95,1 procent af FOA's medlemmer på det offentlige område har stemt ja til overenskomstaftalen, mens kun 4,9 procent har sat kryds ved nej.
Folk kan i dag kan fornemme værdien af et fagforenings-medlemskab.
Mona Striib, FOA
Ja'et er næsten lige så stort i BUPL, hvor 94 procent af de 56.357 stemmeberettigede medlemmer har stemt ja.
BUPL-formand Elisa Bergmann understreger, at forbundets hovedkrav var højere løn, en ligelønspulje og forsvar af seniordagene, og at der er opnået resultater på alle tre områder.
– Vi stod skulder ved skulder i fagbevægelsen i et forsvar for velfærden og en stærk offentlig sektor. Det er fællesskabet, der har været afgørende for at skabe de gode resultater, siger Elisa Bergmann.
>> LÆS OGSÅ: Lærere skal ikke i konflikt
Som de første af de store fagforbund på det offentlige område offentliggjorde FOA og BUPL mandag formiddag resultatet af urafstemningen. Senere kom resultaterne fra alle andre forbund.
Markant flertal for ja
I alle forbund på nær et enkelt er der tale om markante ja-procenter.
91,1 procent af sygeplejerskerne har stemt ja til overenskomstforliget i kommunerne og regionerne.
Dansk Sygeplejeråd er den største organisation i Sundhedskartellet, der også omfatter forbund for mindre faggrupper som bioanalytikere, ergoterapeuter, fysioterapeuter og jordemødre. Samlet set har de 11 organisationer i Sundhedskartellet en ja-procent på 93,1.
I 3F har 90 procent af de offentligt ansatte stemt ja. I Dansk Socialrådgiverforening har hele 96,7 procent sat kryds ved ja. Det samme gælder for 97,6 procent i HK Kommunal, 94 procent i HK Stat og 93 procent af Socialpædagogerne.
Også fra Akademikerne er der et stort ja. For eksempel har 95,7 procent af gymnasielærerne stemt ja, mens det samme er tilfældet for 97,7 procent af medlemmerne i Dansk Magisterforening.
Også i Teknisk Landsforbund, Dansk Metal, Fængselsforbundet og El-forbundet er der stort flertal for ja til overenskomstresultatet.
Et enkelt nej
Som de eneste har de ansatte ved lokalbanerne, der er organiseret i Dansk Jernbaneforbund, stemt nej til overenskomsten. Det skyldes utilfredshed med reglerne i forhold til arbejdstider og pauser.
230 af de ansatte ved lokalbanerne har stemt nej, mens kun 33 har stemt ja. Stemmeprocenten er på 79 procent.
Nej'et betyder, at en konflikt kan starte den 11. juni.
Høje stemmeprocenter
Hele vejen rundt er der tale om høje stemmeprocenter.
I FOA har 65 procent deltaget i urafstemningen. Det er rekord for forbundet. I 2015 var stemmeprocenten på 50,4 procent.
I BUPL har 68,5 procent af de stemmeberettigede sat deres kryds mod kun 42,9 procent ved overenskomsten i 2015.
I HK Stat er stemmeprocenten på 77,6 procent, mens 73,9 procent af medlemmerne i HK Kommunal har deltaget i afstemningen.
FOA's formand er ikke i tvivl om, at det meget usædvanlige overenskomstforløb har gjort mange medlemmer opmærksomme på betydningen af overenskomsterne og fagforeningerne.
– Dramaet om overenskomsterne har denne gang fortalt folk, at der er forskel på rigtige og overenskomstbærende fagforeninger og så rækken af discount-tilbud. Vi kan klart fornemme på interessen og på medlemstilgangen, at folk i dag kan fornemme værdien af et fagforenings-medlemskab, siger Mona Striib.
– Nu vil det være op til os selv at bygge videre på engagementet. Nu vil vi byde velkommen i fællesskabet til alle, der ikke er medlemmer endnu. Vi står langt stærkere, når vi står sammen, tilføjer hun.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278