I dag til middag bliver det afgjort, om der fortsat vil være et svineslagteri i Rønne til efteråret, og dermed 190 arbejdspladser på Bornholm.
Vi har altid vidst, at vi ville komme til at bidrage, hvis slagteriet skulle overleve.
Thomas Hansen, tillidsmand
Slagteriarbejderne har haft godt en uge til at tygge på og stemme om den redningsplan, som Fødevareforbundet NNF og arbejdsgiverne i DI har lagt frem.
Ifølge planen forpligter de ansatte sig til at skyde 3,5 procent af deres løn i et medarbejderinvesteringsselskab. Pengene skal bruges til nye produktionsanlæg, drift og vedligeholdelse på fabrikken i Rønne.
>> LÆS HELE REDNINGSPLANEN HER
- Stemningen på slagteriet er positiv, og jeg håber og tror på, at medarbejderne stemmer for redningsplanen, siger fællestillidsmand Thomas Hansen til Arbejderen.
Stemmedeltagelse tegner dagen før afgørelsen til at blive "temmelig høj", men den bornholmske tillidsmand har ikke lagt champagne på køl og han vil have afstemningen i hus, inden armene ryger op over hovedet.
I januar måned annoncerede Danish Crowns ledelse, at slagteriet på solskinsøen stod på koncernens liste over tre afdelinger, som skulle lukke, fordi produktionsomkostningerne var for store.
Et valg?
I lyset af den dystre udsigt indrømmer Thomas Hansen, at man med rette kan spørge, om kollegerne reelt har haft andet valg end at stemme ja til redningsplanen.
Han siger:
- Det er klart, at det er et stort pres at vide, at man måske ikke har arbejde til efteråret, hvis ikke planen bliver vedtaget. Alle ved, at det vil være en katastrofe, ikke blot for den enkelte men for hele øen, hvis slagteriet lukker
Kampen for slagteriet har været en kamp for arbejdspladser i et i forvejen presset ø-samfund. Samtidig har det været en kamp mod ledelsens diktat om lønnedgang, som skulle betale en del af driftsbesparelser på 25 millioner kroner om året.
- Vi har altid vidst, at vi ville komme til at bidrage, hvis slagteriet skulle overleve. I starten forlangte Danish Crown, at vi gik 15 procent ned i løn. Vi tilbød at investere otte procent i et medarbejderselskab mod tilbagebetaling. Det sagde Danish Crown så nej til.
- Nu er vi landet på en model, hvor vi skyder 3,5 procent i et selskab, der sikrer vores egne job og med mulighed for tilbagebetaling. Så jeg synes faktisk, vi har vundet en lille sejr, siger den bornholmske tillidsmand.
13.000 kr. årligt
Slagteriarbejdernes investering i svineslagteriet beregnes på baggrund af lønnen, og de 3,5 procent svarer nogenlunde til 13.000 kroner om året for den enkelte.
Beløbet svarer til værdien af fritvalgsordningen i den overenskomst, som Fødevareforbundet NNF og DI har aftalt. Overenskomsten er aftalt for tre år, mens redningsplanen for slagteriet løber i fem år. Derfor er der kun sat konkrete beløb på investeringerne i 2014, 2015 og 2016. De beløber sig til henholdsvis 2,5 millioner kroner, 2,8 millioner og tre millioner.
Erhvervs- og Vækstministeriet var en aktiv medspiller ved de intense forhandlinger om redningsplanen. Ministeriet bidrager med investeringer på Danish Crown-slagteriet, der skal modernisere og udvikle produktionen, oplyser dr.dk.
De lokale svinebønder indgår også i femårsplanen, og endelig har Bornholm Kommune accepteret, at indtægten i kommunekassen bliver mindre end beregnet, fordi slagterigiganten har fået nedslag i afgiften på vand og el.
Et fælles projekt
Lykkes det at redde slagteriet, er Thomas Hansen da også helt på det rene med, at andre end slagteriarbejderne har del i æren.
Havde Thomas Hansen vidst, hvad han skulle igennem, og hvordan han ville komme i vælten, da han sidste år blev opfordret til at stille op som fællestilidsmand, er han ikke sikker på, at han havde taget mod opfordringen.
- De seneste uger, ja siden januar måned har det været utroligt hårdt. Der har ligget et kæmpe pres på mine skuldre. Heldigvis er vi nogle medarbejderrepræsentanter, som har brugt hinanden, og jeg har hele vejen fået fuld opbakning fra kollegerne, lyder det fra den 40 årige tillidsmand.
Nu ser han spændt frem til resultatet af afstemningen, som kollegerne bliver de første, der får at vide.
Klokken 13 står tillidsmanden ved Fødevareforbundets stand på Folkemødet i Allinge, hvor der er indkaldt til pressemøde.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278