22 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

OK-aktivister på gaden over hele landet

Landsdækkende aktionsdag

OK-aktivister på gaden over hele landet

Fra morgenstunden summede det med aktiviteter over hele landet som led i den landsdækkende aktionsdag for OK20.

Fra morgenstunden vrimlede det med aktioner og aktiviteter for en god OK20. Her er det et betonsjak fra Aarsleff, der brugte den første time af deres arbejdsdag på at dele 600 løbesedler ud på stationen i Lyngby.
FOTO: Privat
1 af 1

Her til morgen har bilister, cyklister og gående fået rusket lidt op i deres sædvanlige rutiner.

Bilister er kørt under broer med bannere med krav om 'Højere lærlingeløn' og andre krav til de igangværende overenskomstforhandlinger. 

Vi bakker dem op, som får mindre løn end os. Det gælder kassedamen og alle andre, der arbejder på den lave løn.
Michael Bidstrup, betonarbejder

Ved store indfaldsveje, vejkryds og rundkørsler har de passeret grupper af aktivister med bannere med teksten 'Sammen om OK20', og ved tog- og busstationer er passagerer blevet mødt af faglige aktivister, der har delt løbesedler ud med kravet om, at nu er det arbejdernes tur til at få en del af kagen. 

Et betonsjak på ni m/k havde valgt at starte deres arbejdsdag med at slå et slag for gode overenskomster.

– Vi har delt 600 løbesedler ud på tre kvarter på Lyngby Station, fortæller Michael Bidstrup til Arbejderen.

Han er sjakbajs for et gammelt sjak ved entreprenørfimaet Aarsleff, der tidligere har arbejdet på Amagerværket. Her vrimlede det med udenlandske underentreprenører uden overenskomst, og Michael Bidstrup havde ikke svært ved at overbevise de andre i sjakket om, at de skulle bruge den første time af deres arbejdsdag på at synliggøre kravene ved OK20.

– Det rører os virkelig dybt at se udenlandske arbejdere blive behandlet så dårligt, både arbejdsmæssigt og sikkerhedsmæssigt. Derfor er det allervigtigst at få gjort noget ved social dumping. Det er der ingen tvivl om, siger Michael Bidstrup. 

Kravet om 'Højere lærlingeløn' var ikke svært at få øje på for bilisterne i morgentrafikken
Privat

Efter den 58-årige betonarbejders mening er det også vigtigt, at overenskomstforhandlingerne gør noget i forhold til nedslidning og tilbagetrækning, ligesom han mener, det er vigtigt at sikre højere løn og forbedringer til lærlingene.

– Det er vigtigt, at mindstelønnen bliver hævet. Vi bakker dem op, som får mindre løn end os. Det gælder kassedamen og alle andre, der arbejder på den lave løn.

Michael Bidstrup har altid været medlem af en fagforening, men ikke været særlig aktiv. Det ændrede sig efter oplevelserne på Amagerværket, og siden har den erfarne sjakbajs indset betydningen af at blande sig.

– De yngre i sjakket kan også sagtens forstå det her. De kan godt se, hvor det bærer hen, hvis ikke vi siger fra, slutter Michael Bidstrup. 

I København blev der også delt flyers ud på Hovedbanen og på stationerne Nørrebro, Valby, Nørreport, og Østerport. 

Medlemmer af Rør- & Blikkenslagernes Fagforening deltog i uddeling af løbessedler. Nørreport tog en flok fra Dansk El-forbund sig af. Østerport blev dækket af et tømrersjak, mens medlemmer af Jernbanearbejdernes Landsklub og nogle murersvende sørgede for Hovedbanen. 

Privat

"Mange stoppede op og vi fik en god snak over en kop kaffe om OK20 – som skal være én, vi kan stemme JA til," kan man læse på Facebook.

I Jylland var der også faglige aktivister på gader og stræder for at booste kravene ved de igangværende overenskomstforhandlinger og vise, at de mener det alvorligt, når de kræver bedre løn- og arbejdsvilkår – og at de ikke finder sig i social dumping.

I Aarhus havde tømrere, lagerarbejdere, stilladsfolk, betonarbejdere og chauffører stillet sig op med bannere på Randersvej/Ringgaden, Viborgvej/Ringvejen og Viby Torv. 

