Jeg mener helt klart, at industriforliget bliver oversolgt.
Den kontante udmelding kommer fra Benny Sørensen, der er faglig sekretær i Dansk Metal Horsens.
Det er en KAN-aftale, som seniorerne oveni købet selv kommer til at betale.
Benny Sørensen, Metal Horsens
– Aftalen er blevet udråbt som en nyskabelse blandt andet på grund af seniorfridagene. Forhandlere og ja-sigere sælger det som om seniorer, der har fem år til de kan gå på folkepension, har ret til at holde 32 seniorfridage om året, siger Benny Sørensen til Arbejderen.
– Men det er noget af en tilsnigelse at kalde det en ret. Det er en KAN-aftale, som seniorerne oveni købet selv kommer til at betale, fastslår den faglige sekretær.
Kan og kan
Benny Sørensen har set nærmere på bilag 19, der omhandler seniorordningen i det industriforlig, som CO-industri og Dansk Industri underskrev søndag den 12. februar, og som forventes snart at komme til afstemning.
I første afsnit står der, at "medarbejderen kan indgå i en seniorordning...." og senere i afsnit fire kan man læse, at "medarbejderen og virksomheden kan aftale...."
– Det, der i realiteten kan aftales, er, at midlerne på fritvalgslønkontoen og pensionsmidlerne kan bruges til at betale seniorfridagene med. Seniorordning er ikke noget, som vi har ret til, det er helt op til arbejdsgiveren, om han synes, det kan passe ind i produktionen og arbejdsgiver kan varsle dagene til afholdelse, også selv om det ikke passer med den ansattes ønsker. Så meget for den ret, siger Benny Sørensen.
Egenbetaling
Så er der finaniseringen. Det er ingen gratis omgang for lønmodtagerne, viser hans beregninger. Med en timeløn på 190 kroner og fuld udnyttelse af fem års forbrug af seniorfridage, så mangler en industriarbejder godt 215.000 kroner på pensionsopsparingen, når arbejdslivet er slut.
Ordningen med seniorfridage har da heller ikke overbevist tillidsmand Peter Skov Sørensen om, at han skal stemme ja til overenskomsten, når den bliver sendt til urafstemning. Tværtimod.
– Det er ikke i orden, at folk, der er nedslidte og har brug for fridagene skal bruge af pensionsmidlerne for at holde fri, siger tillidsmanden for 75 håndværkere på Danish Crowns slagteri i Horsens til Arbejderen.
– Jeg kan godt frygte, hvordan den her ordning kan misbruges af arbejdsgiverne for eksempel i perioder med nedgang i produktionen. Er der lidt at lave, så er det nemt at prikke de ældre medarbejdere på skuldreren og sige, om ikke det er nu, de skal holde fri, mener Peter Skov Sørensen.
Mister efterlønspræmie
Men ikke nok med, at de 280.000 industriarbejdere, der direkte bliver omfattet af industrioverenskomsten, har udsigt til færre penge på pensionskontoen.
Det viser sig også, at de lønmodtagere, som har et efterlønsbevis, og som gør brug af seniordagene, mister den skattefri efterlønspræmie, som de ellers ville kunne optjene. I værste fald kan det koste helt op til 26.488 kroner i mistet præmie.
– Så den nedslidte industriarbejder kommer til at betale en høj pris for at holde seniorfri, slutter Benny Sørensen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278