3F Transport i Esbjerg har 2800 medlemmer, der bliver omfattet af den nye transportoverenskomst. Men den bliver ikke vedtaget med fagforeningsbestyrelsens gode vilje.
Det er på tide at møde DA's modstand mod social dumping med en konflikt.
Henning Overgaard, 3F
- Vi anbefaler et nej, lyder det bestemt fra formand Henning Overgaard, der fortsætter med bestyrelsen tre væsentligste argumenter:
- Lønstigningerne er for små til en treårig overenskomst. Vores hovedkrav om kædeansvar og brancheanciennitet er ikke med, og endelig mener vi, at det er på tide at møde Dansk Arbejdsgiverforenings åbenlyse modstand overfor bedre værn mod social dumping med en konflikt, siger Henning Overgaard til Arbejderen.
Bestyrelsen i den esbjergensiske 3F afdeling har vurderet, at en konflikt vil kunne "presse mere ud af arbejdsgiverne".
I Transportgruppen i 3F Randers er formand Jens Laursen enig i, at den overenskomst, som medlemmerne nu skal stemme om, er meget ringe. Så ringe, at anbefalingen til de 1600 medlemmer lyder: Stem nej.
- Det samlede overenskomstforslag er ganske enkelt alt for dårligt, siger Jens Laursen til Arbejderen.
Tre år er lang tid
Medlem af transportgruppen i Randers og formand for Landsklubben for Stål og VVS grossister, Kim Stæhr Christensen, følger trop. Landsklubbens bestyrelse har diskuteret overenskomstresultatet og er på ingen måde imponeret.
- Vores lønudvikling er låst fast i tre år frem til 2017. Det synes vi ikke er godt nok, siger landsklubformanden til Arbejderen.
Siden 2010 har inflationen været på 8,3 procent. Fortsætter den udvikling, forudser Kim Stæhr Christensen, at den aftalte lønstigning på ialt 6,75 kroner i timen, for nogle af hans kolleger reelt vil betyde en negativ lønudvikling.
- Jeg kunne måske godt have levet med det, hvis vi havde fået noget andet. Det har vi bare ikke, konstaterer den jyske tillidsmand, der er ansat som lagerarbejder ved Lemvigh-Müller A/S i Randers.
Mens lønmodtagerne således har udsigt til syv magre år, ser det helt anderledes ud på direktionsgangene og blandt aktionærer, fastslår Landsklubben for Stål og VVS grossister.
I en udtalelse hedder det:
"Vi kan konstatere, at aktiekurserne i Danmark aldrig har været højere. At udbytte til aktionærerne slår rekord, og lønstigningerne til direktion og bestyrelse brager i vejret."
TR-rettigheder
Når Landsklubben for Stål og VVS grossister gør status over resultatet af årets forhandlinger, så tæller det med på negativ-kontoen, at 3F's forhandlere ikke er kommet igennem med krav, der gør det nemmere at udføre hvervet som tillidsrepræsentant i det daglige.
- Arbejdsgiverne forventer at tillidsfolkene kan løse nogle af de problemer, der opstår på en arbejdsplads. 3F siger, at vi står i forreste række, når det handler om at få kollegerne til at organisere, men vi må konstatere, at et krav om forbedrede rettigheder for tillids-og arbejdsmiljørepræsentanter slet ikke blev forhandlet, siger Kim Stæhr Christensen.
Han synes, det er fuldstændig uforståeligt, når 3F samtidig har besluttet at bruge mange penge på organiseringskampagner, fordi forbundet og en samlet LO-fagbevægelse bløder og taber medlemmer hver dag.
Selv et spørgsmål som uddannelse, hvor arbejdsgiverne råber højt om behovet for kvalificeret arbejdskraft, har lønmodtagerne fået indrømmelser, konstaterer Transportgruppen i 3F Randers og Stål og VVS grossisternes landsklubformand.
- Uddannelse - retten til at blive fagklært - det har vi ikke fået. Uddannelse er staidg noget vi skal bede om, slutter Kim Stæhr Christensen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278