22 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Rebild dropper Bogø Sandwich

Konsekvens af lønfusk

Rebild dropper Bogø Sandwich

Når skolerne i Rebild Kommune åbner op efter sommerferien, bliver det uden skolemad fra Bogø Sandwich. Den nordjydske kommune har droppet samarbejdet efter afsløring af underbetaling og snyd af de ansatte.

På Østerågade i Aalborg centrum ligger én af flere Bogø Sandwich butikker. Ejeren er af TV2 programmet Operation X blevet afsløret i grov underbetaling af udenlandske studerende, som er afhængige af at have et job.
FOTO: noc@arbejderen.dk
1 af 1

Når klokken ringer ind til første skoledag efter sommerferien, vil eleverne på skolen Øster Hornum Børneunivers i Rebild Kommune ikke længere få leveret mad fra Bogø Sandwich.

Vi er glade for, at Rebild Kommune tager hånd om den sociale dumping, som foregår hos Bogø Sandwich.
Jonas Mørkholt, 3F

Den nordjydske kommune har opsagt samarbejdet med firmaet efter TV2's afsløringer af underbetaling og snyd af udenlandske studerende, som er ansat i kædens butikker.

– Vores jurister har kigget på forholdende hos Bogø Sandwich og er kommet frem til, at firmaet ikke lever op til vores indkøbs- og udbudspolitik, siger viceborgmester Allan Busk fra Den Sociale Fællesliste til Arbejderen.

Social dumping

Sagen om Bogø Sandwich blev kendt, da TV2 programmet Operation X blandt andre snakkede med den studerende Max Voloaga fra Rumænien, som fortalte, at han fik en kontrakt ved Bogø Sandwich på 43 timers arbejde om måneden til en timeløn på 95 kroner. Han arbejdede imidlertid 90-100 timer om måneden, så den reelle timeløn var i stedet 40-45 kroner.

Kilder i programmet fortalte, at brødrende bag Bogø Sandwich, Mohammed og Akram El-Hajj, ikke alene havde presset dem til at arbejde til lav løn, men sågar beordret dem til at tilbagebetale den løn, der var sat ind på deres bankkonto.

De udenlandske studerende kan få SU i Danmark, hvis de arbejder mindst ti timer om ugen. Hvis de mister deres arbejde, mister de også deres SU. De er derfor stærkt afhængige af, at de har en kontrakt med en arbejdsgiver.

Viceborgmester Allan Busk er glad for, at Rebild Kommune nu ikke længere køber mad hos sandwich-kæden.

– Jeg er ovenud tilfreds med, at vi har afbrudt samarbejdet med Bogø Sandwich, for ét er at det ikke er i orden at snyde unge mennesker. Noget andet er, at vi som kommune skal beskytte de virksomheder, der overholder spillereglerne og aflønner efter gældende overenskomst, siger Allan Busk.

Gør en forskel

Faglig Sekretær i 3F Aalborg Jonas Mørkholt er også tilfreds med kommunens beslutning om at droppe samarbejdet med den nordjydske sandwich-kæde.

– Vi er glade for, at Rebild Kommune tager hånd om den sociale dumping, som foregår hos Bogø Sandwich, siger han til Arbejderen og fortsætter:

– Der er jo en hel del problemer omkring de ansattes løn- og arbejdsforhold hos Bogø Sandwich, selv hvis vi skal tage udgangspunkt i de forhold, som firmaet selv oplyser om. Der mangler overtidsbetaling, barns første sygedag og lønnen er kun 2 kroner og 42 øre over det absolutte minimum, for at man kan optjene retten til dagpenge. Det, mener vi, er alarmerede.

Og selvom det kun er én skole i Rebild, som har haft en indkøbsaftale med Bogø Sandwich, har kommunens beslutning vigtig betydning, vurderer Jonas Mørkholt.

– Når en kommune går foran og siger fra over for den slags arbejdsforhold, så gør det en forskel, siger han.

Aalborg overvejer samarbejde

Bogø Sandwich leverer også mad til skolerne i Aalborg kommune. Her overvejer man også, at opsige samarbejdet med firmaet efter TV2's afsløringer.

I forrige uge sagde vicekommunaldirektør Jørgen Litske Petersen til Arbejderen, at man har oplyst Bogø Sandwich om kommunens klausuler, der kræver, at "varer og tjenesteydelser indkøbt til Aalborg Kommune skal være bæredygtige og opfylde minimumskrav til arbejdsløn, arbejdsforhold, arbejdsmiljø, miljø, klima, demokrati og social ansvarlighed."

– Det har vi meddelt Bogø Sandwich og bedt om svar på påstandene i TV-programmet. Svaret har vi fået retur, og det sagsbehander vi nu og kommer så med en anbefaling til magistraten på den anden side af sommerferien, sagde vicekommunaldirektøren.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


05. jul. 2016 - 10:30   31. aug. 2016 - 06:55

Arbejdsmarked

as@arbejderen.dk
Studerende fra EU-lande

I 2013 slog en EU dom fast, at EU-borgere, der studerer i Danmark, kan modtage SU, hvis de har et arbejde på mindst ti timer om ugen.

I 2011 var der 340 studerende fra EU, der modtog SU, fordi de havde et arbejde. I 2015 er antallet af studerende steget til 7.653.

Der kommer hvert år omkring 8000 udenlandske studerende fra EU lande til Danmark for at studere.

I 2013 blev der udbetalt 97 millioner kroner i SU til udenlandske studerende med arbejde. Det tal er i 2015 nået helt op på 321 millioner kroner.

Kilde: TV2