Dommeren i Københavns Byret har brug for endnu et retsmøde, før hun kan tage stilling i den sag, som Ryanair har anlagt mod bagageportørerne i Københavns Lufthavn.
Demonstran-terne bragte sig selv i fare. Blandt andet er der risiko for at blive suget ind i jetmotorerne, når de bliver startet op.
Carol Sharkey, Ryanair
Det var hendes konklusion, efter at byretten først afviste anmodningen fra bagageportørernes advokat om at få sagen overdraget til Arbejdsretten og efter hele torsdagen at have hørt vidnernes udsagn.
Sagen udspringer af den happening, der fandt sted på landingsbanen 18. marts - den dag det irske lavprisselskab havde premiere på flyruten Dublin - København.
Da flyet landede blev det modtaget af 60-80 lufthavnsansatte, der bød passagererne velkommen med dannebrogsflag. Aktionen betød, at Ryanairs fly retur til Dublin blev forsinket med tre timer.
Vil forbyde faglige aktioner
Ryanair mener, at Ekspeditionsarbejdernes Klub (en klub for bagageportører hos SAS Ground Handling) orkestrerede aktionen og ønsker at få et forbud mod, at ansatte i Københavns Lufthavn kan lave lignende aktioner fremover mod selskabets afgange. Eller som der står i sagens akter:
"Det forbydes Ekspeditionsarbejdernes Klub SAS Region Danmark såvel indirekte som direkte at udøve enhver for chikane eller aktiviteter med det formål, at hindre og/eller forsinke Ryanairs fly."
Talsmand for demonstranterne og kasserer i Ekspeditionsarbejdernes Klub, Ole Johansson, blev afhørt som vidne. Han afviste, at han havde været med til at planlægge aktionen.
Han indrømmede, at han selv og fem-ti andre ansatte fra SAS Ground Handling havde deltaget i aktionen, men at han og ingen andre af bagageportørerne agtede at gøre det igen, skriver Avisen.dk.
SAS Ground Handling med 1.600 fuldtidsansatte er også indklaget i sagen. Ryanair vil have handling-selskabet til at medvirke aktivt til, at flyselskabet ikke fremover bliver chikaneret.
Uventet aktion
Direktøren for SAS Ground Handling, Hans Henrik Spangenberg, fortalte i retten, at han blev overrasket over aktionen 18. maj. Og at han efterfølgende havde indskærpet over for alle ansatte, at de ikke må færdes ved flyene, medmindre det er for at arbejde.
Ud over at fly-forsinkelsen kostede koncernen penge, så mener Ryanair også, at der var en masse risici forbundet med at have de mange "demonstranter" gående rundt om flyet.
– Demonstranterne bragte ikke alene flyet i fare. De bragte også sig selv i fare. Blandt andet er der risiko for, at mennesker kan blive suget ind i jetmotorerne, når de bliver startet op, sagde Carol Sharkey ifølge Avisen.dk.
Hun er sikkerhedschef i Ryanair og havde taget turen til København for at vidne i byretten.
Ingen fare
Ingen kom imidlertid til skade ved aktionen i lufthavnen og ifølge stedets sikkerhedschef, Jonnie Müller, var der ingen fare på færde.
Johnnie Müller oplyste, at hans sikkerhedsvagter umiddelbart ikke havde bedt demonstranterne om at fjerne sig helt fra det parkerede fly. Demonstranterne havde blot fået at vide, at de skulle holde sig bag den røde sikkerhedslinje rundt om flyet, skriver Avisen.dk.
Næste møde i byretten bliver enten den 11. eller 26. maj, hvor dommeren forventes at træffe en afgørelse.
Ryanair har sat den danske advokatstand på arbejde i løbet af de blot tre uger selskabet har fløjet fra Københavns Lufthavn. Ud over sagen i byretten er Ryanair involveret i en anden sag, der foregår i Arbejdsretten.
Den handler om, at LO-fagbevægelsen vil sikre sig, at den lovligt kan føre en konflikt mod Ryanair, som afviser at tegne overenskomst.
Det næste møde i den sag bliver 12. maj.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278