20 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Skolepraktik gør jobchancer dårligere

Svære vilkår for unge

Skolepraktik gør jobchancer dårligere

Færre unge får arbejde efter endt erhvervsuddannelse end før finanskrisen. Helt galt er det for de unge, som ikke får praktikplads i et firma, men er tvunget til at tage uddannelsen via skolepraktik

61 procent af de nyuddannede murere fra 2012 er i job, hvis de har været i praktik i et firma, mens det gælder for 38 procent af dem, der har gennemført via skolepraktik.
FOTO: Jette Jacobsen
1 af 1

Før krisen kom cirka 90 procent af ny-uddannede håndværkere i arbejde. Det tal var i 2012 faldet til 74 procent, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Hvorfor ansætter virksomhederne ikke flere af de nyuddannede, når alle ved, at det er dét, der bliver brug for.
Søren Heisel, 3F.

– Det er et rigtigt dårligt signal til de unge, der overvejer en erhvervsuddannelse, at man bakser med lave beskæftigelsesfrekvenser bagefter. Men udviklingen er desværre ikke ny, siger forbundssekretær i 3F, Søren Heisel til Fagbladet 3F.

Forbundssekretæren undrer sig over, at udviklingen ikke snart vender, fordi der snart kommer til at mangle faglærte.

– Hvorfor ansætter virksomhederne ikke flere af de nyuddannede, når alle ved, at det er dét, der bliver brug for, spørger Søren Heisel.

Værst ser det ud for unge, som ikke får praktikplads i et firma, men er tvunget til at tage uddannelsen via skolepraktik.

Brug for ordinære praktikpladser

For eksempel er 61 procent af de nyuddannede murere fra 2012 er i job, hvis de har været i praktik i et firma, mens det gælder for 38 procent af dem, der har gennemført via skolepraktik.

Også blandt tømrerne er der stor forskel. 64 procent af de nyuddannede er i beskæftigelse, når de har været lærlinge i en virksomhed. Kun 46 procent, når uddannelsen er taget i skolepraktik, skriver 3F's fagblad.

– Bag de tal gemmer sig nok, at flere nyuddannede bliver ansat som svend på den virksomhed, hvor de har været i praktik. Den mulighed har de unge fra skolepraktikken ikke, siger Søren Heisel.

Han mener, at skolepraktikken er et godt alternativ, men understreger samtidig, at der er behov for højere kvalitet af skolepraktikken, og at arbejdsgiverne opretter flere ordinære praktikpladser.

I august 2014 var der 7.116 unge i skolepraktik.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


13. nov. 2014 - 15:49   13. nov. 2014 - 16:00

Ungdomsuddannelse

noc@arbejderen.dk