23 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Tillidsfolk varsler blokader mod udsættelser

Vil forsvare udfaldstruede

Tillidsfolk varsler blokader mod udsættelser

Tillidsfolk vil organisere blokader for at forhindre at folk bliver smidt ud af deres lejlighed, fordi de mister dagpengene og ikke kan betale. Selv om folk mister deres arbejde og senere deres dagpenge, skal de ikke miste opbakningen fra deres fagforening, lyder det.

Det københavnske tillidsmandsnetværk er før rykket ud til faglige kampe. Her gælder det forholdene for de ansatte i Københavns lufthavn.
FOTO: Niels Sigaard
1 af 1

Mange af de arbejdsløse, der bliver ramt af regeringens dagpengeforringelser, frygter at blive smidt ud af deres hus eller lejlighed, fordi de ikke kan betale huslejen, når de mister dagpengene.

Når fogeden kommer for at smide en familie på gaden, skal vi stå i vejen.
Jan Mathisen, 3F København

Men nu kommer en gruppe af fagligt aktive tillidsfolk de ramte til undsætning.

Tillidsmandsnetværket Faglig Tillid vil simpelt hen stille sig i vejen, hvis fogeden bliver sat til at smide familier, der er faldet ud af dagpengesystemet, på gaden.

- Til sommer, når vores arbejdsløse kollegaer begynder at miste deres indkomst, skal vi forsvare dem, ligesom vi forsvarer alle andre medlemmer. Når fogeden kommer for at smide en familie på gaden, skal vi stå i vejen. Det er der ingen tvivl om, siger Jan Mathisen fra 3F København til Arbejderen.

Beslutningen blev truffet onsdag, da omkring 50 tillidsfolk fra forskellige brancher og fagforeniger i det københavnske netværk Faglig Tillid mødtes for at diskutere, hvad de tillidsvalgte kan gøre for at tvinge regeringen til at sikre, at ingen falder ud af dagpengesystemet.

- Vi var meget enige. Selv om folk mister deres arbejde og senere deres dagpenge, skal de ikke miste opbakningen fra deres fagforening, siger Jan Mathisen.

Ung inspiration

Faglig Tillid er et netværk for aktive tillidsfolk i Hovedstaden. De har netop besluttet at gå aktivt i offensiven for at kæmpe mod regeringens dagpengeforringelser. Inspirationen kommer blandt andet fra det aktivistiske ungdomsfaglige netværk FremtidsFighters.

- Det handler om, at vi ved, hvad hinanden går og laver, at vi kan inspirere hinanden, koordinere og diskutere, siger Jan Mathisen.

>> BESØG FAGLIG TILLID PÅ FACEBOOK HER

Tillidsfolkenes udmelding kommer kun få dage efter, at Arbejderen kunne fortælle en lignende historie fra byen Pamplona i Spanien. Her nægter alle låsesmedene efter en fælles beslutning at lukke politiet ind i boliger, hvor beboerne skylder penge og skal sættes ud. De nægter også at omstille låsene hos de familier, der skal sættes ud.

Flere aktiviteter på vej

På mødet onsdag deltog der også repræsentanter fra nogle af de andre initiativer, der med vidt forskellige afsæt har forsøgt og stadig forsøger at sætte fokus på de arbejdsløse for at få politikerne til at reagere.

Der kom blandt andet et indspark fra en repræsentant for de 37 HK-tillidsfolk, der kort efter nytår sendte et åbent brev til finansminister Bjarne Corydon. Her opfordrede de ham til at følge et ordsprog, som gælder på de fleste danske arbejdspladser: Hvis det, du gør, ikke virker, så prøv noget andet.  

Også Min A-kasse var forbi og fortælle om deres seneste satiriske kampagne, hvor a-kassen i samarbejde med den nystiftede fond, The Human Foundation, tilbyder at fryse de arbejdsløse ned, til der igen bliver brug for deres arbejdskraft.

Endelig fortalte repræsentanter fra netværket “Solidaritet eller frit fald” om deres aktiviteter, som forventes at blive udbygget på et landsdækkende møde på lørdag, og muligheden for at lave en fælles aktionsdag blev vendt.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


24. jan. 2013 - 10:36   24. jan. 2013 - 17:42

Faglig Tillid

as@arbejderen.dk
Dagpengeforringelser
  • Den nuværende regering valgte efter valget at fastholde de dagpengestramninger, som den forrige regering besluttede i 2010.

  • Aftalen om dagpengereformen blev indgået af den daværende VK-regering sammen med Dansk Folkeparti den 25. maj 2010. Siden har SSFR-regeringen sammen med Enhedslisten aftalt en midlertidig forlængelse af dagpengeperioden med et halvt år.

  • VK-regeringen skar dagpengeperioden ned fra fire til to år og fordoblede samtidig genoptjeningskravet fra et halvt til et helt år. Stramningerne trådte i kraft den 1. januar 2013.

  • Forringelserne betyder, at omkring 34.000 mennesker mistede dagpengeretten i 2013. I 2014 skete det for yderligere 16.700 arbejdsløse. Pr. 1. april 2015 har over 54.000 mistet retten til dagpenge

  • Regeringen og Enhedslisten har lavet midlertidige aftaler, der i dag sikrer arbejdsløse, der falder for toårsgrænsen, en ydelse på 60 procent af dagpengesatsen for ikke-forsørgere, 80 procent for forsørgere. Ydelssperioderne aftrappes og ophører helt fra 1. juli 2016. Den samlede længde af dagpenge- og ydelsesperioder kan dog maksimalt udgøre fire år.

  • Den nuværende SSFR-regering og Enhedslisten har i efteråret 2011 aftalt en midlertidig forlængelse af dagpengeperioden med et halvt år