29 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Regeringen vil importere udenlandsk arbejdskraft

Nyt udspil

Regeringen vil importere udenlandsk arbejdskraft

Udspil, der skal sikre lettere adgang til dygtig udenlandsk arbejdskraft, er en imødekommelse af virksomhedernes ønsker. 3F efterlyser fokus på arbejdsløse danskere.

Danske arbejdsgivere vil have lettere adgang til at hente "dygtige medarbejdere i udlandet." Regeringen spiller med på ønsket og har i dag lanceret sit forslag til, hvordan det kan realiseres.
FOTO: PN
1 af 1

Onsdag kom regeringen med sit udspil, der skal sikre, at danske virksomheder kan få lettere adgang til kvalificeret udenlandsk arbejdskraft. 

Danske virksomheder skal have den kvalificerede arbejdskraft, de mangler - uden at vi åbner døren for dem, vi ikke har brug for.
Lars Løkke Rasmussen, statsminister

Da statsministeren holdt åbningstale tirsdag - i forbindelse med at Christiansborgpolitikerne tog hul på et nyt Folketingsår - sagde han, at der vil være fokus på import fra de lande, "der ligner Danmark" som USA, Canada, Singapore og Japan. 

– Danske virksomheder skal have den kvalificerede arbejdskraft, de mangler - uden at vi åbner døren for dem, vi ikke har brug for, sagde statsministeren fra Folketingets talerstol og senere uddybede han overfor pressen, at det er lettere for "en kemiingeniør fra Canada end en kemiingeniør fra Somalia" at blive en del af det danske samfund. 

Ændret beløbsordning

En hjørnesten i udspillet går på at justere den såkaldte beløbsordning. Den betyder i dag, at borgere uden for EU kan få lov til at arbejde i Danmark, hvis de tjener over 418.000 kroner om året. Det vil regeringen sænke til 330.000 kroner for personer, der kommer fra lande, som Danmark investerer mest i, og som investerer mest her. For eksempel USA, Kina og Indien.

Udspillet ligger således i forlængelse af ønsker, som arbejdsgiverne har gentaget til hudløshed i mere end et år. For godt et år siden lød det således fra Karsten Dybvad, administrerende direktør i Dansk Industri:

– Hvis vi ønsker vækst og velstand i Danmark i de kommende år, er der brug for, at virksomhederne kan hente dygtige medarbejdere i udlandet. Vi så for eksempel gerne, at beløbsgrænsen i den såkaldte beløbsordning bliver sænket, og at forskerskatteordningen bliver forlænget.

DA roser Løkke

Reaktionen fra Dansk Arbejdsgiverforenings administrerende direktør Jacob Holbraad er da heller ikke til at tage fejl af:

– Jeg vil gerne rose statsministeren og regeringen for at insistere på, at danske virksomheder skal have nemmere og bedre adgang til dygtige hænder og hoveder fra hele verden. Det er rigtig set – og helt nødvendigt, hvis opsvinget skal fortsætte i de kommende år.

>>LÆS OGSÅ: Arbejdsgivere roser Løkkes tale

Forbundsformand i 3F Per Christensen har imidlertid cirka 100.000 grunde. Han kritiserer regeringen for at have mere fokus på import af udenlandsk arbejdskraft end på danske lønmodtagere.

Husk de arbejdsløse danskere

– Vi skal have fokus på at få de omkring 100.000 ledige danskere med i bussen, på at skabe praktikpladser til de over 10.000 lærlinge, der ikke kan få fodfæste på arbejdsmarkedet, og på at stoppe udhulingen af vores dagpenge, mener Per Christensen.

Lars Løkke Rasmussen sagde i åbningstalen, at udenlandske medarbejdere bidrager på Beløbsordningen med op mod halvanden milliard kroner til statskassen hvert eneste år.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


02. okt. 2018 - 16:17   06. feb. 2019 - 09:51

Arbejdsmarked

noc@arbejderen.dk