Ryanair fortsætter ufortrødent sin strategi med at bruge pengene på advokater fremfor overenskomster - det trods en række nederlag rundt omkring i de europæiske retssale.
Det er en vigtig sejr for norske arbejdstagere, og et tilsvarende stort tab for det, vi oplever som useriøse arbejdsgivere.
Vegard Einan, Parat.
For anden gang har den norske lagmannsret, som svarer til landsretten, afgjort, at en sag mellem flyselskabet og en tidligere ansat skal afgøres ved den norske arbejdsret. Denne gang fastslår domstolen, at sagen skal behandles efter de norske love.
Det irske lavprisselskabs synspunkt er her som altid, at sagen hører hjemme i Irland og efter irsk lov.
Lagmannsrettens dommere er uenige og begrunder dommen med, at det er vigtigt at sikre, at arbejdstagere beskyttes i det land, hvor de udfører deres ”økonomiske og samfundsmæssige funktioner.”
Ryanair har straks instrueret deres advokater om at anke afgørelsen til højesteret, meddeler selskabet i en mail til nyhedsbureauet NTB.
Flyver fra tue til tue
Lagmanssretten har tidligere afgjort, at sagen skal afgøres ved norske domstole - en afgørelse som også blev anket til den norske højesteret, som imidlertid bekræftede lagmannsrettens afgørelse.
Derfor kan det være svært at se, hvordan højesteret skulle kunne nå frem til, at sagen skal foregå efter andre love end de norske, når den nu har fastslået, at den skal behandles ved en norsk domstol.
Sagen er anlagt af den italienskfødte Alessandra Cocca for usaglig afskedigelse.
Hun blev fyret 10 måneder inde i en 12 måneders prøveperiode, efter at hun havde rapporteret, at kabinechefen lugtede af alkohol.
Lagmannsretten lægger i dommen vægt på, at Alessandra Cocca mønstrede af og på i den norske lufthavn Rygge.
– Derfor ville det være helt urimeligt, hvis hun skulle være nødt til at møde for irske domstole, underlagt irske love og med udgifter til irske advokater, siger fagforbundet Parats advokat Christen Horn Johannessen til FriFagbevelse.no.
Forventer andre lande følger trop
– Det er en vigtig sejr for norske arbejdstagere, og et tilsvarende stort tab for det, vi oplever som useriøse arbejdsgivere, som forsøger at udnytte smuthuller i lovgivningen, siger næstformanden i Parat, Vegard Einan.
– For det første tror jeg, at det er en dom, som andre europæiske lande vil adoptere. Så må Ryanair i fremtiden forholde sig til lovene og reglerne som gælder i de lande, hvor de har base. Samtidig mener jeg, at Ryanair og lignende selskaber, på baggrund af vores indsats i retsapparatet, nu må begynde at betale skat til Norge. De må betale norsk arbejdsgiverafgift, og de må på alle andre måder forholde sig til de samme regler som norske selskaber, siger Einan.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278