23 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Reform giver dårligere erhvervsuddannelser

Undervisere kritiserer:

Reform giver dårligere erhvervsuddannelser

Imens politikerne på Christiansborg forhandler erhvervsskolereformen endeligt på plads, er underviserne bekymrede. Reformen må ikke ende med at være en spareøvelse, lyder opråbet.

Underviserne på landets erhvervsskoler frygter at ny reform reelt vil være en spareøvelse.
FOTO: PJ
1 af 1

Netop nu forhandler regeringen med de øvrige folketingspartier om en længe ventet reform af erhvervsuddannelserne. En reform som underviserne på landets erhvervsskoler mener at der er alvorlige knaster ved.

Dele af regeringens reformforslag minder ifølge undervisernes fagforening mest om en spareøvelse istedet for en reform som reelt forbedre kvaliteten af erhvervsuddannelserne og får flere unge til at søge ind på og gennemfører en erhvervsuddannelse.

Det er ikke kvalitet. Det er en spareøvelse og en struktur, som kan føre til mange omvalg og frafald.
Hanne Pontoppidan, Uddannelsesforbundet

Blandt kritikpunkterne er at regeringen ligger op til at skære i grundforløbet for elever, som ikke kommer direkte fra grundskolen.

- Det betyder, at den unge, som har gået kort tid på gymnasiet, været flaskedreng et par måneder i Brugsen eller som har haft et forløb på en produktionsskole, bliver nægtet adgang til den første – og længste – del af grundforløbet på 30 uger, som hjælper den unge med at afklare præcis hvilken erhvervsuddannelse, som er den rette, og forbereder dem til den. I stedet skal de fra day one vælge én blandt 108 uddannelser, siger formand for Uddannelsesforbundet, Hanne Pontoppidan.

I dag får alle eleverne et tilbud om et grundforløb på 20-60 uger – om de kommer fra grundskolen eller ej. Men med regeringens forslag skal størstedelen nu nøjes med højst 20 uger. Alt for lidt, mener Hanne Pontoppidan:

- Det er ikke kvalitet. Det er en spareøvelse og en struktur, som kan føre til mange omvalg og frafald. 

Uddannelsesforbundet opfordrer derfor regeringen til at ændre reformudspillet, så alle elever får mulighed for at tage hele den første introducerende del af grundforløbet.

- Regeringen har foreslået et fuldt grundforløb til alle under 18. Det mener vi er helt utilstrækkeligt! Har man behov for det fulde grundforløb for at blive afklaret nok til at vælge, skal man have muligheden. Det skal ikke være ens dåbsattest, som afgør tilbuddet, det skal være ens behov, slår Hanne Pontoppidan fast.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


10. dec. 2013 - 11:40   10. dec. 2013 - 11:45

Uddannelse

as@arbejderen.dk