15 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Ryanair underkendt i Arbejdsretten

Delsejr til fagbevægelsen:

Ryanair underkendt i Arbejdsretten

I dag besluttede Arbejdsretten, at FPU's konfliktvarsel mod Ryanair skal hovedforhandles mandag den 15. juni i Danmark. Dermed faldt Ryanairs påstand om, at sagen kun kan behandles i Irland, til jorden.

Udenfor Arbejdsretten, hvor der var indkaldt til sammenkomst for at støtte FPU's krav om en overenskomst, var stemningen høj.
FOTO: Andrea Sigaard
1 af 1

Ryanairs personaldirektør Eddie Wilson så ikke tilfreds ud, da han i dag forlod Arbejdsretten i København fulgt af buh-råb fra de mange hundrede demonstranter.

Jeg synes, det er problematisk at argumentere med billige flybilletter uden samtidig at fortælle, hvor dyrekøbt det kan være at spare en 100-lap
Jane Larsen

Årsagen var, at retten i dag besluttede, at FPU's konfliktvarsel mod Ryanair skal hovedforhandles mandag den 15. juni i Arbejdsretten i Danmark. Og dermed faldt Ryanairs påstand om, at sagen kun kan behandles i Irland, til jorden.

Derfor var det da også en tilfreds formand for Flyvebranchens Personale Union, Thilde Waast, som gik på talerstolen udenfor retten og meddelte resultatet. Hvornår der falder en afgørelse i Arbejdsretten er stadig uvist, men FPU forventer en rimelig hurtig afgørelse i sagen.

Udenfor Arbejdsretten, hvor der var indkaldt til sammenkomst for at støtte FPU's krav om en overenskomst, var stemningen høj. Kaffe og kage var sponsoreret af 3F og sodavand af HK Service Hovedstaden. Kort sagt, solidariteten var i højsædet.

– Vi kan ikke blive ved med at mødes på den her måde, men omvendt er jeg sikker på, at hvis vi kalder, så kommer I, sagde Thilde Waast inden hun gik ind til det forberedende retsmøde.

– Jahh, lød det fra de flere hundrede deltagere, som havde medbragt stormfaner i mange farver, bannere og skilte og ikke mindst fagforeningsfaner.

Formanden for LO Hovedstaden, Morten Skov Christiansen, bød velkommen og sendte hilsener til Esbjerg, Aarhus og Aalborg, hvor der også var indkaldt til støttearrangementer.

– Vi vil aldrig tillade, at store virksomheder som Ryanair sætter sejl på vores muligheder for at organisere os og at skabe gode job, hvor lønnen også rækker til at betale huslejen, en bøf om søndagen og fritidsaktiviteter til ungerne, sagde Morten Skov blandt andet.

Og netop det med huslejen og at have til dagen og vejen var et gennemgående tema i flere af talerne.

– Jeg synes, det er problematisk at argumentere med billige flybilletter uden samtidig at fortælle, hvor dyrekøbt det kan være at spare en 100-lap. Det tænker vi meget over i lufthavnen. Vi er rasende bekymrede for fremtidens arbejdsmarked. Det er uhyre vigtigt at understrege, at vi i lufthavnen ikke er imod noget, men vi er for noget. Og det noget er ordnede arbejdsvilkår og en anstændig løn, sagde Jane Larsen, som er flyarbejder i lufthavnen.

Stewardesse Isabella Rosenquist-Rasmussen, formand for Cimber Cabin Union – organiseret under FPU, påpegede, at hun oplever en stadig mere presset branche. Og det påvirker løn- og arbejdsforhold:

– Grundlæggende handler det om at have penge til at betale huslejen og til de faste udgifter i Danmark, lød det fra stewardessernes formand.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


20. maj. 2015 - 15:31   20. maj. 2015 - 17:46

Ryanair

bi@arbejderen.dk
Ryanair
  • Det irskbaserede lavprisflyselskab Ryanair Ltd. blev etableret i 1985 og var Europas første af sin slags. I dag er det Europas største flyselskab målt på kunder.
  • Ryanair kritiseres af nuværende og tidligere ansatte for elendige løn- og arbejdsforhold, som også fører til løn- og arbejdspres hos konkurrerende flyselskaber. Kunder og konkurrenter kritiserer også dets prispolitik med talrige gebyrer, der først fremkommer sent i bestillingen af billetter.
  • Selskabet flyver ofte til mindre lufthavne for at minimere handlingomkostningerne på jorden. For eksempel lander dets fly til Stockholm i en lufthavn 100 kilometer syd for Stockholm. Københavns Lufthavn har i overensstemmelse med denne strategi ikke hidtil været befløjet af Ryanair, men det ændrede sig fra marts 2015, hvor Ryanair åbnede en base i lufthavnen.
  • Ifølge forbundet 3F har ansatte i Norge arbejdet for en månedsløn på 10.000 kroner, ingen løn under sygdom og ingen fast arbejdstid. Dertil kommer, at de ansatte selv skal betale 200 kroner månedligt for leje af uniform de første 12 måneder, og hvis de vil sige op, koster det et gebyr på 1500 kroner.

>> Se temasite om Ryanair-konflikten her