13 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Politikerne på Københavns Rådhus skal oppe sig

Skraldemænd trykker hornet i bund

Politikerne på Københavns Rådhus skal oppe sig

Stik mod de politiske løfter har udlicitering forringet skraldemændenes arbejdsforhold. Skraldemændene kræver, at politikerne gennemfører kontrol med de private arbejdsgivere.

50 skraldebiler og 100 udliciterede skraldemænd skabte ekstra tumult i morgentrafikken i Københavns centrum fredag i sidste uge. Skraldemændene skræver arbejdsforhold de kan holde til.
FOTO: Privat
1 af 1

Politikerne skal op på mærkerne og tage deres ansvar alvorligt.

Det mener de københavnske skraldemænd, der i sidste uge forsøgte at trænge gennem de tykke mure til de politisk valgte på Københavns Rådhus.

Forholdene gør, at folk søger væk. Folk kan simpelthen ikke holde til at arbejde på den måde.
Kim Rosenberg, tillidsrepræsentant

Fredag morgen klokken 8.15 og et kvarter frem spærrede 50 skraldebiler fire ud af seks vejbaner på H.C.Andersens Boulevard ved rådhuset. Mens skraldemænd i bilerne holdt hornene i bund, delte et tilsvarende antal skraldemænd flyers ud til chaufførerne i de forbipasserende biler.

– Vi gennemførte aktionen, fordi vi mener, at politikere og embedsmænd i Københavns Kommune lukker øjnene over for de vognmænd, de har ansat til at stå for indsamlingen af affald i København, siger en talsperdon for de aktionerende skraldemænd til Arbejderen.

Han fortsætter:

– Vi blev  lovet, at arbejdsmiljøet ikke ville blive forringet, når renovationen blev overtaget af private. Men det er lige præcis det, der sker.

Prisen halveret

Renovationen i hovedstaden har været privatiseret i fem år og i foråret 2015 gennemførte kommunen udbudsrunde nummer to.

– Fra første til anden udbudsrunde er vognmandens pris blevet halveret. De kan kun lave penge, hvis de sparer på lønningerne, og det gør de. Bemanding og arbejdsforhold har kun bevæget sig i én retning - nedad, siger talspersonen.

Skraldemændene kræver, at politikerne tager deres ansvar alvorligt og sørger for kontrol af de private arbejdsgivere, der står for renovationen.

– Det mindste, man kan, er da at forlange af firmaerne, at de lever op til kravene i udbudsmaterialet, mener talspersonen.

Dytte-aktionen var også en støtte til de 55 skraldemænd ved City Renovation, der tidligere på ugen valgte at strejke to dage i sympati med fire kolleger.

De fire afhenter pap og papir på Østerbro og Nørrebro - et arbejde, der inden City Renovation overtog opgaven den 1. august sidste år, krævede seks mand.

Akkord slider

Firmaet tog for et stykke tid siden konsekvensen af, at de fire mand ikke kunne nå arbejdet indenfor en normal arbejdstid og satte dem på akkord.

– Vores kolleger arbejder både 40 og 45 timer om ugen. Det er arbejdstimer, pauserne er ikke talt med her, så de har nogle lange dage. Det kan ingen holde til i længden, fortæller en anden renovationsarbejder til Arbejderen.

Han tør, som talspersonen, heller ikke stå frem med navn af frygt for konsekvenserne.

Tillidsmand ved City Renovation, Kim Rosenberg, siger til Arbejderen:

– Forholdene gør, at folk søger væk. Jeg har ikke oplevet det tidligere, men det sker nu. Folk kan simpelthen ikke holde til at arbejde på den måde.

Strejken resulterede i, at der blev ansat en ekstra mand og sat en ekstra bil på. Men kravet om, at akkordarbejdet skulle ophøre, og at de ansatte i stedet overgå til timeløn og arbejde maks 37 timer om ugen, blev ikke indfriet.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


25. jan. 2016 - 11:54   26. jun. 2017 - 12:23

Privatisering

noc@arbejderen.dk