17 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

"Trygt dagpengesystem" rammer titusinde arbejdsløse

Analyse

"Trygt dagpengesystem" rammer titusinde arbejdsløse

Seks års dagpengekamp er foreløbig endt med en ny lov, som stadig sender tusinder af arbejdsløse ud af dagpengesystemet. S og DF står skulder ved skulder med regeringen om forringelser.

Her taler Finn Sørensen fra Enhedslisten til arbejdsløse, der aktionerer mod konsekvenserne af 2010-reformen på et jobcenter i Københavns Nordvest-kvarter i december 2012.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Nu kan vi desværre ikke gøre mere, men må vente og se, hvordan det bliver, når loven træder i kraft.

Beklagelsen kommer fra Verner Sand Kirk, direktør i a-kassernes brancheorganisation, AK-Samvirke. Han fulgte til det sidste Folketingets behandling af de lovforslag, der skal udmønte et nyt dagpengesystem i praksis. Den 3. juni stemte alle partier undtagen Enhedslisten, SF og Alternativet for lovforslaget.

Der ligger en kæmpe udfordring i den fortsatte kamp for et trygt dagpengesystem.
Finn Sørensen, Enhedslisten

– Partierne bag forliget - Venstre, Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne - har været nærmest urokkelige. Man kan vel godt sige, at dagpenge-slaget er tabt for nu. Den nye lov er vedtaget, siger Verner Sand Kirk til Arbejderen.

Han forventer ikke nævneværdig debat om dagpengene igen, før loven træder i kraft i 2017, og konsekvenserne viser sig konkret.

Aftalen, som blev indgået i lyntempo sidste år på baggrund af Dagpengekommissionens anbefalinger, skulle rette op på dagpengereformen fra 2010. Den reform stemte S imod sammen med SF og Enhedslisten.

Ikke mindst halveringen af dagpengeperioden og fordoblingen af genoptjeningskravet fik den gang drøje hug. Da Helle Thorning-Schmidt var statsminister, stod hun på talerstolen på Socialdemokraternes kongres i Aalborg og sagde: “Vores modstand mod dagpengereformen er dybtfølt. Vores vilje til at tage ansvar er stålsat. Vi er socialdemokrater. Vi vil have et nyt dagpengesystem. Og det får vi.”

Indsigelser overhørt

Og det har vi nu fået, men med uændret genoptjeningskrav og dagpengeperiode. Lovpakken blev vedtaget trods utallige indsigelser og forslag til ændringer fra A-kasser, fagbevægelse og handicaporganisationer. 

Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn Jensen mener, at det nye dagpengesystem "genskaber den tryghed, der blev slået i stykker i 2010". I sin ordførertale under førstebehandlingen af lovpakken fremhævede han særligt, at 2.000 færre vil falde ud, at flere tusinde vil blive længere tid i systemet, og at færre vil falde over på supplerende dagpenge.

At kalde det nye dagpengesystem for tryggere er falsk varebetegnelse, mener Enhedslistens ordfører på området Finn Sørensen.

– Facit efter den mangeårige dagpengekamp er, at Socialdemokraterne har bundet sig til grundelementerne i VKO's dagpengereform fra 2010 - et genoptjeningskrav på et år og to års dagpengeperiode, siger han til Arbejderen.

Dagpengestramningerne i 2010-reformen har kostet mere end 70.000 personer deres dagpengeret. En prognose fra AK-Samvirke viser, at der med den nye dagpengelov fortsat vil ryge yderligere 10.000 arbejdsløse ud om året.

– Det problem løser dagpengeaftalen ikke, siger Finn Sørensen, der mener, at den væsentligste forskel på reformen fra 2010 og den nye er, at nu har også S lagt stemmer til.

– Oveni har regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne også vedtaget en lang række nye forringelser, som gør utrygheden endnu større for forskellige grupper af ledige.

Taberne

Han mener, at unge, lavtlønnede, timelønnede og de, som er ramt af lang arbejdsløshed, bliver taberne af den dagpengelov, som de tre partier har bundet hinanden op på.

Et afgørende argument for Socialdemokraternes støtte til det nye dagpengesystem har været, at det åbner for en mere fleksibel genoptjening af dagpengerettten, og at det bliver muligt at forlænge dagpengeperioden med et tredje år.

Finn Sørensen medgiver, at systemet indeholder forbedringer, men gør i næste sætning opmærksom på, at de betales af de arbejdsløse selv. Som eksempler nævner han, at enlige nyuddannede risikerer at miste op til 22.800 kroner om året, fordi de får en lavere dagpengesats og at langtidsledige straffes ved at blive frataget en måneds dagpenge - det vil sige cirka 18.000 kroner.

– Det har åbenbart været vigtigere for S at indgå forlig med Venstre end at varetage lønmodtagernes interesser.

Han mener, der er brug for selvransagelse i fagbevægelsen, hvor der trods alt stadig er fagforeninger, som er imod også den nye lov.

– Presset fra fagbevægelsen har ikke været stort nok. Og når de faglige hovedorganisationer som LO og FTF  ovenikøbet har været til at pege på løsningerne gennem deres repræsentation i Dagpengekommissionen, så bliver det op ad bakke.

Fin Sørensen vil ikke sige, at dagpengekampen er tabt, men han mener, at den er slået tilbage til noget, der er værre end starten.

– Nu er også S bundet af VKO-reformen. Der ligger en kæmpe udfordring i den fortsatte kamp for et trygt dagpengesystem.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. jun. 2016 - 12:58   20. jun. 2016 - 16:37

Dagpengelov

noc@arbejderen.dk
Ny dagpengereform

Her er nogle af forringelserne i den seneste dagpengereform: 

  • Dagpengesatsen for enlige nyuddannede sættes ned fra 82 til 71,5 procent

  • Der indføres tre karensdage om året

  • Langtidsarbejdsløse mister en måneds dagpenge

  • Lavtlønnede skal bruge mere end 12 måneder på genoptjening af dagpengeretten

  • Beregning af dagpengesats kan komme helt ned til lidt over 3.000 kroner om måneden

  • Arbejdsløse, der mister retten til supplerende dagpenge, risikerer at miste en måneds dagpenge for en dags arbejde

  • Ferie tæller ikke længere med til optjening af dagpenge

  • Arbejdsløse, der har passet syge/handicappede børn eller døende pårørende, mister retten til 100 procent dagpengedækning