14 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Uber-strid får faglige S-medlemmer til at smide partibog

Efter afstemning i Folketinget

Uber-strid får faglige S-medlemmer til at smide partibog

Socialdemokraterne bakker ikke længere op om fagbevægelsen, mener en gruppe faglige tillidsfolk, som nu melder sig ud af partiet. De kritiserer, at S har stemt imod et forslag om at nedsætte en taskforce til kontrol af Uber.

3F's organiserede taxichauffører har ført en indædt kamp mod køretjenesten Uber, siden den gjorde sin entré i Danmark i 2014.
FOTO: Robert Galbraith/Reuters/Scanpix
1 af 1

Socialdemokraternes beslutning tirsdag om at stemme imod forslaget om en taskforce til bekæmpelse af piratkørsel i taxibranchen sender dønninger gennem det gamle arbejderparti.

S har stemt i strid med fagbevægelsens og vores medlemmers interesser. 
Ole Christensen, 3F Randers

Kort tid efter afstemningen i Folketinget meddelte Jan Villadsen, formand for Transportgruppen i 3F, at han forlader Socialdemokraterne i protest og melder sig ind i SF.

– Jeg havde ikke i min vildeste fantasi troet på, at man ikke kom til fornuft. Det forslag var identisk med det, Socialdemokratiet selv fremsatte for et par måneder siden, siger Jan Villadsen til BT.

Gruppeformanden er imidlertid ikke alene om at smide partibogen, erfarer Arbejderen. Flere kilder bekræfter, at faglige socialdemokrater truer med at melde sig ud eller allerede har gjort det. Nogle mener, det drejer sig om "50 personer eller flere", mens andre mener, at "måske 15-20 stykker gør alvor af truslerne."

Nu er det slut

Ole Christensen, der er afdelingsformand i 3F Randers, har sendt sin udmeldelse til det lokale partikontor og til landskontoret.

– Når Socialdemokraterne stemmer imod det her forslag, så er det i direkte strid med fagbevægelsens og vores medlemmers interesser. Derfor kan jeg ikke længere se mig selv i partiet, siger Ole Christensen til Arbejderen.

Han har altid følt sig som socialdemokrat og været medlem i omkring otte år. Sagen om Uber er dog ikke den eneste, hvor han har været uenig med partitoppen.

– Jeg har også tordnet mod dagpengeforringelserne og forringelserne af efterlønnen, men det vinder ikke gehør. Jeg havde håbet, at da Mette Frederiksen kom til, så ville vi komme tilbage til et parti, som fører en politik til gavn for arbejderklassen - jeg begriber simpelhen ikke, hvad der sker.

Uber-debatten blev fulgt fra tilhørerpladserne af 50 tillidsfolk fra 3F, heriblandt Steen Michael Hansen, næstformand i 3F Slagelse.

Han har været socialdemokratisk partimedlem siden 1999 og enda i en periode været partiformand i Hashøj. Nu har også han taget konsekvensen af, at de socialdemokratiske folketingsmedlemmer tændte de røde lamper, da forslaget om en taskforce - stillet af Enhedslisten, SF og Dansk Folkeparti - blev sat til afstemning.

– Jeg vil ikke være medlem af et parti, der går ind for social dumping. Jeg kæmper for medlemmernes vilkår, siger Steen Michael Hansen til Arbejderen.

Brug for handling nu

3F's transportgruppe har omkring 50.000 medlemmer, herunder de organiserede taxichauffører, som har ført en indædt kamp mod køretjenesten Uber, siden den gjorde sin entré i Danmark i 2014. Uber-chaufførerne konkurrerer på unfair vilkår og tager brødet ud af munden på den regulerede taxibranche, lyder kritikken.

Ole Thorup arbejder som faglig sekretær i transportgruppen i 3F Transport, Logistik og Byg i Aarhus og har derfor fulgt kampen mod Uber på tætteste hold. Han sad også på tilhørerpladserne under tirsdagens debat og er både skuffet og forbavset over S-argumentationen for at stemme nej til kontrol af Uber.

– De siger, vi skal vente, indtil vi har en ny taxalov. Der kan gå to år, og så længe kan taxibrancen ikke vente. Jeg forstår ikke, at S ikke kunne stemme for et forholdsvis harmløst forslag, siger Ole Thorup til Arbejderen.

Han har taget konsekvensen af sin utilfredshed og vil ikke mere betale kontingent til partiet.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


02. jun. 2016 - 13:15   02. jun. 2016 - 16:01

Fagbevægelse

noc@arbejderen.dk
Uber i Danmark
  • Uber startede i Danmark i 2014. Den etablerede taxabranche har fra start protesteret mod transporttjenestens metoder.
  • Ubers kørselsordning gør det muligt for almindelige bilejere at køre "privat hyrevognskørsel". Det kræver en bil i fin stand og en bilforsikring, for at man kan melde sig til ordningen.
  • Via Ubers app kan kunder bestille kørsel. Det sker via kundens GPS-placering, og når turen er slut, foregår betalingen automatisk gennem appen: Uden udveksling af kreditkort eller kontanter mellem kunde og chauffør.
  • Samme dag Uber startede i Danmark, blev tjenesten meldt til politiet af Trafikstyrelsen. Uber blev sigtet for brud på den danske taxilov. 

Kilde: Fagbladet 3F