Renovationsfirmaet Remondis A/S afviser at have sagt, at skraldemændene i Frederikshavn vil blive fritstillet, hvis de ikke har påbegyndt deres arbejde torsdag.
Vi afviser ikke, at det tager længere tid at tømme spandene. Det er da mindre lukrativt.
Henrik Bøttern, driftschef, Remondis
Det siger direktionsassistent Krista Sørensen fra Remondis' hovedkontor i Brøndby til Arbejderen:
– Nej, det har vi ikke sagt. Remondis har ikke officielt taget en beslutning om, hvad der skal ske i morgen.
Arbejderen har ellers tidligere skrevet, at skraldemændene har fået at vide, at de bliver fritstillet – det vil sige fyret – hvis de ikke begynder at indhente affald torsdag. Torsdag skal Arbejdsretten for anden gang behandle den nu ugelange konflikt.
– Jeg må så sige, at det ikke passer, hvad Krista Sørensen siger, lyder det fra Per Thorup, faglig sekretær i 3F Frederikshavn.
Han har hørt fritstilling nævnt flere gange i denne uge – så sent som i tirsdags.
>>LÆS OGSÅ: Strejker videre trods risiko for fritstilling
– Jeg havde en telefonsamtale med driftschef Henrik Bøttern tirsdag formiddag. Den samtale varede seks minutter, og hovedbudskabet var, at hvis ikke folkene går i arbejde, så bliver de fyret. Det bekræftede han, da jeg spurgte, om jeg havde opfattet det rigtigt, forklarer Per Thorup.
Ingen advarsel for at nægte overarbejde
Arbejderen talte med Henrik Bøttern onsdag. Han er dog ikke meget for at snakke med pressen, som han mener videregiver faktuelt forkerte oplysninger – konkret hvad angår de to skriftlige advarsler, som firmaet har givet til to ansatte i Frederikshavn.
– Det er faktuelt forkert, når man siger, at de har fået advarsel for at nægte overarbejde.
Hvad har de så fået advarsel for?
– De har fået advarsel for ikke at udføre en opgave, som de er sat til, lyder det tøvende.
Hvilken opgave det drejer sig om, vil han ikke sige.
På spørgsmålet om hvorfor Remondis ikke vil mødes med skraldemændene, så firmaet kan få løst problemerne med overarbejde og de to skriftlige advarsler, som har udløst strejken, siger Henrik Bøttern:
– Vi vil ikke mødes med dem, der har nedlagt arbejdet.
Men I vil heller ikke mødes med fagforeningen?
– Vi har holdt masser af møder med fagforeningen siden den 1. oktober, men...
Sætningen bliver ikke fuldført, og der bliver stille i telefonen.
"Mindre lukrativt"
Skraldemændene bekræfter, at der har været holdt mange møder, siden Frederikshavn Kommune den 1. oktober sidste år skiftede affaldssække ud med to-kamre affaldsspande. På grund af det nye affaldssystem bruger skraldemændene ekstra tid på hver tømning, og de går 10-15 kilometer ekstra på en typisk arbejdsdag med mere eller mindre fast overarbejde til følge.
>>LÆS OGSÅ: Skraldemænd i Frederikshavn strejker på tredje dag
"Nogle har endda haft det, vi vil kalde massivt overarbejde. Vi kan simpelthen ikke nå vores arbejde på 7,4 time eller 37 timer om ugen," skriver skraldefolkene på Facebook og konstaterer, at der trods de mange møder ikke er sket forbedringer.
Skraldemændene siger, at I ikke vi anerkende, at tømningen af affaldsspandene tager længere tid?
– Vi afviser ikke, at det tager længere tid at tømme spandene. Det er da mindre lukrativt, indrømmer Henrik Bøttern, der henviser til Krista Sørensen for svar på yderligere spørgsmål.
Fastkørt konflikt
Siden Arbejderen sidst talte med hende – fredag i sidste uge – er konflikten i Frederikshavn kørt mere og mere fast.
På den ene side fortsætter skraldemændene deres strejke og kræver, at der findes en løsning på de alt for lange arbejdsdage, de har haft i mere end otte måneder. På den anden side siger Remondis, at de ikke vil mødes med skraldemændene, så længe de strejker.
– Vi overholder bare overenskomsten, som er indgået mellem 3F og Dansk Industri. Vi følger de regler, de har aftalt, og en af de regler siger, at chaufførerne skal arbejde, før vi forhandler, siger Krista Sørensen.
Men siger overenskomsten, at man skal arbejde over hver dag i otte måneder?
– Jeg vil bare gentage mig selv: Vi følger overenskomsten, som er aftalt mellem fagforeningen og arbejdsgiveren. Man skal udføre overarbejde i det her fag. Man vælger jo selv at være i faget, så man ved, hvad man går ind til, mener Krista Sørensen, der i parentes bemærket oplyser, at hun arbejder 70 timer om ugen.
Overarbejde almindeligt, men...
Skraldemændene arbejder på en chaufføroverenskomst, og hvad angår overarbejde, så forklarer Per Thorup, at det er almindeligt anerkendt, at der kan være overarbejde i renovationsbranchen.
– Det hedder sig, at man skal tage det overarbejde, der kan forekomme. Lad os sige, at man skal klare 100 tømninger på en dag, og bilen så går i stykker. Det forsinker arbejdet en times tid, som man så tager i den anden ende.
– Men overenskomsten siger også, at den ugentlige arbejdstid er 37 timer, og at man ikke må have systematisk overarbejde. Når man arbejder på timeløn, som skraldemændene her i Frederikshavn gør, så arbejder man 37 timer, og så skal arbejdsmængden passe til 37 timer, mener Per Thorup.
Skraldemændene har torsdag morgen besluttet at strejke videre.
Skraldefolkene siger: "Alle er med i 3F, derfor stemmer alle, og derfor er svaret tydeligt og klart til Remondis: Vi finder os ikke i jeres behandling af os!"
For at understrege deres utilfredshed tager de strejkende fra Frederikshavn med til København for at være ved Arbejdsretten, mens den behandler sagen.
"Hvis ikke Remondis vil komme til os, må vi jo opsøge dem," siger skraldefolkene.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278