Praktikcentre får en helt central plads i løsningen på det problem, at alt for mange unge ikke gør den uddannelse færdig, de starter på, fordi virksomhederne ikke opretter praktikpladser nok.
Det fremgår af 11 konkrete forslag, som regeringens erhvervsuddannelsesudvalg spillede på bordet fredag i sidste uge, og som efter udvalgets mening vil give erhvervsuddannelserne et tiltrængt løft.
Nye praktikpladscentre skal fremover koordinere fordelingen af praktikpladser for eleverne på landets erhvervsuddannelser, så flere virksomheder tilbyder praktikpladser, og flere elever kommer i praktik i en virksomhed. Samtidig skal praktikcentrene arrangere praktikforløb for de elever, der ikke får en praktikplads i en virksomhed.
Sådan lyder blot nogle af anbefalingerne fra udvalget, som har bestået af repræsentanter for regeringen, Dansk Arbejdsgiverforening, LO, Danske Regioner og Kommunernes Landsforening.
Det seneste tal fra Undervisningsministeriet viser, at over 10.000 personer mangler en praktikplads. Et tal, der reelt er dobbelt så højt, hvis man tæller de 10.000 kvalificerede ansøgere med, som SOSU-skolerne har afvist i år, fordi der er for langt mellem praktikpladserne.
- Det allervigtigste er naturligvis, at de unge får en uddannelsesaftale i en virksomhed, men hvis det ikke kan lade sig gøre, giver de foreslåede praktikcentre en sikkerhed for, at de unge kan gennemføre deres uddannelse, siger Børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S).
LO-sekretær Ejner Holst har i årevis talt varmt for oprettelsen af praktikcentre. Han har selv siddet med i udvalgsarbejdet og betegner forslagene som et stort skridt mod en uddannelsesgaranti.
- Vi har gentagne gange peget på det urimelige i, at unge mennesker, der starter på en erhvervsuddannelse, ikke har været sikre på at få lov til at gennemføre uddannelsen, fordi der ikke er praktikpladser nok, lyder det fra Ejner Holst.
Dem, det hele drejer sig om, Erhvervsskolernes Elev-Organisation (EEO), afventer et møde i dag med netop LO.
- Vi har nogle spørgsmål, som vi gerne vil have svar på. Men umiddelbart er vi meget tilfredse med, at regeringen vil gøre noget, siger formand Christian Treholt til Arbejderen.
Blandt de spørgsmål, EEO vil have afklaret, er aflønningen, hvis uddannelsen bliver stykket sammen af praktikperioder skiftevis i et firma og i praktikcentret. Det er ikke usædvanligt, at lønnen i et firma er dobbelt så høj som lønnen i skolepraktik.
- Det er helt urimeligt, at så mange unge bliver udsat for et enormt økonomisk usikkerhed. Har man først gennemført et praktikforhold, bør man være sikret den samme indkomst, uanset om det er i virksomhedspraktik eller skolepraktik, mener Christian Treholt.
De 11 forslag fra uddannelsesudvalget indgår nu i politikernes forhandlinger om næste års finanslov.
Til foråret kommer udvalget med næste udspil, der har fokus på optagelse og gennemførelse af erhvervsuddannelserne, så flere kan komme i virksomhedspraktik.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278