28 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Salg af Alka vækker forargelse

En udemokratisk proces

Salg af Alka vækker forargelse

Mandag morgen blev det helt officielt: Forsikringsselskabet Alka er solgt til konkurrenten i Tryg. Medlemmer og hovedbestyrelsesmedlemmer i flere fagforbund kalder processen dybt udemokratisk.

Alkas direktør Henrik Grønborg (TV) og Trygs direktør Morten Hübbe på pressemødet mandag 4. december 2017 hvor forsikringsselskabet Tryg har offentliggjort, at de køber den mindre rival Alka for 8, 2 milliarder kroner.
FOTO: Sofie Mathiassen/Scanpix
1 af 1

Først da mødet i 3F's hovedbestyrelse gik i gang søndag eftermiddag, fik bestyrelsesmedlemmerne endelig vished om, hvorfor de var indkaldt til ekstraordinært møde med få dages varsel, nemlig salget af forsikringsselskabet Alka til konkurrenten. Det bekræfter flere af hovedbestyrelsesmedlemmerne overfor Arbejderen. 

Alka har været med til at holde priserne i ro, så vores medlemmer kunne få råd til at tegne en forsikring.
Allan Busk. 3F Aalborg

Mødet sluttede med en afstemning, hvor et flertal i hovedbestyrelsen sagde ja til at sælge Alka for 8,2 milliarder kroner.

Hovedbestyrelsesmedlemmerne er alle blevet pålagt en fortrolighedsklausul og må alene udtale sig om deres egen stillingtagen i sagen. I modsat fald kan vedkommende straffes med en "ekstrem stor bøde". derfor er det småt med udtalelserne.

Råd til forsikring

Allan Busk, formand for 3F Aalborg, siger dog til Arbejderen: 

– Jeg har stemt imod salget, men bøjer mig for flertallet. Jeg er tilhæger af kooperative aftaler i fagbevægelsen, og jeg mener, at Alka har været med til at holde priserne i ro, så vores medlemmer kunne få råd til at tegne en forsikring.

Alka udspringer af fagbevægelsen, og LO’s medlemsforbund, herunder FOA, HK, NNF og 3F, sidder på cirka 53 procent af aktierne. 3F alene ejer cirka 30 procent af Alka-aktierne og er således den største enkelt aktionær. 

Allerede inden søndagens møde havde Henrik Bay-Clausen - formand for 3F Kastrup og medlem af 3F's hovedbestyrelse - lavet et opslag på Facebook på baggrund af rygterne om aktiehandlen. Opslaget gav anledning til voldsom debat, og Arbejderen har derfor kontaktet ham.

Henrik Bay-Clausen mener, det havde været på sin plads at rejse spørgsmålet i 3F's hovedbestyrelse, inden en egentlig handel blev sat i gang:

– Min holdning er ikke ændret, og jeg mener ikke, processen har været fair. Alle hovedbestyrelsesmedlemmer kan naturligvis ikke involveres konkret i en milliardhandel, hvis det er besluttet, at det er den vej, vi går. Den beslutning har vi bare aldrig taget. Ledelsen kunne godt i god tid have rejst en debat om, hvad 3F skal med sine ejerskaber, så der var lagt en linje.

– Nu er salget af Alka besluttet, og det gælder så om at fastholde de bedst mulige forsikringer og det gode samarbejde, vi i det daglige har haft med Alkas medarbejdere. De bedst mulige relationer har været en uskøn proces, siger Henrik Bay-Clausen til Arbejderen.

Andre mindre fagforbund som Malerforbundet i Danmark og Blik- og Rørarbejderforbundet er slet ikke blevet hørt. Og formand for sidstnævnte Max Meyer kritiserer, at salget af en "guldrandet" forretning er indledt uden at involvere alle aktionærer.

– Det strider også mod den solidaritet med arbejderen og de svageste i samfundet, som i generationer har været kendetegnende for dansk fagbevægelse, siger Max Meyer og bemærker, at Alka i sin tid blev til for at sikre billige forsikringer til fagbevægelsens medlemmer samt understøtte fagbevægelsens værdier.

I en pressemeddelelse underskrevet Formands Kollektivet Malernes Fagforeninger kaldes fremgangsmåden og beslutningesprocessen for "magtarrogance af værste skuffe."

Utilfredsheden ulmer

Utilfredsheden ulmer også på medlemsniveau. Da en flok fagligt aktive omkring Facebook-gruppen 'Nej til 42 timer - VORES OK20' opsnappede, at der var indkaldt til ekstraordinært hovedbestyrelse i 3F om søndagen inviterede de til "kammeratlig hygge" udenfor forbundshuset i Kampmannsgade.

Jonas Solberg Jensen, der er formand for 3F BJMF Ungdom, var blandt de fremmødte. Han kalder salget for en katastrofe:

– Det er enormt vigtigt, at vi har et selskab, som vi selv er med til at eje. I stedet for at pengene går til nogle aktionærer rundt omkring i verden, siger Jonas Solberg Jensen til Avisen.dk.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. dec. 2017 - 08:20   04. dec. 2017 - 16:14

Alka

noc@arbejderen.dk
Om salg af Alka Forsikring

I 1903 stiftede en kreds af ledere i fagbevægelsen Arbejdernes Livsforsikring, som i 1944 blev til Alka Forsikring ved en sammenlægning med Kooperativ Assurance.

Alka har omkring 380.000 kunder og årlige bruttopræmier på ca. DKK 2,5 mia.

Alka har over 500 ansatte, der primært sidder på hovedkontoret i Taastrup.

Tryg har købt Alka for 8,2 milliarder kroner inklusiv overskydende kapital på 2,5 milliarder kroner.

Købet forventes gennemført senest i andet kvartal 2018 med forbehold for de nødvendige myndighedsgodkendelser.