Et flertal på næsten 70 procent af de ansatte på Danish Crowns slagteri i Rønne har sagt ja til den aftale, Dansk Industri og Fødevareforbundet NNF tidligere på måneden forhandlede på plads.
Nu handler det ikke om at redde arbejdspladserne, men om fortsat at investere i virksomheden og sikre dens udvikling.
Jim Jensen, Fødevareforbundet NNF
Aftalen indebærer, at slagteriarbejderne fortsætter med at investere 4,2 procent af deres årsløn i et medarbejderselskab tre år endnu. Til gengæld forpligter slagterikoncernen sig til at investere i øens slagteri og sikre, at produktionen ikke rammes af nedskæringer de næste seks år.
Næstformand i Fødevareforbundet NNF Jim Jensen glæder sig over medlemmernes opbakning til aftalen.
– Aftalens formål er at understøtte den positive udvikling, som virksomheden på Bornholm har været igennem siden redningsplanen i 2014, og det har begge parter bakket op omkring ved at stemme ja, siger Jim Jensen til Arbejderen.
Han ser aftalen som et solidt grundlag for det videre arbejde i seks år og forhåbentlig længere ud i fremtiden.
Glad tillidsmand
Også tillidsrepræsentant på Danish Crown i Rønne Thomas L.W Hansen var glad og lettet, da det stod klart, at kollegerne havde stemt ja til aftalen.
– Hvis det var blevet et nej, skulle vi gå rundt i usikkerhed. Nu kan vi se fremad, og det glæder mig, at der kommer flere investeringer i fabrikken. Vi er blandt andet blevet lovet et nyt pakkeri. Jeg tror, det vil betyde, at vi får flere af de penge, som vi allerede har indbetalt, tilbage igen, siger han.
>>LÆS OGSÅ: Ansatte skyder penge i egne arbejdspladser
>>LÆS OGSÅ: Frygter Bornholmermodel på alle Danish Crown slagterier
Danish Crown skriver på sin hjemmeside, at der i 2019 investeres omkring 25 millioner kroner i nyt udstyr til slagteriet, og at der vil blive taget yderligere tiltag til "udvikling af virksomheden."
Redningsplan i 2014
Det omtalte medarbejderselskab blev oprettet i 2014 på et tidspunkt, hvor Danish Crown havde truet med at lukke helt ned på Bornholm.
>>LÆS OGSÅ: Danish Crown lukker slagteri på Bornholm
For at redde slagteriet og dermed arbejdspladserne på øen accepterede slagteriarbejderne i at indbetale 3,5 procent af deres årsløn til selskabet fem år frem. Den aftale udløber i juni i år.
– Den nye aftale er en helt anden. Nu handler det ikke om at redde arbejdspladserne, men om fortsat at investere i virksomheden og sikre dens udvikling, forklarer Jim Jensen, der betragter medlemmernes investering som en slags lån til Danish Crown:
– Medlemmerne har garanti for, at de får mindst halvdelen af deres investering retur, uanset hvordan det går. Den anden halvdel er betinget af, at fleksibiliteten er til stede.
Den fleksibilitet omhandler arbejdstiden. Efter fem år hvor den ugentlige arbejdstid har været fordelt på fire dage med 10-11 timers arbejde, så bliver der igen indført fem-dages arbejdsuge.
– Det har været altafgørende for os, fordi kollegerne bliver nedslidt. Derudover har fire‐dages arbejdsugen haft store konsekvenser for kollegaernes privatliv. Når de arbejder ti timer om dagen, er det svært at have et privatliv med plads til sport og fritidsaktiviteter med børnene, siger tillidsrepræsentant Thomas L. W. Hansen til DR Bornholm.
Fleksibilitet et problem
Birthe Holm, som har arbejdet på slagteriet i snart fyrre år, udtaler til DR Bornholm, at hun ser frem til kortere arbejdsdage. Samtidig synes hun, at det er et problem, at de til gengæld skal sige ja til at arbejde mere fleksibelt.
Det vil sige, at de i meget travle perioder skal arbejde op til 42,5 time om ugen. Overarbejdet bliver udlignet hen over 26 uger, så de i gennemsnit arbejder 40 timer om ugen på slagteriet.
Det er da også de svingende arbejdstider, som har høstet mest kritik af kollegerne, siger tillidsmanden i Rønne.
– Den variable arbejdstid er noget, som er svær at sluge i en branche, hvor der er hård nedslidning i forvejen, og hvor vi i mange år har arbejdet fyrre timer om ugen, siger Thomas Hansen til DR Bornholm.
Den nye aftale trådte i kraft den 15. april.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278