"Stop lockouten - tilbage til forhandling"
Ordene lyder taktfast fra mellem 40 og 50 børn og forældre, der er mødt op foran borgmesterens forvaltning på Boulevarden i Aalborg en tidlig tirsdag morgen.
- Vi håber på at kunne råbe de lokale politikere op, og få dem til at presse på for, at Kommunernes Landsforening igen sætter sig sammen med lærerne om at finde en løsning på den her konflikt, siger Nadia Jakobsen til Arbejderen.
Det er hende, der har taget initiativ til dagens aktion. Ideen fik hun fredag i sidste uge, hvor hun på facebook så, at forældre andre steder i landet var begyndt at røre på sig.
- Jeg havde selv længe spekuleret på, hvad jeg kunne gøre som forælder. Den her sitaution er uholdbar. Det går ud over børnene, forklarer hun.
Det her er jo ikke som en planlagt sommerferie, og vi ved ikke, hvornår det ender.
Nadia Jakobsen, initiativtager til forældreprotest i Aalborg
Nadia Jakobsen har to teenagebørn på 12 og 14 år. Deres reaktion på, at de nu på fjerde uge ikke kan komme i skole og være sammen med deres klassekammarater, har været overvældende. I stedet for to glade børn har hun nu to børn, der på det nærmeste er gået totalt i stå socialt. De har svært ved at tage sig sammen til noget som helst, og de er irritable.
- Min datter, der går i sjette klasse, giver meget tydeligt udtryk for, at hun savner sine kammerater og lærere, ja hele skolen. Det tror jeg også, min dreng gør, selvom han ikke siger så meget. Han sidder bare og sumper foran computeren, fortæller Nadia Jakobsen.
Som arbejdsløs og alenemor er hun ekstra udfordret, fordi hun hele dagen er tæt på og oplever børnenes reaktioner.
- Det her er jo ikke som en planlagt sommerferie, og vi ved ikke, hvornår det ender igen, bemærker Nadia Jakobsen.
Hun græd og græd
Andre af de fremmødte bekræfter, at også deres børn reagerer meget voldsomt på det, der foregår. Børn, der normalt er meget udadvendte, er blevet mere stille. De bliver meget nemt kede af det og græder mere.
- Min datter plejer gerne at ville sove hos veninder. Men her forleden, hvor hun skulle have sovet hos sin bedste veninde, ringede hun, da hun var på vej i seng. Hun græd og græd og ville bare hjem, fortæller en mor om sin ni-årige datter.
Dorthe Jensen har også en datter på ni år, Rosa, som er med foran forvaltningen i Aalborg. På spørgsmålet om, hvorvidt hun savner skolen, lyder det hurtigt og overbevisende:
- Ja, meget.
Men da hun bliver spurgt, hvad hun får tiden til at gå med, er svaret mere tøvende og hun skal lige hente hjælp hos mor.
- Hvad laver jeg egentlig.
Mor Dorthe er ikke i tvivl.
- Du keder dig.
Dorthe Jensen er meget bekymret. Ud over en ni-årig datter, der keder sig, er hun mor til en voksen søn med aspergers syndrom. Han havde efterhånden fået struktur på sin dagligdag på en produktionsskole.
Det rammer de svageste
- Men her er lærerne også lockoutet, selvom de arbejder fra klokken otte til midt eftermiddag, præcis som KL vil have, at lærerne i Folkeskolen skal arbejde. Når det her forhåbentlig snart er slut, så skal min søn starte helt forfra og kan lige nå at få gang i nogle rutiner igen, inden der kommer en lang sommerferie. Det her går simpelthen ud over nogle af de svageste børn og unge, siger en tydeligt forarget Dorthe Jensen.
De forældre, der står tættest på, blander sig i snakken. De er enige om, at lockouten "gør for ondt på for mange" og derfor skal have en ende. Om det skal ske ved et regeringsindgreb eller gennem en forhandlingsløsning, er der delte meninger om. Én mener, det svarer til valget mellem pest eller kolera.
- Jeg synes, det virker som om, der fra start har været en strategi fra arbejdsgivernes side om, at lærernes fagforening skal knækkes, og strejkekassen tømmes. Ja, Erik Fabrin (næstformand i KL, red.) har jo sagt det meget direkte, nemlig at lærerne nok skal komme krybende på deres grædende knæ, når kassen er tom. Men det er vel ikke knækkede lærere, der skal tilbage og undervise børnene i skolerne, mener Dorthe Jensen.
De fremmødte begynder så småt at røre på sig og gøre optræk til at opløse forsamlingen.
- Tak for initiativet. Vi ses på mandag klokken 16:30, lyder det henvendt til Nadia Jakobsen.
- Ja, så skulle vi gerne blive mange flere. Jeg havde jo håbet på, at vi havde været så mange i dag, at vi kunne have spærret hele Boulevarden. Jeg tænker, at vi bliver nødt til at være mange flere, hvis vi skal blive hørt, lyder initivtagerens slutbemærkning.
En sang til KL
Som nogle af sidste på pladsen foran den aalborgensiske borgmesterforvaltning er Rosa og Julia på ni år og deres mødre. De to piger har brugt tiden konstruktivt. De har lavet en lille dans og digtet en sang på melodien "Mester Jakob", som lige skal demonstreres inden turen går hjemad..
Lille KL, lille KL
Sover I, sover I
Vi vil gern' i skole, vi vi gern' i skole
Vi vil lær', vi vil lær'
Vrede og frustrerede forældre gennemførte tilsvarende aktioner i går i Haderslev, Roskilde, Vordingborg, Aarhus, Rudersdal, Hillerød og Kolding. På rådhuspladsen i København var omkring 500 morgenfriske forældre mødt op for at brokke sig over lockoutens konsekvenser for deres børn.
Foreningen Skole og Forældre havde ligeledes i går inviteret konfliktens to hovedpesoner, Anders Bondo Christensen fra Danmarks Lærerforening og Michael Ziegler fra KL, til kaffe.
Tid og sted for mødet blev holdt hemmeligt for pressen. Ifølge foreningens formand, Mette With Hagensen, for at undgå at det blev et mediestunt.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278