Til næste år skal mere end 100.000 bygningsarbejdere have fornyet deres overenskomster.
I den anledning holdt topforhandlerne fra fagforbundet 3F og arbejdsgiverne i Dansk Byggeri i mandags såkaldt sættemøde, hvor de præsenterede deres overordnede ønsker til forhandlingerne.
Ordrebøgerne er fyldt op, så situationen er noget bedre nu end tidligere.
Kim Lind Larsen, 3F's Byggegruppe.
Med til mødet havde formand for 3F's Byggegruppe Kim Lind Larsen og forhandlingssekretær Palle Bisgaard en dugfrisk medlemsundersøgelse. Den viser, at en tredjedel af deltagerne i undersøgelsen har arbejdsmiljø og nedslidning som det vigtigste tema ved overenskomstforhandlingerne.
– Efterlønnen er fjernet, og pensionsalderen er forlænget til 68 år og vil måske blive øget yderligere, og det giver anledning til bekymring for mange af vores medlemmer, der har et fysisk krævende arbejde. Derfor skal vi kigge på, om vi ikke kan finde hjælpeværktøjer til at håndtere den udfordring, sagde Kim Lind Larsen på det efterfølgende pressemøde.
På 3F'ernes krav-liste ligger højere løn på andenpladsen, mens tiltag mod social dumping ligger på en tredjeplads. At social dumping har så høj prioritet blandt byggegruppens medlemmer, forklarer Kim Lind Larsen med det faktum, at der aldrig har været så mange udenlandske arbejdere på job i Danmark, som der er nu.
Arbejdsgiver-krav
Administrerende direktør i Dansk Byggeri Lars Storr-Hansen fremlagde også tre overordnede emner, som arbejdsgiverne tager med til forhandlingsbordet.
Byggeriets arbejdsgivere ønsker for det første en "modernisering" af overenskomsterne. Dernæst ser de gerne, at der flyttes mere indflydelse ud lokalt.
– Jo mere vi kan lægge ud lokalt, jo bedre og mere fleksibelt bliver det. Det er svendene, mester og direktøren der ved, hvad der sker, lød det fra Lars Storr-Hansen.
Endelig mener arbejdsgiverne, at det skal være billigere at ansætte lærlinge. Lars Storr-Hansen henviste til Licitationen - Byggeriets Dagblad, der i sidste uge skrev, at 45 procent af byggevirksomhederne ville ansatte flere lærlinge, hvis omkostningerne blev sænket.
Forskellige vurderinger
Ligesom kravene peger i hver sin retning, så viste pressemødet også, at 3F og Dansk Byggeri ser helt forskelligt på den aktuelle situation, som overenskomsterne skal blive til i.
Ikke overraskende manede Lars Storr-Hansen til forsigtighed. Han nævnte de britiske vælgeres Brexit-afstemning i juni, amerikanernes valg af Donald Trump og den politiske udvikling i konkret Frankrig og Holland som eksempler på forhold, der kan få en skrøbelig økonomisk fremgang til at vende, hvis man ikke passer på.
– Der er grund til professionel bekymring, for det kan hurtigt vende, sagde Lars Storr-Hansen.
De faglige forhandlere ser noget anderledes på økonomien helt aktuelt. Der er flotte jobtal og virksomhederne har store overskud.
– Ordrebøgerne er fyldt op, så situationen er noget bedre nu end tidligere, sagde Kim Lind Larsen.
Han kunne endvidere fortælle om stigende produktivitet, og at der er skabt 7.000 arbejdspladser det seneste år. Ligeledes nævnte 3F's chefforhandler, at der ifølge en undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd forventes skabt yderligere 3.000 job frem til 2018.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278