Vi vil have del i lønfesten

"Arbejdsgiverne og aktionærerne har holdt lønfest i mange år. Nu må vi stå sammen og sikre, at de, der får hjulene i samfundet til at køre, også får en del af kagen," skriver 3F Transport, Logistik & Byg og 3F Rymarken i en pressemeddelelse.

Fagforeningerne understreger betydningen af stærke overenskomster og et organiseret arbejdsmarked. "Uden gode overenskomster undergraves velfærden og de faglige rettigheder, som vi har kæmpet for i generationer." 

Lidt længere nord på i Randers blev der delt løbesedler og bolsjer ud til morgentrafikanterne.

– Vi har stået ved tre meget trafikerede kryds her til morgen. Det blev vældig positivt modtaget, fortæller Flemming Otkjær, der er formand for byggegruppen i 3F Randers.

Senere på dagen bliver der delt løbesedler ud i centrum af byen, mens andre kører til Aarhus for at støtte op om den fanemarch, der starter på Store Torv klokken 14.

– Vi går gennem strøget med fagforeningsfanerne for at vise vores sammenhold og vores forventninger til resultaterne af overenskomstforhandlingerne, siger Anders Carlslund Larsen fra 3F Transport, Logistik & Byg til Arbejderen.

Silkeborg kom også på landkortet. Klokken 8 mødte en større flok kursister fra Langsøhus op på busstationen i Silkeborg. De medbragte bannere, som de havde malet om aftenen, da undervisningen var ovre, og delte løbesedler ud om sammenhold under OK20 sammen med aktivister fra Herning.

Også i Silkeborg gjorde aktivister opmærksom på OK20
Privat

Alle aktiviteter, som fortsætter fredag eftermiddag med demonstrationer i de større byer, er en del af den landsdækkende aktionsdag for OK20, som blev besluttet på en faglig konference i Odense den 29. januar.

>>LÆS OGSÅ: Landsdækkende aktionsdag for OK20 den 14. februar

Ud over de aktiviteter, som er nævnt i denne artikel, benyttede masser af arbejdspladser den landsdækkende og tværfaglige aktionsdag som anledning til at sætte fokus på kravene ved OK20 og til at vise, at man står skulder ved skulder og sammen om OK20.

Demoer i flere byer

Her er blot nogle af de aktiviteter, der er planlagt om eftermiddagen. I Aalborg bliver der fanemarch forud for den demonstration for OK 2020, som LO-sektionerne og fagforeningerne i Nordjylland arrangerer. 3F Aalborg opfordrer medlemmerne til at møde op klokken 13.30 på Toldbod Plads og gå i samlet trop til OK-demoen på Gammeltorv.

I Esbjerg mødes havnearbejderne i mønstringsstuen ved middagstid, og efter at have spist en omgang røde pølser går de med banner og røde faner til Torvet/gågaden, hvor der er program på fra klokken 13.

I Horsens er der demo om eftermiddagen, og det samme er der i Sønderborg og København.

Sønderborg er med

I Sønderborg er det to faglige klubber, der har taget teten – 3F Aabenraa Tømrer-Snedkerklub og 3F Aabenraa Murerklubben.

– Vi synes jo, at vi skulle gøre noget efter skuffelsen i 2017. Vi håber da helt sikkert, at det bliver bedre denne gang, siger Steen Nørhart, der er formand  for tømrer-snedkerklubben.

Klubberne deltog også i København, da forhandlerne på byggeområdet blev klappet ind til det indledende møde med arbejdsgiverne i Dansk Byggeri.

– Den stemning smittede jo af på os, så derfor vil vi gerne vise, at vi her i området bakker op om forhandlerne, så vi kan få et fornuftigt resultat.

Steen Nørbart fremhæver, at der skal ske noget, der kan forhindre den udnyttelse, der sker af udenlandske håndværkere, og konkret mener han, at en forhøjelse af mindstelønnen kan være et af redskaberne.

– Og så må der gerne komme noget på uddannelse, arbejdsmiljø og til lærlingene, lyder det fra den sydlige del af Danmark.

Bag den landsdækkende aktionsdag står Fagligt Formandsinitiativ, der er et netværk af fagforeningsformænd fra 11 fagforeninger spredt over landet og Fællesklubben Aller Tryk.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


14. feb. 2020 - 11:05   14. feb. 2020 - 15:55

OK 2020

noc@arbejderen.dk