20 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Uddannelse til ufaglærte

Pris for færre FOA-overenskomster

Uddannelse til ufaglærte

De kommunale arbejdsgivere er gået til overenskomstforhandlingerne med krav om færre og bredere overenskomster. FOA afviser ikke kravet, hvis KL vil betale for uddannelse til de ufaglærte.

KL vil have mere fleksibel arbejdskraft, og for eksempel skal en pædagogmedhjælper kunne sættes til både at passe børn, gøre rent og tage en tjans i køkkenet.
FOTO: Liselotte Sabroe/Scanpix
1 af 1

FOA er villig til at se på muligheden for at sammenskrive de overenskomster, som dagplejere, pedeller, sosu'er, husassistenter og de mange andre faggrupper i forbundet har i dag, i én fælles FOA-overenskomst.

Det er vigtigt at ruste FOA's medlemmer til et arbejdsmarked, hvor kravene til kvalitet og kompetencer fortsat vil stige.
Dennis Kristensen, FOA

Kravet er et af tre hovedtemaer for Kommunernes Landsforening (KL) ved forhandlingerne om nye overenskomster på det offentlige arbejdsmarked. KL har konkret sagt, at de ønsker at luge ud i de mere end 100 overenskomster, der i dag findes på det kommunale område.

I dag er cirka 80 procent af alt det, der står i en FOA-overenskomst i forvejen fælles for alle i FOA, men FOA vil tage sig betalt, hvis forbundet skal indfri arbejdsgivernes krav.

Det er en afgørende betingelse, at de enkelte faggrupper i forbundet fortsat har indflydelse på deres egne løn- og ansættelsesforhold, lyder budskabet fra det strategi-møde, som FOA's hovedbestyrelse og de faglige udvalg, der er med til at forhandle hver faggruppes overenskomt, holdt i sidste uge. 

Mødet blev brugt til at diskutere, hvilke knaster, der kan være for de forskellige faggrupper, hvis de skal kunne se sig selv i en samlet overenskomst.  

– Vi har gjort det klart for KL, at hvis vi skal lave én samlet overenskomst, skal der fortsat være faggrupper, der forhandler om det, der ikke er fælles stof, siger Dennis Kristensen, FOA's forbundsformand.

Fleksibel arbejdskraft

Arbejdsgiverne ønsker "færre og bredere overenskomster", der skal sikre mere fleksibel arbejdskraft. Som eksempel nævnes en pædagogmedhjælper, der kan sættes til flere forskellige arbejdsopgaver som at passe børn, tage en tjans i køkkenet og gøre rent.

– Hvis man slanker antallet af overenskomster, vil det blive langt mere fleksibelt at tilrettelægge arbejdet på den enkelte arbejdsplads i forhold til de aktuelle behov, siger Michael Ziegler, der står i spidsen for KL's forhandlinger.

Ud over at FOA kræver medlemmernes fortsatte indflydelse på de løn- og arbejdsvilkår, der omhandler deres egen faggruppe, så forventer FOA også, at arbejdsgiverne punger ud og betaler for, at de ufaglærte i forbundet kan blive opkvalificeret.

– Det er rigtig vigtigt, at vi prøver at ruste FOA's medlemmer til et arbejdsmarked, hvor kravene til kvalitet og kompetencer fortsat vil stige. Ellers risikerer vi på sigt at ende i den situation, hvor andre grupper tager over, fordi de har et højere uddannelsesniveau, mener Dennis Kristensen.

Millioner til uddannelse

I den forbindelse er det værd at notere sig, at Forhandlingsfællesskabet, der forhandler de generelle krav på vegne af 52 faglige organisationer, og hvor FOA er den absolut største medlemsorganisation, har indvilget i, at der afsættes 26 millioner kroner til at give netop de ufaglærte grupper bedre muligheder for uddannelse.

Det er endnu for tidligt at sige, om FOA når så langt med forhandlingerne med KL om principperne for en ny fælles FOA-overenskomst, at medlemmerne skal tage stilling til det ved en urafstemning i foråret 2015.

Under alle omstændigheder vil en eventuel ny fælles FOA-overenskomst tidligst træde i kraft i løbet af overenskomstperioden eller i forbindelse med OK-forhandlingerne i  2018. Og hvis den gør det, vil den eventuelt kun komme til at omhandle fremtidige ansatte inden for forbundets fagområder, mens de nuværende ansatte vil fortsætte på de overenskomster, der bliver forhandlet på plads i løbet af foråret 2015, skriver foa.dk.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


15. jan. 2015 - 05:19   15. jan. 2015 - 05:20

OK 2015

noc@arbejderen.dk