17 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Privat skraldefirma i nordjysk modvind

Strejke i to kommuner

Privat skraldefirma i nordjysk modvind

Skraldemænd i Jammerbugt og Frederikshavn har strejket i henholdsvis tre og to dage. De ansatte klager over fast overarbejde, manglende dialog og skriftlige advarsler ved firmaet Remondis.

Fagligt møde torsdag morgen blandt de strejkende i Frederikshavn Kommune.
FOTO: Privat
1 af 1

Det private renovationsfirma Remondis A/S har problemer med sine ansatte i de nordjyske kommuner - Jammerbugt og Frederikshavn. I denne uge har skraldemændene i begge kommuner nedlagt arbejdet uafhængigt af hinanden på grund af utilfredshed med arbejdsforholdene og manglende dialog med ledelsen.

Vi kan simpelthen ikke nå vores arbejde på 7,4 time eller 37 timer om ugen.
Skraldemænd i Frederikshavn

20 skraldemænd i Jammerbugt har efter tre dages strejke torsdag morgen besluttet at genoptage arbejdet. Remondis har indvilget i på mandag at mødes med skraldemændenes tillidsrepræsentant, arbejdsmiljørepræsentant og formand for transportgruppen i 3F Skagerak, Freddy Wie Andersen.

– Folkene har heldigvis stoppet den overensomststridige strejke, som vi har bedt dem om flere gange. Det har kostet dem dyrt at få det her møde i stand med ledelsen, siger Freddy Wie Andersen til Arbejderen med henvisning til, at skraldemændene går glip af løn for tre dage.

Skraldemændene har bedt Freddy Wie Andersen om at stå for kontakten til pressen, og han forklarer, at det er længere tids ophobet frustration, der til sidst fik dem til at nedlægge arbejdet.

Skriftlige advarsler blev dråben

– De fortæller, at de ikke kan komme i dialog med firmaet. Folkene bliver ikke taget med på råd, og der bliver aldrig svaret, hvis de stiller spørgsmål i forbindelse med arbejdet. Det, der så fik bægeret til at flyde over, var de skriftlige advarsler til to kolleger, siger gruppeformanden til Arbejderen.

Direktionsassistent Krista Sørensen fra Remondis udtaler til Nordjyske Stiftstidende, at hun ikke tidligere er blevet præsenteret for de ansatets utilfredshed med en manglende dialog. Hun forklarer ligeledes, at advarslerne er givet for at "samle til bunke", hvilket er i strid med Remondis' arbejdsmiljøregler.

– Det her handler ikke om arbejdsmiljøreglerne, men om udbuddet. Udbuddet siger, at man ikke må samle affaldssække i dynger, siger Freddy Wie Andersen.

Jammerbugt Kommune har ikke eget affaldsanlæg, men benytter Aalborg Kommunes. Det betyder, at når der eksempelvis indsamles skrald i Fjerritslev, så kan det nemt tage to timer for en fyldt skraldevogn at køre til Aalborg for at blive tømt og retur. Den tid bruger skraldemændene til at samle sække, så de er klar til at blive smidt på skraldebilen, når chaufføreren vender tilbage.

– Nu venter skraldemændene spændt på udfaldet af mødet på mandag og håber på en løsning på problemerne på arbejdspladsen, slutter Freddy Wie Andersen.

Nyt affaldssystem

I Frederikshavn har 20 mand strejket onsdag og torsdag. Også her har Remondis, der er ejet af en stor tysk koncern, uddelt to skriftlige advarsler.

– Folkene er utilfredse med, at man kan få en advarsel for at sige nej til overarbejde, siger Per Thorup, faglig sekretær i 3F Frederikshavn, til Arbejderen.

Han har også i dag torsdag forgæves bedt de 20 skraldemænd i den nordjyske havneby om at genoptage arbejdet. 

Problemet med overarbejde har stået på siden 1. oktober 2018, hvor Frederikshavn Kommune indførte 2 kamre spande. 

På facebook skriver skraldemændene følgende:

"Nu er vores arbejdsforhold blevet så dårlige, og samarbejdet med virksomheden så anspændt, at vi ikke længere vil stå model til denne behandling. Vi kan simpelthen ikke nå vores arbejde på 7,4 time eller 37 timer om ugen."

Ekstra 10-15 kilometer

Per Thorup bekræfter, at problemet med for lange arbejdsdage ikke er nyt.

– Skraldemændene skal jo køre spandene på plads igen, når de er tømt. Det betyder 10-15 kilometer mere om dagen, end tidligere. Det er klart, at det tager ekstra tid, forklarer den faglige sekretær.

Fagforeningen og de tillidsvalgte har sammen forsøgt at få Remondis til at forstå, at arbejdsmængden er alt for stor i forhold til arbejdstiden. Der har også været møder mellem alle ansatte og ledelsen for at finde løsninger.

"Og når vi tror, vi er nået til enighed, sker der bare stadigvæk ikke noget for at bringe arbejdsmængden ned," skriver de strejkende på facebook.

Fast overarbejde

Som konsekvens af manglende ændringer har skraldemændene i mere end syv måneder haft mere eller mindre fast overarbejde, nogle har endda haft "massivt overarbejde."

Af de strejkendes opslag på facebook fremgår det, at gode kollegaer er stoppet, ligesom både en tillidsrepræsentant og en arbejdsmiljørepræsentant har kastet håndklædet i ringen, fordi de ikke længere kunne overskue omfanget af opgaven. Der er fundet en ny tillidsrepræsentant, hvor imod ingen har haft mod på eller overskud til at påtage sig opgaven som arbejdsmiljørepræsentant.

Skraldemændene i Frederikshavn mødes igen i morgen tidlig kl 5:30, og Per Thorup aner ikke, om han kan overtale dem til at genoptage arbejdet, som han vil opfordre dem til at gøre.

– Lige nu er konflikten gået helt i hårdknude. Folkene går ikke i arbejde, før de to advarsler bliver trukket tilbage og firmaet gør noget ved problemerne med overarbejde. Og Remondis vil ikke forhandle, før folkene går i arbejde igen, slutter Per Thorup. 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


09. maj. 2019 - 11:31   10. maj. 2019 - 11:02

Arbejdsmiljø

noc@arbejderen.dk