18 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Slagteriarbejdere i Horsens har fået nok af forringelser

Strejke på Danish Crown

Slagteriarbejdere i Horsens har fået nok af forringelser

Danish Crown i Horsens er ramt af strejke. Utilfredshed med en midlertidig akkord udløste strejken, som dybest set handler om, at slagteriarbejderne ikke vil finde sig i flere forringelser, siger tillidsrepræsentant.

125 ansatte på slagtelinjen besluttede tirsdag morgen at gå hjem og fortsætte den strejke, som brød ud i en anden afdeling fredag aften.
FOTO: PN
1 af 1

Mine kollegaer har simpelthen fået nok.

Sådan siger tillidsrepræsentant Klaus Olesen fra Danish Crown i Horsens til Arbejderen.

Det, der startede med utilfredshed med en akkord, dækker i virkeligheden over en utilfredshed, som har hobet sig op over længere tid.
Klaus Olesen, tillidsrepræsentant

Han har netop modtaget resultatet af morgenens faglige møde blandt 125 slagteriarbejdere på slagtelinjen: Vi går hjem.

Dermed fortsætter de den strejke, der startede i fredags i et andet område af slagteriet. Her nedlagte folkene arbejdet, fordi de var utilfredse med en midlertidig akkord. Mandag havde strejken bredt sig til alle afdelinger, og ingen af de 1300 ansatte passede deres arbejde på Danish Crowns største slagteri.

Op af dagen får Klaus Olesen styr på, om kollegaerne i de mange andre afdelinger følger slagtelinjen og går hjem.

– Det, der startede med utilfredshed med en akkord, dækker i virkeligheden over en utilfredshed, som har hobet sig op over længere tid, siger Klaus Olesen, der forgæves har forsøgt at overtale kollegaerne til at genoptage arbejdet.

Ledelsen strammer grebet

Som eksempler nævner han, at ledelsen hele tiden strammer akkorderne, og at advarslerne "sidder meget løst". Dertil kommer, at ledelsen har bestemt, at Arbejdsmiljørepræsentanterne ikke længere må sidde med, når en kollega er kommet til skade og i den forbindelse skal udfylde forkellige papirer.

– På den måde afholder de den person, som er valgt til at varetage kollegaernes interesser, fra at udføre sit tillidshverv. Det er en farlig glidebane, mener tillidsmanden.

I sidste uge fortalte Klaus Olesen Arbejderen, at der på andre af koncernens slagterier findes eksempler på, at tilskadekomne kollegaer har følt sig presset til at skrive under på, at de selv var skyld i en ulykke. Ligesom han kender til eksempler på, at Arbejdsmiljørepræsentanter har sat deres underskrift på, at kollegaen var skyld i uheldet.

Med en underskrift fra den ansatte selv eller en tillidsvalgt får virksomheden mulighed for at smyge sig udenom at betale løn under sygdom og eventuel efterfølgende erstatning.

Fagforbund i dialog med Danish Crown

Ifølge Arbejderens oplysninger, ligger slagteriarbejdernes faglige organisation Fødevareforbundet NNF ikke inde med tal på, hvor mange medlemmer, der på grund af en underskrift har snydt sig selv for erstatning. Men meldinger fra tillidsfolkene om en stigende tendens har fået Fødevareforbundet til at kræve, at slagterikoncernen ændrer praksis. 

– Vi er i en positiv dialog med Danish Crown for at finde en løsning på de udfordringer, der har været. Vi har en fælles interesse i at nå frem til en løsning, der både tilgodeser tilskadekomne medarbejdere og virksomheden, udtalte Tage Arentoft, Fødevareforbundets næstformand til Arbejderen i sidste uge. 

Danish Crown har bedt Dansk Industri indkalde til et såkaldt konfliktbegrænsende møde, hvor parterne skal forsøge at finde en løsning på konflikten.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


31. maj. 2016 - 09:15   01. jun. 2016 - 12:31

Strejke

noc@arbejderen.dk