20 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Tæt på aftale om uddannelse til ufaglærte

Optimisme hos FOA og KL

Tæt på aftale om uddannelse til ufaglærte

Bliver FOA enig med de kommunale arbejdsgivere får omkring 45.000 ufaglærte på FOA's områder i kommunerne en uddannelse. Det vil være et historisk gennembrud, mener FOA's forbundsformand.

Bliver FOA enig med arbejdsgiverne vil dagplejere få tilbudt uddannelse til pædagogisk assistent.
FOTO: Ali Nabulsi
1 af 1

Fra ufaglært til faglært.

Det er et af de krav, der har stået øverst på fagforbundet FOA's liste til overenskomstforhandlingerne. En undersøgelse fra FOA viser, at otte ud af ti af medlemmer ønsker, at kommuner og regioner skal have pligt til at tilbyde uddannelse fra ufaglært til faglært.

Jeg tror, at man på FOA’s område i kommunerne kan gå fra at have 30 overenskomster til kun at have to.
Dennis Kristensen, FOA

Nu ser ønsket ud til at blive opfyldt. FOA er tæt på at lukke en aftale med de kommunale arbejdsgivere, oplyser forbundet.

Sker det vil medlemmer, der i dag arbejder som enten dagplejere, køkkenmedhjælpere og rengøringsassistenter få mulighed for at uddanne sig.

– Hvis det lykkes, vil det være et historisk gennembrud, som på længere sigt vil kunne give omkring 45.000 ufaglærte på FOA's områder i kommunerne en uddannelse. Det vil ikke alene have stor betydning for vores medlemmer, men også betyde, at vi får løftet hele området inden for offentlig velfærd og service til en højere kvalitet, siger forbundsformand Dennis Kristensen til Fagbladet FOA.

To plus to giver fem

Chefforhandler for Kommunernes Landsforening (KL) Michael Ziegler ser store muligheder i at give de ufaglærte et uddannelsesløft.

– Kommunerne skal klare flere og flere specialiserede opgaver, hvor kravet er, at ansatte kan arbejde på tværs af faggrænser og organisering. Det giver en markant efterspørgsel efter kvalificerede medarbejdere, og derfor har vi også en klar interesse i at få løftet kompetenceniveauet, siger han til Ugebrevet A4. 

KL har blandt andet accepteret, at ufaglærte efter nogle års ansættelse får ret til at tage en erhvervsuddannelse på det område, de er ansat. Det skal fremgå af deres ansættelsesbrev.

Efter uddannelsen er de sikret arbejde på deres arbejdsplads, men nu med løn som uddannede.

Fordele

Ifølge FOA er gevinsten ved at bevæge sig opad uddannelsestrappen til at tage og føle på. Uddannelse giver større faglig stolthed og glæde ved arbejdet, jobmulighederne bliver større og det giver også flere penge på lønkontoen.

Eksempelvis vil en dagplejer, der vælger at uddanne sig til pædagogisk assistent, kunne få en lønstigning på cirka 2000 kroner om måneden. Stigningen afhænger dog af, hvor mange timer man er ansat, antallet af år man har været ansat forud for uddannelsen, og hvor i landet man er ansat.

Til gengæld for retten til uddannelse kræver KL færre overenskomster og ens arbejdstidsregler for alle.

Fra 30 til to

De forhandlinger er stadig ikke på plads, men sammenlægning af overenskomster får ikke Dennis Kristensen til at ryste på hånden.

– Der er nogle mindre ting i overenskomsterne for eksempel i forhold fremmøde og aflønning juleaftensdag, 1. maj og grundlovsdag, som der skal ændres på. Men jeg tror, at man på FOA’s område i kommunerne kan gå fra at have 30 overenskomster til kun at have to: En for lederne og en for alle andre, siger Dennis Kristensen til Ugebrevet A4..

FOA anslår, at der i kommunerne skal findes 20 millioner kroner om året og i regionerne seks millioner kroner, for at det massive løft i kompetencerne kan blive til noget. 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


05. feb. 2015 - 18:03   09. feb. 2015 - 12:07

OK 2015

noc@arbejderen.dk
FOA's uddannelseskrav

FOA’s forslag går overordnet ud på følgende:

  • Ufaglærte skal ved ansættelse i kommuner eller regioner forpligte sig til, at de efter to år i jobbet går i gang med en uddannelse.

  • Uddannelsen skal løfte den ufaglærte til faglært.

  • Uddannelsen skal foregå med fuld løn og med praktiktid på egen arbejdsplads.

  • På længere sigt skal alle de nuværende fastansatte ufaglærte have tilbudt uddannelse, så de kan få et svendebrev.

Kilde: Fagbladet FOA