Sidste år havde en privatansat i gennemsnit 6,8 sygedage. Det er et lille fald fra 6,9 sygedage i 2012, viser en opgørelse fra Dansk Arbejdsgiverforening.
Det korte sygefravær er faldende, og det er nok fordi, folk går syge på arbejde.
Hans-Henrik Hansen, HK
Dermed er sygefraværet på det private område nu på sit laveste niveau siden 1994, hvor en samlet fraværsprocent for arbejdere og funktionærer blev beregnet for første gang.
Alene siden 2008 er sygefraværet faldet med næsten to dage for privat ansatte, hvilket svarer til et fald på 22 procent.
Mens sygefraværet på det private område således faldt lidt, så steg det til gengæld en lille smule på det kommunale område fra 2012 til 2013. Forskellen mellem det private og det kommunale sygefravær i 2013 er dog nogenlunde uændret fra de foregående år. I snit var en kommunalt ansat sygemeldt i godt fem dage mere end en privatansat i 2013.
Sygenærvær
Både offentlige og private arbejdsgivere har i disse år stor fokus på at bringe sygefraværet ned. Samtidig er et nyt voksende problem dukket op. Flere af os går på arbejde, selvom vi er syge og burde blive hjemme. Eksperterne kalder det sygenærvær.
Hos HK Østjylland oplever man sygenærvær i stadig højere grad.
– Det er svagt stigende, uden jeg kan sætte procenter på. Vi har den opfattelse, at det korte sygefravær er faldende, og det er nok fordi, folk går syge på arbejde, siger formand for HK Kommunal Østjylland, Hans-Henrik Hansen til DR Østjylland.
– Til gengæld er det længerevarende sygefravær stigende. Det kan underbygge, hvad der er videnskabelig belæg for, nemlig at det bliver værre, hvis man går syg på arbejde, lyder det fra næstformanden.
For både privat og kommunalt ansatte gælder det, at kvinder generelt har flere sygedage end de mandlige kolleger.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278