21 Feb 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Sæt forhandlingerne om OK20 på pause

Pres fra afdelinger, klubber og forbund

Sæt forhandlingerne om OK20 på pause

Presset på 3F vokser. Lokale fagforeninger og klubbestyrelser vil have, at 3F gør sin indflydelse i FH gældende og får stoppet overenskomstforhandlingerne. Det kan ikke passe, at forhandlingerne skal fortsætte, når resten af landet er sat i stå, mener kritikerne.

FOTO: Søren D. Andersen
1 af 1

Fagforeninger, faglige klubber og tillidsvalgte presser på for at få stoppet de videre overenskomstforhandlinger, indtil Danmark er kommet igennem corona-krisen.

Det holder simpelthen ikke og vil medføre ballade de næste tre år.
23 lokale 3F-afdelinger

Bygningsarbejderne i 3F er den største gruppe, der stadig mangler at få nye overenskomster på plads. Det gælder blandt andet også Malerforbundet og Dansk Jernbaneforbund, men ikke mindst i 3F vokser utilfredsheden i baglandet.

Lørdag landede et brev hos 3F's forbundsledelse underskrevet 23 ud af 66 lokale 3F-afdelinger. Fagforeningerne opfordrer forbundet, der er Danmarks største, til at bruge sin indflydelse i Fagbevægelsens Hovedorgansation (FH) til at få stoppet forhandlingerne.

"Vi fastholder og mener, det er vanvittigt uansvarligt, at forligsmanden kalder til forhandling mindre end et døgn efter, han selv havde sendt udvalgene hjem," lyder det i brevet, der er underskrevet af: 3F Viborg - 3F Hedensted - 3F Horsens - 3F Aarhus TLB - 3F Aalborg - 3F Koldning - 3F Ringkøbing - 3F Randers - 3F Esbjerg Transport - 3F BJMF - 3F København - 3F Frederikshavn  - 3F Midtvendsyssel - 3F Esbjerg - 3F Åbenrå - 3F Kongeåen - 3F Aarhus 3F Rymarken Aarhus - 3F Vestfyn - 3F Frederiksborg - 3F Midtjylland - 3F Thy-Mors.

"Ikke nok med I spiller hasard med vores medarbejderes helbred og beder dem rejse på tværs af landet flere gange om ugen, så tvinger I dem samtidigt til at leve på hoteller, hvor de udsættes for smittefare," skriver 3F-afdelingerne, herunder de største i København, Aalborg og Aarhus.

De peger på, at regeringens anbefalinger om at undgå større forsamlinger er et voldsomt indgreb i fagforeningernes muligheder for at holde medlemsmøder om overenskomsterne og også vil gå ud over den efterfølgende afstemning.

"Det holder simpelthen ikke og vil medføre ballade de næste tre år," advarer de i brevet til forbundsledelsen.

Brevet står ikke alene.

Underskriftsindsamling og klub-protester

I weekenden blev der også taget initiativ til at starte en underskriftsindsamling 'Jeg støtter kravet om en udsættelse af OK 20', og stribevis af faglige klubber har vedtaget udtalelser med krav om at udskyde forhandlingerne.

Det gælder syv klubber under 3F Aalborg, Murersvendenes Brancheklub Århus, Tømrer og Bygningssnedkernes Brancheklub i Aarhus, Den Faglige Byggeklub Vejle, Sydøstjyllands Stilladsarbejder Klub, Faglig Chaufførklub Stilling, Trekantens tagdækkere, Reddernes Landsklub for blot at nævne nogle.

Aarhus Stilladsarbejderklub mener, at FH og DA har udvist det modsatte af samfundssind ved sammen med forligsmanden at beslutte at genoptage forhandlingerne på et tidspunkt, hvor langt de fleste borgere gør alt, de kan, for at følge regeringens og myndighedernes anvisninger. 

Formand Jacob Jespersen finder det nærliggende at spørge, om FH og DA i virkeligheden  spekulerer i, at "vi kan ende i en storkonflikt midt i en Corona Pandemi, hvor vores sygehuse er ved at bukke under for presset af de mange, som har brug for hjælp, velvidende at regeringen vil gribe ind efter to minutter?"

Konflikt udskudt for anden gang

I frustration over de fortsatte forhandlinger murede en flok vrede murere og murerarbejdsmænd natten til søndag indgangen til Forligsen til.

>>LÆS OGSÅ: Vrede aktivister spærrer Forligsens indgang

Malerforbundet har ikke fået noget ud af forhandlingerne med Danske Malermestre og tilslutter sig koret af dem, der opfordrer til at udsætte de resterende forhandlinger. 

Fredag den 13. marts valgte forligsmændene for anden gang at udskyde en eventuel konflikt med 14 dage. Forligsmændene og FH og DA mødes mandag den 16. marts for at gøre status på forhandlingerne.

Arbejderen har spurgt, hvad FH siger til den omfattende kritik. Svaret fra FH lyder: "Vi har ingen kommentarer."

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


16. mar. 2020 - 12:10   17. mar. 2020 - 09:20

OK 2020

noc@arbejderen.dk