Vi finder os ikke i, at regeringen går ind og dikterer indholdet af lærernes overenskomstaftale.
Sådan lyder meldingen fra de omkring 400 lærere, pædagoger og andre offentligt ansatte, som trodser den bidende kulde onsdag eftermiddag og deltager i demonstrationen for den danske aftalemodel. Der er en skov af fagforeningsfaner foran Kommunernes Landsforenings (KL) hovedkvarter på Islands Brygge.
- Jeg er her i solidaritet med lærerne. Regeringen skal ikke gå ind og sige, hvordan deres overenskomst skal se ud, inden forhandlingerne overhovedet er gået i gang, siger Lone Jansen fra den pædagogiske fagforening LFS.
Det er en fælles kamp for hele fagbevægelsen at bevare den danske model.
Mimi Bargejani, KLS
De københavnske pædagoger er meget kritiske overfor folkeskolereformens plan om at indføre heldagsskolen.
- Det vil fratage børnene det selvstændige rum til leg, som er så vigtigt for deres udvikling. I reformen er leg kun noget, som skal understøtte læring. Det hele handler om at gøre børnene klar til et effektivt arbejdsmarked, hvor de skal deltage i den globale konkurrence. Det er en markedsgørelse af barndommen, mener Stine Aksnæs fra BUPL.
Lærerne er glade for opbakningen fra pædagogerne.
- Det er vigtigt med sammenhold og solidaritet. Endnu flere fagforeninger bør kæmpe sammen for den danske model, som er unik, siger Anne Marie Flyvholm fra Københavns Lærerforening.
Afgørende forhandlinger
Hun er meget spændt på resultatet af de afgørende forhandlinger, Danmarks Lærerforening skal have med Kommunernes Landsforening på tirsdag i næste uge.
- Jeg håber det bedste, men frygter det værste, tilføjer Anne Marie Flyvholm.
Demonstrationen er arrangeret af de lokale lærerforeninger i København og på Frederiksberg sammen med de to pædagogiske fagforeninger i hovedstadsområdet BUPL og LFS. Siden har Uddannelsesforbundet også meldt sin støtte. Et af forbundets medlemmer Jan Andreasen er mødt frem. Han er dybt bekymret over situationen.
- De er i gang med at ødelægge mulighederne for at lave lokale aftaler ude på skolerne. Kommunernes Landsforening ønsker, at vores arbejde skal være hundrede procent lederstyret, helt på ledelsens præmisser, konstaterer Jan Andreasen.
Også FOA-afdelingen, KLS, som organiserer blandt andet rengøringsassistenter og køkkenassistenter, er mødt frem med et banner.
- Det er en fælles kamp for hele fagbevægelsen at bevare den danske model. Det er helt uhørt, at regeringen går ind og blander sig i overenskomstforhandlingerne, siger Mimi Bargejani fra KLS.
Ingen af demonstranterne er begejstrede for det generelle KTO-forlig, som blev indgået for en uge siden. Der er drøje hug til den meget lave lønstigning. Men det er tydeligt, at folkene her på pladsen er langt mere optaget af lærernes arbejdstidsaftale.
Buh-råb til ministre
En af talerne på demonstrationen er formanden for Danmarks Lærerforening Anders Bondo Christensen. Han læser højt af det brev, finansministeren sammen med børne- og undervisningsministeren har sendt til rektorer på landets gymnasier i kølvandet på den statslige overenskomstaftale. Her henstiller de meget kraftigt til ikke at bruge muligheden i aftalen for at lave lokale arbejdstidsaftaler med gymnasielærerne.
Buh-råbene efterlader ingen tvivl om forsamlingens mening om regeringens indblanding.
- Det er da mageløst, at to socialdemokratiske ministre sender besked ud om, at gymnasierne ikke må lave lokale aftaler, konstaterer Anders Bondo Christensen.
Inden demonstrationen er der blevet afholdt et fælles møde med tillidsfolk fra de fagforeninger, som står bag demonstrationen. Her blev situationen diskuteret, og der blev vedtaget en fælles udtalelse.
- Det var et rigtig godt møde, hvor der var enighed om nødvendigheden af solidaritet og sammenhold. Det er vigtigt nu, at vi gør lærerne og pædagogernes kamp til en flertalsdagsorden, siger Jan Hoby, næstformand i LFS.
Fagforeninger bag demonstrationen mødes i næste uge for at diskutere videre initiativer.
- I LFS ønsker vi at udvide kredsen af fagforeninger, som er med, oplyser Jan Hoby.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278