21 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Offentligt ansatte i fælles front

Nyt overenskomst-fællesskab

Offentligt ansatte i fælles front

Sundhedskartellet og KTO ruster sig til overenskomstforhandlingerne i 2015. Organisationerne fusionerer og kommer til at repræsentere 600.000 offentligt ansatte fordelt på 53 forskellige organisationer.

Sygeplejersker og de andre faggrupper i Sundhedskartellet går nu sammen med KTO og møder de kommunale og regionale arbejdsgivere i en samlet flok ved OK-15.
1 af 1

Lærere, sygeplejersker og rengøringsassistenter vil optræde i fælles front overfor arbejdsgiverne i Kommunernes Landsforening og Danske Regioner, når de i 2015 skal forhandle nye offentlige overenskomster.

Med det nye forhandlings-fællesskab har vi styrket sammenhængkraften i fagbevægelsen og vil få mere indflydelse i centrale forhandlinger.
Grete Christensen, DSR

Det er konsekvensen af en beslutning taget først i Sundhedskartellet for en uge siden og siden på et repræsentantskabsmøde i KTO i mandags.

De to organisationer, der nu bliver til ét forhandlingsfællesskab, repræsenterer 600.000 offentligt ansatte fordelt på 53 forskellige organisationer og bliver dermed Danmarks største. 

I mandags trak den nye kæmpeorganisation for første gang i arbejdstøjet ved at afholde en OK-15 konference for flere hundrede deltagere fra de mange organisationer. Konferencen var startskuddet på samarbejdet om at forberede OK-15. 

Sammen er vi stærkere

På konferencen slog både KTO-formand Anders Bondo Christensen og formand for Sundhedskartellet Grethe Christensen fast, at de to organisationer vil være meget stærkere sammen. Og at den øgede styrke er nødvendig, fordi arbejdsgiverne i den offentlige sektor har strammet op på arbejdsgiverprofilen og fokuseret på ledelsesretten.

- Vi har styrket vores forhandlingsposition overfor KL og Danske Regioner. Jeg er meget glad for, at det er lykkedes at samle hele lønmodtagersiden og på den måde skabe en platform for, at vi kan fremme de ansattes ønsker og bidrage til større kvalitet og faglighed på de kommunale og regionale arbejdspladser, sagde Anders Bondo Christensen.

Grethe Christensen supplerede:

- Arbejdsgiverne har skabt nye traditioner for nedskæringer og forringelser ud over det sædvanlige. Det stiller skrappere krav om fællesskab, end vi har set før. Med det nye forhandlingsfællesskab har vi styrket sammenhængkraften i fagbevægelsen og vil få mere indflydelse i centrale forhandlinger.

De to gange Christensen står i spidsen for henholdsvis Danmarks Lærerforening og Dansk Sygeplejeråd, der hører til blandt de største grupper i det nye samarbejde.

Respekt for forskelle

Men også hos 3F, der med 30.000 rengøringsassistenter og specialarbejdere i forbundets offentlige gruppe, ikke kommer til at syne af meget blandt 600.000 offentlig ansatte, er der glæde over det faglige initiativ.

- Jeg tror dog, det opvejes af den styrke, en samlet lønmodtager-side vil kunne udøve. Desuden fortsætter vi de gode forhandlingsprincipper, der findes i KTO. Nemlig at ingen efterlades på et sidespor, når forhandlingerne kører. Det vil sige, at står 3F med en vital sag, vil man forsøge at løfte i flok, før der forhandles videre, siger gruppeformand Ellen K. Lykkegård til fagbladet3f.dk.

- Vi kommer til at stå samlet over for arbejdsgiverne i 2015. Det, håber vi, kan give endnu større gennemslagskraft i forhold til at få vores krav igennem.

Grethe Christensen er enig i, at det er vigtigt, at den nye store, sammenbragte familie, giver plads til forskellene mellem de mange forskellige medlemsorganisationer. 

Og sagt med Anders Bondo Chriostensens ord: Der vil være kulturforskelle. Men læg mærke til, at jeg ikke siger kulturbarrierer.

Organisationerne i Sundhedskartellet har tidligere været en del af KTO, men har siden 2003 forhandlet på egen hånd.

Det nye forhandlingssamarbejde stiftes officielt i september, hvor organisationen også får nyt navn.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


28. maj. 2014 - 10:16   29. maj. 2014 - 16:40

OK 2015

noc@arbejderen.dk