21 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Skadeligt at sænke lærlingelønnen

Dansk Metal

Skadeligt at sænke lærlingelønnen

Dansk Metal undrer sig over, at en tænketank som DEA på baggrund af en tendentiøs analyse kommer med forslag om at sænke lærlingelønnen.

FOTO: Dansk Metal
1 af 1

Dansk Metal mener, at det forslag, som tænketanken DEA fremlægger i dag om at sænke lærlingelønnen eller helt afskaffe den og i stedet lade staten betale SU til lærlingene, er "meget uheldigt".

Hvis man spørger arbejdsgivere, om de kunne tænke sig gratis arbejdskraft, så siger de fleste ja tak uden at blinke.
Per Påskesen.

Ifølge tænketanken vil det få flere virksomheder til at oprette praktikpladser, men det afviser Dansk Metal:

- Jeg er ikke i tvivl om, at det vil have den stik modsatte effekt – nemlig at vi får uddannet langt færre smede, industriteknikere og værktøjsmagere. I forvejen er det under 20 procent af en årgang, der i dag vælger en erhvervsuddannelse – og det er alt for få. For mange er netop dét, at de får løn under uddannelsen afgørende, siger Per Påskesen, der er uddannelseschef i Dansk Metal.

Han undrer sig over, at DEA går ud med disse forslag:

- Hvis man spørger arbejdsgivere, om de kunne tænke sig gratis arbejdskraft, så siger de fleste ja tak uden at blinke. Det kan derfor næppe overraske, at mange af de virksomheder, som DEA har spurgt, synes godt om idéen om, at skatteborgerne skal betale lærlingelønnen. Derfor har jeg svært ved at forstå, at en tænketank som DEA udarbejder så tendentiøse analyser, siger Per Påskesen.

Han påpeger, at virksomhederne tjener gode penge på at have lærlinge, fordi de indgår direkte i produktionen:

- Lærlingene producerer faktisk noget, og det har en værdi for virksomhederne. Naturligvis kører de ikke på samme kraft som en udlært svend, og derfor er deres løn også markant lavere. 

Per Påskesen påpeger også, at det er arbejdsgiverne selv, der har forhandlet lærlingenes lønninger på plads:

- Det er ikke politikerne, der bestemmer, hvor meget lærlingene skal have i løn. Det fastsætter vi faktisk i overenskomsterne, som arbejdsgiverne selv har forhandlet. Og vi har altså ikke hørt, at lønnen skulle være et problem. Faktisk tværtimod. Mange arbejdsgivere vælger at give deres lærlinge højere løn end satserne, fordi de værdsætter deres arbejde, siger Per Påskesen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. nov. 2014 - 11:22   04. nov. 2014 - 17:18

Lærlinge

bi@arbejderen.dk