Tre fyrede og 25 tilbageværende kranførere på Aarhus Havn har meldt Aarhus borgmester Jakob Bundsgaard og havnedirektør Bjarne Mathiesen til politiet for overtrædelse af straffelovens bestemmelser om brevhemmeligheden.
Havnedirektøren har som led i en faglig konflikt beordret en sikkerhedsrepræsentants telefon tømt for sms’er i forbindelse med udlevering af en ny telefon. Et skridt, som borgmesteren i sin egenskab af formand for havnebestyrelsen, har godkendt.
På baggrund af de 1000 sms’er i telefonen blev tre kranførere bortvist, heraf begge kranførernes arbejdsmiljørepræsentanter.
Alle de 28, som står bag anmeldelsen, har modtaget eller sendt sms’er til den telefonen med de beslaglagte beskeder.
SMS’er grundlag for fyring
Det fremgår af et brev fra havnedirektøren til medarbejderne, at fyringerne er begrundet i materialet fra mobiltelefonen.
Havnedirektøren anfører som grundlag for bortvisningen blandt andet, at tekstbeskederne afslører en "medarbejderkultur", der er "meget afvigende fra den virksomhedskultur, som vi ønsker fremmet ved Aarhus Havn". Og der citeres direkte et brudstykke fra en sms, hvor der angiveligt tales om, ”.. at han skal moppes til at sige op". Sagen handlede om en kollega, som imod kranførernes aftaler påtog sig overarbejde.
At samtlige kranførere i et støttebrev til de bortviste kolleger (inklusive den omtalte i sms’en) har afvist, at der har været tale om mobning blandt kranførerne internt, har ikke påvirket havneledelsen eller fået borgmesteren til at gribe ind.
"Ingen af de tre kranførere har mobbet, truet, drillet eller på nogen måde forulempet mig. Jeg kan endvidere oplyse, at de altid har udvist stor sympati og forståelse for arbejdsmæssige samt private problemer. Påstanden om mobning fra de tre ovennævnte, tager jeg på det kraftigste afstand fra", skriver de i støttebrevet, som er underskrevet af 29 kranførere.
- Der har ikke været mobning, men selvfølgelig meningsudvekslinger og vrede, hvor folk har været presset til det yderste. Vi har haft en langvarig konflikt, hvor ledelsen prøvede med stort held at slide os op. 14 ud af 30 mand gik ned med stress. Vi har selvfølgelig kæmpet imod blandt andet en lønnedgang på 112.000 kroner, som udspillet var i gennemsnit og betydeligt ringere arbejdsvilkår, siger Keld Sørensen, som er en af de fyrede.
Han har været sikkerhedsrepræsentant for kranførerne i 20 år.
Overgreb på faglige rettigheder
- Det er ulækkert, at ledelsen er gået ind og har snaget i beskeder, som blandt andet handler om syge kolleger, og helt private beskeder. Det er et tillidsbrud ud over alle grænser, siger Keld Sørensen.
Det er også et angreb på tillidsmandbeskyttelsen, mener han.
- Det en utrolig principiel sag, da de blandt andet har aflæst vores korrespondance med bestyrelsen, og det vi har skrevet sammen omkring forhandlingerne med ledelsen. De har skaffet sig kendskab til den strategi, vi har lagt. Det er et direkte overgreb på den tavshedspligt, vi har overfor vores kollegaer og det almindelige tillidshverv i det hele taget, siger Keld Sørensen.
Svarer til at aflytte tillidsfolk
Aarhus kommune afviser, at de har gjort noget ulovligt. Blandt andet med henvisning til, at man ”kun” har læst de beskeder, som er gået mellem tjenestetelefonerne.
Men det afviser anmeldernes advokat, Bjarne Overmark.
- Der er tale om 1000 beskeder, så det holder ikke. Men det må statsadvokaten tage stilling til, siger han.
- Det principielle er, at borgmesteren og havnedirektøren har brudt brevhemmeligheden i straffelovens paragraf 263. Det er noget, som ellers kun anklagemyndigheden kan gøre, og det kan den kun efter at have fået en dommerkendelse. Det er svært at tro på, at en borgmester og en direktør har mere ret til det end politiet, siger Bjarne Overmark.
Han mener sagen er helt på linje med de anklager, som er rejst mod Mærsk i USA, hvor rederiet anklages for at have aflyttet tillidsfolks telefoner.
- Den her sag svarer til, at en arbejdsgiver aflytter tillidsfolk eller et fagforeningskontor. Det er spionage, siger Bjarne Overmark.
Selve sagen om fyringen af de tre kranførere endte i et forlig om en fratrædelsesaftale, som deres fagforening 3F medvirkede til. Fagforeningen har i dag ingen kommentarer til sagen.
Arbejdstilsynet gav i august sidste år havnen et strakspåbud om at sikre, at arbejdet som kranfører planlægges, tilrettelægges og udføres, så der er tid til at iagttage de sikkerhedsforanstaltninger, der er nødvendige for at sikre mod arbejdsulykker og nærvedulykker på både kort og langt sigt.
Samlet vurderer Arbejdstilsynet, at arbejdet ikke er planlagt og tilrettelagt og udført fuldt forsvarligt, og der afgives derfor påbud om at iværksætte forebyggende tiltag. (brink)
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278