Siden forårets overenskomstforhandlinger, hvor 60.000 lærere og andre undervisere blev lockoutet og til sidst fik et overenskomstdiktat trukket ned over hovedet, har tillidsfolk ivrigt diskuteret, hvordan man kan undgå en gentagelse.
I Aarhus har fagbevægelsen taget konsekvensen, og mandag tog de første skridt i forberedelserne af de næste overenskomstforhandlinger.
- Vi ønsker ikke, at arbejdsgiverne gentager succesen fra 2013. Derfor er vi gået i gang med at ruste os til OK 2015. Og med mødet har vi kastet bolden op til næste tur, siger Henning Truelsegaard til Arbejderen
Jeg synes, vi skal se på, hvad der kan styrke lønmodtagerne samlet.
Eva Caritas Nielsen, BUPL-tillidsrepræsentant Aarhus
Han er formand for BUPL Aarhus og også formand for Den Kommunale Fællesrepræsentation i Aarhus (DKF), der sammen med Det Regionale Organisationssamarbejde i Midtjylland (DRO), FTF Midtjylland og LO Aarhus stod sammen om det såkaldte strategimøde.
De fire faglige samarbejder favner stort set samtlige faggrupper på offentlige og private arbejdspladser i Aarhus og Midtjylland.
Sammen er vi stærke
En af de omkring 100 tillidsvalgte, som deltog i mødet, var Eva Caritas Nielsen.
Hun arbejder i en integreret institution i Aarhus og er tillidsrepræsentant for pædagogerne i to daginstitutioner. Eva Caritas Nielsen mener, at lærerlockouten på godt og ondt har været en øjenåbner for mange lønmodtagere.
- Hvis ikke arbejdsgiverne skal tage os én for én, så bliver vi nødt til at stå sammen, siger den kvindelige tillidsrepræsentant til Arbejderen.
At det er nødvendigt at styrke samarbejdet, ikke alene på tværs af de offentlige fagforeninger og faggrupper men også samarbejdet med organisationerne på det private arbejdsmarked, kom tydeligt frem på mandagens møde, fortæller hun.
- Jeg ved godt, at det måske ikke er så nemt. Det bliver tit noget med, at vi ser på hinanden som modparter, og vi snakker om, hvem der er dyrest og bedst. Men jeg synes, vi i stedet skal se på, hvad der kan styrke lønmodtagerne samlet.
- I stedet for at se hinanden som konkurrenter, skal vi blive bedre til at finde de ting, der kan samle os, og dybest set er vi hinandens forudsætninger, mener Eva Caritas Nielsen.
Den holdning er Ulla Warming, formand for FOA Århus' Kost- og Servicesektor, enig i.
Næste skridt
- Vi ved godt, at det er svært at få snakket fællesskab, fordi hvert forbund har særlige interesser, når vi forhandler nye overenskomster. Men på mødet var det tydeligt, at vi godt vil hinanden, og nu er vi tidligt ude, så vi kan få bredt den her diskussion ud på arbejdspladserne, som bliver det næste skridt, siger Ulla Warming til Arbejderen.
I den proces ser Eva Caritas Nielsen sig selv som et afgørende led. Skal man stå stærkere overfor arbejdsgiverne kan et tværfagligt samarbejde ikke stå alene. Det er også nødvendigt, at fagforeningerne har medlemmerne med sig, og det forudsætter, at fagforeningerne bliver bedre til at involvere medlemmerne, mener hun.
- Min udfordring er, hvordan jeg får skabt engagement og mobilisering, hvordan jeg får mine kolleger til at interessere sig mere for fagforeningen og de vilkår, de arbejder under. Op til overenskomsterne skal vi have fundet nogle meget præcise og klare krav, som medlemmerne kan stå ind for, og som kan samle på tværs af faggrupperne, siger Eva Caritas Nielsen, der er klar til at tage udfordringen op.
Gør som Aarhus
Både hun og Ulla Waming håber, at fagforeninger også andre steder i landet vil gribe inspirationen fra Aarhus og sætte gang i forberedelserne af næste overenskomstslag. - Det er på mange måder unikt, det samarbejde, vi har her i Aarhus, ja i hele regionen. Det er et samarbejde mellem de offentlige organisationer men også et samarbejde med de private fagforeninger. Det kan vi da kun håbe på vil sprede sig til andre byer, siger Ulla Warming. I mødet deltog fire af topforhandlerne i det kommunale overenskomstfællesskab, KTO.Det var Dennis Kristensen, formand for FOA, Anders Bondo, formand for Danmarks Lærerforening og for KTO, Henning Pedersen, formand for BUPL og endelig formanden for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278