For anden gang på tre år har byrådspolitikerne i Frederikssund Kommune haft rengøringen på skoler og i skolefritidsordninger i offentlig licitation.
ISS, der har stået for opgaven siden 2010, bød også i denne runde på arbejdet, men måtte se sig slået af rengøringsfirmaet Forenede Service A/S, der afgav det billigste tilbud på 129 millioner kroner for en treårig kontrakt. Den 1. august begyndte Forenede Service på opgaven.
Men hver gang politikerne sender en opgave i licitation, så går det ud over de ansatte, der får forringet deres løn og arbejdsvilkår, mener Poul Andersen fra 3F Frederiksværk/Frederikssund.
Udlicitering sætter gang i en nedadgående spiral, og kommunen medvirker til social dumping.
Poul Andersen, faglig sekretær 3F
- Denne gang har kommunen valgt ikke at lade virksomhedsoverdragelsesloven gælde. Det betyder, at Forende Service ikke har været forpligtet til at tage de cirka 80 tidligere ISS-ansatte med over. Det nye selskab kunne ansætte, hvem de ville og til en lavere løn, fortæller den faglige sekretær til Arbejderen.
Forenede Service følger den samme private overenskomst som ISS, men da ancienniteten oparbejdet i et andet firma ikke flytter med over, og der heller ikke udbetales tillæg for uddannelse, så slipper rengøringsfirmaet med en noget lavere udbetaling til de ansatte.
Prisen bestemmer
Det kan firmaet kalkulere med, når det afgiver sit tilbud til kommunen, der vælger aktør udelukkende ud fra prisen.
- På den måde bliver der sat gang i en nedadgående spiral, og kommunen medvirker til social dumping, siger Poul Andersen.
Han mener, at politikerne har undladt at skrive virksomhedsoverdragelsesloven ind i det kommunale udbudsmateriale for at få rengøringen udført til en billigere pris, og at det i den sammenhæng betyder mindre, at det sker på bekostning af de ansatte, der får lavere løn og højere arbejdstempo.
- Da rengøringen blev sendt i udbud, fik de ISS-ansatte brev om, at de var sagt op med udgangen af juli. De blev, som det hedder, sikkerhedsopsagt, fordi ISS ikke kunne være sikker på at genvinde licitationen og derfor ikke ville risikere at stå med 80 mennesker, som man ikke havde arbejde til, forklarer den sjællandske fagforeningsmand.
Nu tilbyder Forenede Service rengøringspersonalet færre timer til det samme arbejde - nogle helt op til ti timer mindre om ugen.
Politikernes ansvar
Poul Andersen har regnet på, hvad en af kvinderne mister om måneden. Hendes arbejdstid er skåret ned fra 37 til 33 timer om ugen. Sammen med mistede tillæg for anciennitet og uddannelse betyder det 4100 kroner mindre i indtægt om måneden, dertil kommer mindre indbetaling til feriedage og pension.
- Kommunen er med til løndumping, og de kan dække sig ind under, at de ikke har noget med det at gøre, fordi de har overladt det til et privat firma. Men de kan ikke løbe fra ansvaret. De har ansvaret for udbudsmaterialet, og de har et ansvar for nedslidningen og det dårlige arbejdsmiljø, som rengøringspersonalet bliver budt, mener Poul Andersen.
Socialdemokraten Kim Rockhill er medlem af kommunens økonomiudvalg og har været med til at tage beslutningen om det nye udbud af rengøringen.
Han mener, at kommunerne er underlagt et "tyranni", fordi det er licitationsreglerne, der bestemmer, at kommunalpolitikerne skal vælge det billigste tilbud.
- Man kan ikke lave om på licitationsreglerne, der siger at vi skal vælge det billigste bud, siger han til Arbejderen.
Men er det ikke jer politikere der formulerer udbudsmaterialet?
- Jo.
Hvorfor har I valgt ikke at skrive virksomhedsoverdragelsesloven ind i udbuddet, så de kunne beholde de samme løn og ansættelsesvilkår?
- Pas, pas, pas. Der tror jeg, du bliver nødt til at snakke med borgmesteren, siger Kim Rockhill.
Udlicitering - en spareøvelse
Sagen om rengøringen i Frederikssund er en direkte konsekvens af politikernes beslutninger om at udlicitere tidligere offentlige opgaver til private med det formål at spare penge.
Arbejderen skrev lige før sommerferien om de fyrede skraldemænd i Guldborgsund. Refa, den fælleskommunale virksomhed, der har ansvaret for renovationen i Guldborgsund Kommune, sendte opgaven med at indsamle skrald i området i nyt udbud. Men også her undlod lokalpolitikerne at skrive virksomhedsoverdragelsesloven ind i udbudsmaterialet, og de 24 skraldemænd blev "sikkerhedsopsagt" af deres nu tidligere arbejdsgiver.
Direktøren for Refa, Hans Erik Jensen, har begrundet udliciteringen sådan overfor TV2 Øst:
- Fra vores side er det da selvfølgelig et ønske, at det er de samme skraldemænd, der servicerer borgerne, som altid har serviceret borgerne - i hvert fald de sidste fem år. Men det er altså også et spørgsmål om penge. Hvis der foregår en eller anden prisreduktion ved, at de kan finde nogle skraldemænd til en lavere pris, jamen så får det også indflydelse på den pris, vi skal betale i sidste ende og den pris, borgerne skal betale.
Også Københavns Kultur og Fritidsforvaltnings udlicitering af rengøringen har lighedspunkter med Frederikssund.
Det private firma Allianceplus A/S overtog rengøringen den 1. oktober sidste år. I dag arbejder de 71 rengøringsansatte næsten dobbelt så hurtigt for 20 kroner mindre i timen.
Arbejderen har forsøgt at få fat på både borgmester og medlemmer af Økonomiudvalget i Frederikssund for en forklaring på, at virksomhedsoverdragelsesloven ikke kom med i udbudsmaterialet.
Det lykkedes ikke inden deadline.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278