrol, at der var problemer med forskellige forhold blandt andet for af de ansatte i rengøringskoncernen. De fortalte, at der var afsat alt for lidt tid til at udføre de opgaver, de fik pålagt. De fortalte også, at de måtte arbejde gratis og blev truet med fyring. Herefter blev virksomheden sat under skærpet tilsyn fra kommunen..
I januar 2017 måtte Forenede Service betal en bod på 280.000 kroner til Odense Kommune for manglende egenkontrol og servicerapporter.
Charlotte Vincentz Petersen ser frem til at det får en ende, og 3F Odense GOPS vil kæmpe for at de nuværende stillinger i Forenede Service konverteres til i nærheden af 50 stillinger, som kan sikre mad på bordet.
– Nu ser det ud til at ende godt. Læren af det her må være, at hvis man vil udlicitere, så skal man udbyde opgaven på ordentlige vilkår. Det er politikernes ansvar, fastslår 3F-formanden.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278