Med 75 procent nej-stemmer har arbejdsgiverne i Tandlægeforeningen afvist den overenskomstaftale, som deres egne forhandlere for nogle uger siden aftalte med HK Privat.
Medlemmerne går frivilligt ned i løn, accepterer arbejdsdeling, holder ferie og afspadserer, og så er arbejdsgivernes tak et nej til nye overenskomster.
Anja C. Jensen, HK Privat
Klinikejerne vil ikke gå med til store stigninger i løn og pension under coronakrisen, siger Torben Schønwaldt, der er formand for arbejdsgiverforeningen:
– Klinikkerne styrtbløder. Vi taber op mod 98 procent af vores omsætning for tiden, og mange klinikejere kæmper for overhovedet at kunne fortsætte klinikken. Vi har ikke råd til lønstigninger.
Tandlægernes afvisning af overenskomstforliget betyder, at 3.800 tandklinikassistenter ikke – som cirka 600.000 andre lønmodtagere på det private arbejdsmarked – kommer til at stemme om deres nye overenskomst.
HK Privat afviser, at der er tale om store stigninger i løn og pension.
– Vores forhandlingsresultat er fuldstændig på linje med de øvrige overenskomster. Og ærligt talt, så er det jo ikke, fordi klinikassistenterne i forvejen har tårnhøje lønninger, tværtimod. Så vi synes på ingen måde, at det er i orden at tørre regningen for krisen af på dem, siger en vred og fortørnet Anja C. Jensen, næstformand i HK Privat, til Arbejderen.
En faglært tandklinikassistent tjener cirka 22-23.000 kroner om måneden før skat, mens tandlæger tilhører en gruppe, der sædvanligvis ikke mangler brød på smørret.
Dropper konfliktkortet – indtil videre
Tandlægeforeningen har meddelt, at de ikke ønsker at foretage sig yderligere, og forventer, at den gamle overenskomst bare skal fortsætte.
Under normale omstændigheder havde HK Privat sandsynligvis smidt konfliktkortet, men har valgt ikke at gøre det.
– Den nuværende situation er for alvorlig til, at vi skal hvirvle alt op med en konflikt. Så nu tager vi det ansvar, som arbejdsgiverne ikke vil tage. Vi vælger ikke at sende vores klinikassistenter i konflikt midt i en international sundhedskrise, hvor netop den danske model og de stærke aftaler på arbejdsmarkedet ellers har vist sit værd, siger Anja C. Jensen.
Om HK privat vil benytte sig af muligheden for en konflikt senere, vil HK-sektorens næstformand ikke afvise. Indtil videre skal alle lige på den anden side af coronaen.
– Nogle vil måske bemærke, at vi sparer konfliktunderstøttelse, og det er da rigtigt. Men når vi på rette tid er nødt til at bringe vores medlemmer ud i en konflikt, så ser vi det slet ikke som et problem at understøtte dem økonomisk imens. Faktisk betragter vi det som en investering og en måde at opretholde en udvikling i medlemmernes løn- og arbejdsvilkår, forklarer Anja C. Jensen.
Hjælpsomme klinikassistenter
Det er vigtig for hende at få sagt, at HK Privat har fuld forståelse for den vanskelige situation, som virksomhederne og herunder tandlægerne befinder sig i. For at hjælpe klinikejerne har HK Privat HK medvirket til at lave lokale løsninger og endda i enkelte tilfælde gennemføre aftaler om eksempelvis arbejdsfordeling, som der ellers ikke er hjemmel til i overenskomsterne.
– Og vores medlemmer strækker sig endog rigtig langt for at hjælpe arbejdsgiverne igennem den her ekstraordinære sundhedskrise. Nogle går frivilligt ned i løn, andre accepterer arbejdsfordeling. De griber opgaverne, passer deres, bruger af deres ferie og afspadserer, og så er arbejdsgivernes nej til overenskomstfornyelsen den tak, de får.
Anja C. Jensen håber snart, faren for coronasmitte bliver afblæst, og så er hun overbevist om, at kunderne vender tilbage til klinikkerne.
Kreative arbejdsgivere
I mellemtiden er tandlægerne omfattet af og gør ifølge HK Privat flittigt brug af de hjælpepakker, som Folketinget har vedtaget, netop for at give virksomheder og ansatte en håndsrækning under krisen.
– Nogle tandlæger er endda meget kreative. Vi har eksempler på, at klinikassistenterne både bliver presset til at gå ned i løn og dertil selv betale de fem dage ved hjemsendelse. Det er i strid med trepartsaftalen, understreger Anja C. Jensen, der ser det som endnu et eksempel på, at "visse arbejdsgivere gerne vil tage deres del af goderne fra fællesskabet i en krise – men altså ikke selv leverer det, de skal."
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278