26 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Uro og væltet stillads: Stilladsarbejdere strejker efter overfald på kollegaer

Faglig aktion i København

Uro og væltet stillads: Stilladsarbejdere strejker efter overfald på kollegaer

Konflikt om stilladsbyggeri i Tikøbgade i København har resulteret i overfald på faglige aktivister. I dag strejker alle stilladsarbejdere i København med krav om ordnede forhold. Som konsekvens af kampen er underentreprenør nu fyret.

FOTO: Arbejderen
1 af 1

Længe inden klokken 9 mandag morgen, hvor stilladsarbejderne i København er kaldt til stormøde, vrimler pladsen på hjørnet af Hillerødgade og Lundtoftegade med vrede stilladsarbejdere i arbejdstøj.

Vi kæmper for, at folk, der bygger stilladser, skal have uddannelsen i orden, så alle kan benytte sig af stilladserne uden at frygte for deres sikkerhed.
Peter Roholm, stilladsarbejder

Stilladsarbejderne protesterer over et byggeri i Tikøbgade, hvor der arbejder folk fra Polen og Litauen uden den krævede sikkerhedsmæssige uddannelse og uden overenskomstmæssig løn. I fredags blev dele af stilladset pillet ned af vrede stilladsarbejdere. Det samme er sket to gange tidligere.

Mandag morgen er stilladsarbejderne kaldt sammen i protest mod overfaldet på to kollegaer søndag.

Overfald

Søndag aften blev stilladset forsøgt sat op igen uden brug af de nødvendige tekniske hjælpemidler og af folk uden den krævede uddannelse, fortæller stilladsarbejder Peter Roholm til Arbejderen, der er på pletten og livesender fra stedet.

– En faglig sekretær fra Elforbundet og en stilladsarbejder mødte op søndag for at filme og dermed dokumentere, at sikkerheden ikke er i orden. De blev overfaldet og fik tæv. Den ene ligger på Bispebjerg Hospital nu, og den anden går rundt med et sæbeøje og brækkede ribben. Det er folk selvfølgelig vrede over, siger Peter Roholm.

– Vi bliver altid beskyldt for, at vi bruger mafiametoder, men vi kæmper for, at folk, der bygger stilladser, skal have uddannelsen i orden, så alle kan benytte sig af stilladserne uden at frygte for deres sikkerhed. Det her stillads er for eksempel alt for smalt, og der er for stor afstand ind til væggen, tilføjer han.

Politiet er dukket op og bliver mødt med tilråb og latter: "Har I taget morgenbrød med?" "Vi holder bare fødselsdag".

Stilladsarbejderne samles omkring en vogn med røde faner.

– Vi skal have fundet ud af, om vi arbejder i dag, råber en stilladsarbejder fra ladet ud over de omkring 300, der nu er samlet i området.

Meldingen er klar. Arbejdet bliver nedlagt i dag. Stilladsarbejderne har fået nok. 

– Vi gider ikke finde os i, at vores kollegaer får tæsk. Og at der bliver bygget stilladser, hvor tingene ikke er i sikkerhedsmæssig orden. De her folk har ikke forstand på at bygge stilladser. Det er slet ikke beregnet til så stor belastning, som det skal kunne klare, siger en ældre stilladsarbejder, der ikke ønsker at stå frem med navn.

– Vi kræver bare, at kvaliteten af arbejdet er i orden, og at det udbetales overenskomstmæssig løn, tilføjer hans kollega.

Vælter stillads

Folk står samlet i smågrupper på pladsen og snakker. Men pludselig sker der noget inde på selve byggepladsen. Nogle folk er kommet forbi politiet ind på pladsen og vælter det omstridte stillads til stor jubel for forsamlingen.

Arbejderen

I flere timer er stilladsarbejderne forsamlet i området, indtil de får melding om, at hovedentreprenøren på byggeriet har opsagt samarbejdet med underentreprenøren, ikke alene på denne plads, men også på andre pladser.

– Vi fik det, vi ville. Lad os komme væk herfra. Vi har ikke mere at gøre her, lyder det fra ladet af lastbilen. 

Der bliver piftet, klappet og jublet fra de hundredvis af stilladsarbejdere.

– Så er der da kommet noget ud af det, konstaterer Peter Roholm.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


02. dec. 2019 - 10:00   03. dec. 2019 - 08:13

Faglig kamp

ur@arbejderen.dk