Arbejdsløsheden blandt de it-professionelle, der er organiseret i Prosa, er nu på det højeste niveau siden 2005.
Det tyder på, at man rekrutterer på baggrund af lønniveau og undlader opkvalificering af medarbejderne.
Niels Bertelsen, Prosa
En afgørende forklaring lyder ifølge forbundets formand Niels Bertelsen, at arbejdsgiverne i stigende grad henter it-ansatte i udlandet. En undersøgelse fra Digital Hub Denmark viser, at antallet af udenlandske it-specialister i Danmark er steget med 48 procent i årene 2016-2019.
– Det er bekymrende, at den danske it-branche oplever en stigende ledighed, samtidig med at der kommer flere it-specialister fra udlandet. Det tyder på, at man rekrutterer på baggrund af lønniveau og undlader opkvalificering af medarbejderne, udtaler Niels Bertelsen, der opfordrer arbejdsgiverne til at satse mere på opkvalificering af danske it-ansatte.
Selvom de danske virksomheder i stigende grad henter it-specialister udenfor Danmark, så medbringer mange af de udenlandske it-folk ikke de kompetencer, der er mangel på i den danske it-branche, mener Prosa.
– Mange af dem ender i stedet med at erstatte vores medlemmer, som i øjeblikket oplever en stigende ledighed. Derfor er det relevant at spørge, hvad der så er den egentlige årsag til at hente it-medarbejdere i udlandet, siger Niels Bertelsen.
Høj arbejdsløshedsprocent
Normalt er it-branchen præget af lav arbejdsløshed, men lige nu er 6,87 procent af Prosas medlemmer uden job. Det er det højeste antal siden 2005 og højere end under finanskrisen.
Det er især den ældre og mere erfarne gruppe blandt forbundets medlemmer, der oplever en større arbejdsløshed, og det er ifølge Niels Bertelsen en tendens, man ikke har set før.
– Vi oplever ligesom alle andre fagforeninger udsving i ledighedstallene. Det gælder især, når dimittenderne skal ud på arbejdsmarkedet. Vi oplever derimod meget sjældent, at gruppen med de mere erfarne it-folk stiger, siger Niels Bertelsen.
Han mener, at når det sker på baggrund af øget udenlandsk arbejdskraft, så er det noget, der skal handles på.
Prosa afviser ikke, at det kan være nødvendigt fortsat at hente specialiserede it-folk i udlandet til opgaver inden for områder som eksempelvis kunstig intelligens og softwareudvikling. Men der er et behov for, at man tiltrækker it-folk på baggrund af de højt specialiserede opgaver, ikke på grund af lønnen, fastslår forbundsformanden.
Fyrer de dyreste ansatte
Når en virksomhed hyrer ansatte fra udlandet på dårligere vilkår end dansk arbejdskraft, viser en sag hos Siemens Gamesa, hvordan det kan gå. Virksomheden overflyttede hele infrastrukturafdelingen til underleverandøren Infosys, og da Siemens Gamesa senere stod over for nedskæringer, mistede danske it-ansatte deres job til indere med en formodet lavere løn, oplyser Prosa.
– Det er naturligvis glædeligt, at it-branchen kan tiltrække den arbejdskraft, der er nødvendig, men hvis lønniveauet er det væsentligste rekrutteringsgrundlag, så er det ikke med vores gode vilje, at trafikken fortsætter, slutter Niels Bertelsen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278