26 Apr 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Strejker for reelle forhandlinger af byggeoverenskomsten

Pres på byggeriet

Strejker for reelle forhandlinger af byggeoverenskomsten

Stilladsarbejdere, murere, tømrere og andre bygningsarbejdere har nedlagt arbejdet her til morgen for vise opbakning til 3F's forhandlere, der i dag mødes med Dansk Byggeri. Får vi ikke indfriet vores krav, er vi klar til at konflikte, lyder signalet.

Flere hundrede fandt vej til Forligsen onsdag morgen. Klokken 9 var 3F's forhandlere på byggeområdet indkaldt til møde og skulle senere forhandle med Dansk Byggeri.
FOTO: Privat
1 af 1

Onsdag morgen nedlagde stilladsarbejdere arbejdet i flere byer sammen med murere, tømrere og andre faggrupper ansat i byggebranchen. Fælles for dem er, at de nye overenskomster på byggeområdet stadig ikke er faldet på plads.

Hvis Dansk Byggeri fortsat vil holde hånden over de få firmaer, som spekulerer i billig udenlandsk arbejdskraft, har vi meddelt vores forhandlere, at vi er klar til konflikten.
41 tillidsfolk, klubber og sjakbajser fra Aarhus

Bygningsarbejderne kræver reelle forhandlinger, når repræsentanter fra 3F og Dansk Byggeri mødes i dag i Forligsinstitutionen i Sankt Annæ Gade i København i endnu et forsøg på at blive enige. Ellers er de klar til at konflikte for et godt resultat.

– Vi vil ikke finde os i at blive trukket rundt i manegen af Dansk Byggeri eller nogen anden arbejdsgiverorganisation, siger Bent Weuge Jessen, der er formand for Stilladsklubben Vestjyden, til Arbejderen og fortsætter:

– Vi ønsker en markant højere mindsteløn, så vi kan hjælpe vore udenlandske kolleger, der bliver aflønnet med en mindsteløn langt under normen. Ellers ender det med, at arbejdstagerne i Danmark bliver delt op i et A- og et B-hold, der vil skabe ulighed og i sidste ende true vores egne arbejdere. Parolen fra vestjyderne lyder: Lige løn for lige arbejde.

Tidligt onsdag morgen var der demonstration i et par timer foran rådhuset i Esbjerg, hvor vestjyderne med bannere tydeligt gjorde opmærksom på deres krav. De vil vise, at de står bag 3F's forhandlere og de kolleger, der står foran Forligsen i København. Og ikke mindst at de er klar til at sætte handling bag ordene, hvis ikke der kommer en solidarisk løsning ud af overenskomstforhandlingerne.

Lidt længere nordpå, nærmere bestemt i Vejle, startede medlemmer af Stilladsklubben i Sydøstjylland 'et møde' foran Artusbyg klokken 7:00. De ønsker, at byggefirmaet, der er medlem af Dansk Byggeri, skal bruge sin indflydelse til at bede arbejdsgiverorganisationen om at indgå i reelle forhandlinger.

– De forlig, der er lavet indtil nu, passer ikke til byggeriet. Vi vil have bunden i overenskomsterne hævet, og det koster ikke de firmaer noget, der har rent mel i posen, men kun dem der vil snyde, siger John Jensen, formand for Stilladsklubben i Sydøstjylland.

I Vejle stod Sydøstjylland Stilladsklub og den faglige byggeklub bag en aktion med et opråb til Dansk Byggeri om at hæve lønnen i bunden og komme ind i kampen med reelle forhandlinger.
Privat

I anledning af at forhandlerne på byggeriet genoptager OK-forhandlingerne onsdag formiddag, er 41 aarhusianske tillidsfolk, klubber og sjakbajser gået sammen om en pressemeddelelse.

– En del af vores kolleger har valgt at bruge timerne mellem klokken 7 og 9 her til morgen på at aflevere pressemeddelelsen til Dansk Byggeri i Risskov, fortæller Jacob Jespersen, formand for Århus Stilladsarbejderklub.

