15 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Parterne klar til treparts-forhandlinger

Tredje runde om voksenuddannelse

Parterne klar til treparts-forhandlinger

Torsdag skød statsminister Lars Løkke Rasmussen endnu en runde trepartsforhandlinger i gang. I tredje runde skal treenigheden forhandle om et nyt system for voksen-, efter- og videreuddannelse.

Statsminister Lars Løkke Rasmusssen (V) byder repræsentanter fra fagbevægelsen og arbejdsgiverne velkommen til den tredje trepartsforhandling, der starter i dag.
FOTO: Liselotte Sabroe/Scanpix
1 af 1

For tredje gang på godt et år inviterer Venstres statsminister Lars Løkke Rasmussen til møde med arbejdsmarekdets parter. Denne gang skal treenigheden finde løsninger på voksen-, efter- og videreuddannelsessystemet. 

Vores konkurrenceevne er afhængig af, at vi har en dygtig arbejdsstyrke, der hurtigt kan tilpasse sig nye kompetencekrav.
Troels Lund Poulsen, beskæftigelsesminister

I regeringens kommissorium står der, at skal forhandlingerne ende med "en stærk, målrettet og mere fleksibel voksen-, efter- og videreuddannelsesindsats, som motiverer private og offentlige virksomheder og medarbejdere til opkvalificering".

Kigger man på udmeldinhgerne fra regeringsrepræsentanter, de faglige hovedorgansisationer og arbejdsgiverne, ja så ser det umiddelbart ud, somom det kan blive en nem opgave. Alle er enige om kommissoriets mål, at sikre de rigtige tilbud om uddannelse  af hensyn til virksomheder - og lønmodtagere.

– Vores konkurrenceevne er afhængig af, at vi har en dygtig arbejdsstyrke, der hurtigt kan tilpasse sig nye kompetencekrav. Derfor er det også medarbejdere med ingen eller kort uddannelse, der vil blive størst udfordret på deres kompetencer, mener således beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

LO's forventninger

Den største af de faglige hovedorganisationer LO stiller til forhandlingerne med syv repræsentanter. Formand Lizette Risgaard har følgende forventninger til, hvad trepartshandlingerne skal løse:

– Det er ingen hemmelighed, at vi har en klar målsætning om at få gjort det mere attraktivt og enkelt for den enkelte lønmodtager at deltage i den efteruddannelse, han eller hun vil have glæde af i fremtiden. Det er både vigtigt for den enkelte lønmodtagers jobmuligheder og helt afgørende, hvis vi vil sikre, at vi i Danmark fortsat er produktive og kan konkurrere med udlandet – og derved har råd til vores velfærdssamfund.

LO-formanden understreger, at det er afgørende at investere de nødvendige ressourcer. Konkret mener LO, at de godt tre milliarder kroner, som lige nu står opsparet i VEU-systemet på grund af faldende aktivitet de senere år, skal investeres i danskernes kompetenceudvikling.

DA's forventninger

Også blandt arbejdsgiverne er der klare forventninger til udfaldet af forhandlingerne. 

– DA håber, at trepartsforhandlingerne vil føre til, at uddannelserne i højere grad er rettet mod virkeligheden for den enkelte virksomhed og medarbejder – f.eks. ved at foregå på virksomheden fremfor på skolebænken. Vi skal have balance i betalingerne af godtgørelse til virksomhederne – så der indbetales, hvad der er behov for, og udbetales, hvad virksomhederne er berettigede til, siger administrende direktør for Dansk Arbejdsgiverforening Jacob Holbraad.

De to første trepartsforhandlinger under Lars Løkkes nuværende regeringsperiode har landet aftaler om arbejdsmarkedsintegration i marts 2016 og om tilstrækkelig og kvalificeret arbejdskraft  i august 2016.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


22. jun. 2017 - 09:43   25. jun. 2017 - 11:56

Trepartsforhandling

noc@arbejderen.dk
Trepartsforhandlinger - 3. runde

Tredje runde trepartsforhandlinger indledes torsdag den 22. juni med et opstartsmøde i Statsministeriet med statsminister Lars Løkke Rasmussen for bordenden. 

Følgende parter deltager i tredje runde:

  1. De faglige hovedorganisationer LO (7 repræsentanter), FTF (2 repræsentanter) og AC (1 repræsentant)

  2. Arbejdsgiverne Dansk Arbejdsgiverforening (6 repræsentanter,) Kommunernes Landsforening (1 repræsentant), Danske Regioner (1 repræsentant), Lederne (1 repræsentant) og Finanssektorens Arbejdsgiverforening (1 repræsentant).

  3. Regeringen deltager med beskæftigelsesministeren (forhandlingsleder), undervisningsministeren samt uddannelses- og forskningsministeren efter behov. 

Kilde: Undervisningsministeriet