Er du blevet lidt grå i toppen, lider du af et handicap, eller har du lidt for mange kilo på sidebenene, så er arbejdsgiverne blevet hurtigere til at smide en fyreseddel.
Sådan lyder det fra forbundet HK, der mener, at arbejdsmarkedet under krisen er blevet mindre rummeligt.
Forbundet, der har medlemmer i arbejde på offentlige og private kontorer, i butikker og på tandklinikker, melder om et stigende antal sager, hvor folk bliver fyret i strid med ligebehandlingsloven og loven om forskelsbehandling.
- Vi oplever en helt klar stigning i sager, hvor folk bliver fyret af uretmæssige grunde. Ofte lægger arbejdsgiveren ikke engang skjul på det. Vi har for eksempel sager, hvor medarbejdere er blevet afskedigede, fordi de ikke kunne eller ville tabe sig på trods af, at det ikke havde en betydning for udførelsen af arbejdet, fortæller Jeanette Hahnemann, souschef i HK’s juridiske kompetencecenter.
Du er for tyk
Som konkret eksempel på det sidste er en receptionist, der efter tre dage på jobbet blev fyret med beskeden om, at hun var for tyk.
- Det er jo begrænset, hvor meget tykkere hun kan være blevet på de tre dage, hun var ansat. Oven i købet var skranken så høj, at man kun kunne se hendes hoved. Men mange arbejdsgivere har fået et klart billede af, hvordan en dygtig medarbejder skal se ud, og sådan en er ikke størrelse 44, siger Jeanette Hahnemann til avisen.dk.
Det er blevet sværere at være handicappet og i arbejde. Rummeligheden og fleksibiliteten er blevet mindre.
Stig Langvad, formand for Danske Handicaporganisationer.
HK indgik forlig med arbejdsgiveren, og receptionisten er blot én af dem, som HK har hevet erstatning hjem til for uretmæssig fyring.
I 2005 kørte HK én sag om aldersdiskrimination og seks sager om fyring på grund af handicap. I 2011 var der 27 sager om handicap, 17 om aldersdiskrimination og omkring 50 henvendelser om fyring på grund af overvægt.
Rent spin
Arbejdsgiverne mener ikke, de er blevet mindre rummelige og kalder HK’s udlægning for spin.
- Der bliver opsagt mange i disse år, og man får nogle gange indtryk af, at fagbevægelsen kører sager om revl og krat. Nogle virksomheder er ude i fyringsrunde to og tre, og så nærmer man sig altså de grupper, man normalt ville anse for særligt beskyttede, siger Charlotte Vester, underdirektør i Dansk Erhverv til avisen.dk
Det stigende antal sager om fyring på grund af handicap kommer ikke bag på Stig Langvad, formand for Danske Handicaporganisationer.
- Min klare fornemmelse er, at det er blevet sværere at være handicappet og i arbejde. Rummeligheden og fleksibiliteten i forhold til at tage særligt hensyn til en medarbejder er blevet mindre, siger Stig Langvad.
Charlotte Vester mener, sagerne om fyringer af handicappede skyldes uklare regler. Ansatte, der er syge ofte, kan godt fyres, men får de betegnelsen handicappet, har arbejdsgiveren andre forpligtelser til at tilpasse arbejdspladsen til vedkommende, forklarer hun avisen.dk.
- Sager om handicap er blevet ”moderne”. Fagforeningerne kører mange sager for at prøve grænserne af i lovgivningen, og det er vel også deres job, siger hun.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278