"Brug vores lønstigning på at hæve bunden," lyder det indledningsvis fra de aarhusianske stilladsbyggere, betonarbejdere, tømrere, murere, tillidsvalgte og sjakbajser.

Og videre:

"Vi har givet vores forhandlere frie hænder til at pulje de mulige stigninger i overenskomsten sammen og bruge dem på et tillæg, som skal lægges på de laveste lønninger i bunden."

Et tillæg på eksempelvis 30 kroner i timen vil fungere sådan, at dem, der går på mindstesatsen, vil få hævet deres løn med 30 kroner i timen. Nogle vil få 1 kroner mere i timen og andre 29 kroner mere i timen, hvis kravet bliver realiseret.

I Aarhus samles kolleger, inden man går samlet hen til Dansk Byggeri for at kræve et stop for social dumping, og at bunden hæves med 30 kroner i timen.
Privat

– Men vi kender ikke til en eneste dansk bygningsarbejder her i Aarhus, som vil stige i løn med tillægget. Det vil være en fuldstændig gratis omgang for de fleste af vores arbejdsgivere, understreger Jacob Jespersen.

Bygningsarbejderne i Aarhus står først og fremmest bag kravet om et tillæg på 30 kroner i timen af solidariske grunde. De er trætte af at opleve deres udenlandske kolleger bliver dikteret løn og arbejdsforhold på laveste niveau, selvom de udfører nøjagtigt det samme arbejde, som de selv gør.

De 41 tillidsfolk, klubber og sjakbajser slutter pressemeddelelsen, som nu ligger hos den østjyske sektion i Dansk Byggeri, med ordene:

"Vores forhandlere har vores fulde opbakning. Hvis Dansk Byggeri fortsat vil holde hånden over de få firmaer, som spekulerer i billig udenlandsk arbejdskraft, har vi meddelt vores forhandlere, at vi er klar til konflikten!"

Trængsel foran Forligsen

I København havde stilladsarbejderne også valgt at nedlægge arbejdet fra morgenstunden. De troppede talstærkt op foran Forligsinstitutionen klokken 8, hvor der siden fredag i sidste uge har været døgnbemanding.

>>LÆS OGSÅ: Faneborg foran Forligsen til forhandlinger slutter

Signalet fra de københavnske stilladsarbejdere er lige så klart, som fra deres jyske kolleger: 

"Vores arbejdsgivere skal få styr på deres organisation og indgå reelle forhandlinger om at hæve bunden," lyder det fra Stilladsklubben i København, der slår fast, at overenskomster opnår man gennem forhandling og ikke diktat.

Flok fra Aalborg

Blandt de aktionerende foran Forligsen var også en flok bygningsarbejdere fra 3F Aalborg.

– Vi er her for at sige til Dansk Byggeri, at nu må de komme til fadet. Der mangler ikke ligefrem eksempler på firmaer, der snyder og bliver taget med bukserne nede. Vi vil sende et klart signal fra Aalborg om, at der skal findes en løsning på social dumping, og det kan et løft i bunden være med til, siger Emil Olsen, der er formand for Murersvendenes Brancheklub i Nordjylland.

Bygningsarbejderne i Odense er taget til København for at bakke op om den fælles kamp.
Privat

Bygningsarbejderne i Odense var også kommet til København for at bakke op om forhandlerne og den fælles kamp. Og fra Lolland Falster blev der lagt en hilsen op på Facebook om støtte til forhandlerne.

Det går igen hos de aktionerende, at de opfatter, at Dansk Byggeri 'sidder på hænderne' og blot venter på, at forligsmanden giver op.

Forligsmanden har indtil på søndag den 15. marts til at finde en løsning. Skønner han, at det stadig er muligt at forhandle sig frem til nye overenskomster på de områder, der mangler, så kan han udskyde en konflikt yderligere 14 dage.

Artiklen kan downloades og printes i PDF her

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


11. mar. 2020 - 07:36   11. mar. 2020 - 13:24

OK 2020

noc@arbejderen.dk