19 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Tillidsfolk måtte ikke fortælle om elendigt arbejdsmiljø

Mundkurv til ambulancereddere

Tillidsfolk måtte ikke fortælle om elendigt arbejdsmiljø

FOA kritiserer, at Region Hovedstaden har forsøgt at presse ansatte til ikke at fortælle om en stresset hverdag med for få reddere og ambulancer.

Ambulanceredderne i Region Hovedstaden har en presset arbejdsdag. For få ambulancer til for mange udrykninger giver lange vagter stort set uden pauser.
FOTO: Wikimedia
1 af 1

Ambulancereddere ansat i Region Hovedstaden må ikke fortælle offentligheden om det pres og stress, de oplever i hverdagen.

Vi risikerer en kultur, hvor folk ikke tør udtale sig om åbenlyst urimelige forhold. Det er komplet uacceptabelt.
Reiner Burgwald, FOA 

Det er kommet frem i TV2 Lorry, der på opfordring fra ambulanceredderne har sat fokus på arbejdsforholdene og fortæller om 12 timers vagter stort set uden pauser og kørsler til syge, der har ventet alt for længe.

TV stationen interviewer en tillidsmand for redderne ved Frederiksberg Brandvæsen om sagen, men får så besked om, at det ikke må bringes. Tillidsmanden må ifølge kontrakten med Region Hovedstaden ikke fortælle om sit og kollegernes arbejde, forklarer TV2 Lorry.

At den regionale arbejdsgiver har forsøgt at give de tillidsvalgte mundkurv på, får FOA op i det røde felt.

– Vores tillidsfolk kommer med en saglig kritik, der har betydning for borgernes sikkerhed og deres eget helbred. Hvis det bliver i orden, at ledelsen vrider folks arm to gange om på ryggen, så risikerer vi at få en kultur, hvor folk ikke tør udtale sig om åbenlyst urimelige forhold. Det er komplet uacceptabelt, siger Reiner Burgwald, der er sektorformand i FOA.

Region Hovedstaden har imidlertid været ude og trække i land og siger nu, at redderen er i deres gode ret til at komme med saglig kritik.

23 procent flere akutkørsler

De tillidsfolk, som TV2 Lorry snakker med forklarer, at den nye 1813-ordning, som blev indført fra januar 2014 har sat ambulanceredderne under stærkt forøget pres, fordi der er kommet mange flere akut-udrykninger.

Regionens egne tal viser, at der i de første ni måneder af 2013 blev kørt i gennemsnit 10.448 akutkørsler om måneden. Det var i de første ni måneder af 2014 steget til 12.813 kørsler, altså en stigning på 23 procent.

Redderne mødtes i november med Region Hovedstaden for at gøre opmærksom på problemet. Fra 1. januar 2015 blev der indsat tre ekstra ambulancer i travle perioder. Det hjalp for en tid, men nu melder redderne igen om alt for lange og pressede arbejdsdage.

Når de råber vagt i gevær, er det fordi, de frygter, at det i sidste ende går galt for personale og borgere.

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


12. mar. 2015 - 20:56   12. mar. 2015 - 21:00

Ambulancekørsel

noc@arbejderen.dk