Hvert tiende medlem af FTF føler sig alvorligt stresset, viser en ny undersøgelse, som den faglige hovedorganisation netop har offentliggjort.
Undersøgelsen omfatter faggrupper som sygeplejersker, pædagoger og lærere.
Vi er nødt til at tage arbejdsrelateret stress og forebyggelsen af det langt mere alvorligt
Bente Sorgenfrey, FTF
I løbet af de sidste tre år er antallet af stressede FTF'ere steget med mere end 10 procent, og arbejdet er den primære årsag til, at mange får stress.
Udover de konsekvenser stressen har for den enkelte, koster det også dyrt for samfundet. Undersøgelsen viser, at stress alene på FTF-området årligt fører til 500.000 ekstra sygedage og et produktionstab på en milliard kroner.
Tre millioner sygedage
Overføres resultatet fra FTF's undersøgelse til hele arbejdsmarkedet, svarer det til tre millioner ekstra sygedage på grund af stress og et produktionstab alene på grund af sygefraværet på omkring 5,5 milliarder kroner om året.
– Vi er nødt til at tage arbejdsrelateret stress og forebyggelsen af det langt mere alvorligt, hvis vi skal undgå markant stigende både menneskelige og samfundsøkonomiske omkostninger i form af sygefravær og nedsat produktivitet, siger Bente Sorgenfrey, formand for FTF.
Hun advarer om, at regeringens planlagte nedskæringer på Arbejdstilsynet i forbindelse med finansloven for 2016 vil få konsekvenser i forhold til forebyggelse af stress.
Regeringen vil spare 37 millioner kroner på Arbejdstilsynet til næste år og yderligere 50 millioner kroner i 2017. Nedskæringen rammer blandt andet den særlige tilsynsindsats inden for brancher med stor nedslidning, herunder en indsats rettet mod psykisk arbejdsmiljø.
Nul kroner i 2018
Der skulle være afsat 77 millioner kroner til den særlige tilsynsindsats i 2016, men beløbet beskæres nu med 31 millioner kroner. Der skæres yderligere med 38 millioner kroner i 2017, så der til den tid kun er otte millioner kroner til rådighed, og fra 2018 er der slet ingen penge til den særlige indsats.
– Samfundet kan spare mange penge ved at forebygge stress, vold og trusler, og derfor giver det ikke mening at nedprioritere arbejdsmiljøet, siger Bente Sorgenfrey.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278