20 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Ulighed bekymrer unge i FOA

Fagligt landsmøde

Ulighed bekymrer unge i FOA

FOA Ungdom vil vise hvor i samfundet, der er ulighed, og de vil også være med til at gøre noget for at ændre det, lyder det forud for weekendens landsmøde.

Simone Rasmussen (tv) og Dorte Dyrholm Pedersen ses her på FOA's kongres i 2013, hvor repræsentanter for FOA Ungdom var synlige både på talerstolen i kongressalen og i pauserne.
FOTO: PN
1 af 1

I dag mødes 115 unge fra FOA's lokale afdelinger til landsmøde i Vejle.

De oplever og ser eksempler på ulighed i Danmark hver dag, og den bekymrer dem så meget, at de fagligt aktive unge har valgt at gøre ulighed på arbejdsmarkedet til tema for årsmødet.

Uligheden i Danmark stiger, og vi bliver nødt til at tage stilling til, hvad der i fremtiden skal ske med vores land.
Simone Rasmussen, FOA Ungdom

– Uligheden i Danmark stiger, og vi bliver som unge nødt til at tage stilling til, hvad der i fremtiden skal ske med vores land. I FOA kæmper vi for at mindske ulighed, ikke mindst den ulighed som rammer medlemmerne og de borgere, vi arbejder med i vores hverdag, siger Simone Rasmussen talsperson for FOA Ungdom til Arbejderen.

Den offentlige sektor har i årevis været under voldsomt pres i form af nedskæringer og krav om øget effektivitet - en udvikling, som de unge i FOA gerne vil være med til at vende. 

– Derfor vil vi på landsmødet tage fat der, hvor vi møder uligheden i hverdagen - på arbejdspladsen, i sundhed, i uddannelsessystemet, forklarer Simone Rasmussen.

Betydning af stærke pårørende

Personligt har Simone Rasmussen set, hvordan borgere med ressourcestærke pårørende har nemmere ved at få hjælpemidler og ekstra hjælp end borgere uden personer omkring sig med tid og kræfter til at slå i bordet.

– Det er jo en kæmpe ulighed, mener Simone Rasmussen.

Hun blev færdig med uddannelsen som sosu-assistent for snart fem år siden og arbejder i dag på et ældrecenter i Vejle. 

Weekendens program er spækket med oplæg, workshops, gruppediskussioner og debatter, som alle forholder sig til ulighedens mange ansigter.

Lørdag eftermiddag står den på grupperarbejde. Seks grupper skal diskutere ligeså mange forskellige emner med ulighed som omdrejningspunkt. 

Ulighed i sundhed

Et af emnerne handler om ulighed i sundhed. Det ligger lige for, da FOA's medlemmer, ansat i social- og sundhedssektoren, møder borgere fra alle sociale lag. Det er et faktum, at sundhedsrisici og sygdomme er skævt fordelt i samfundet. Jo dårligere borgerne er stillet socialt jo flere sygdomme og højere dødelighed har de, står der i programmet.

En anden gruppe skal forholde sig mere direkte til det at være ung FOA-medlem og de vanskeligheder, der er med at få et ben indenfor på arbejdsmarkedet.

– Det kan være svært at leve op til de krav, der bliver stillet, og det er især svært at blive arbejdsløs. Gruppen skal diskutere ungdomsarbejdsløshed, hvad der sker for eksempelvis den pædagogiske assistent, der bliver arbejdsløs, og hvad det betyder samfundsøkonomisk, forklarer Dorte Dyrholm Mose, ungdomskonsulent i FOA.

Grupperne kommer også rundt om spørgsmål som brug af frivillige i den offentlige sektor, det kønsopdelte arbejdsmarked, hierakiet på en arbejdsplads og ulighed i udddannelse.

Alle grupperne får til opgave at pege på forslag til visioner, som FOA Ungdom skal arbejde med det næste år.

Meningsdannere

Både Dorte Dyrholm Mose og Simone Rasmussen er meget bevidste om, at forudsætningen for at påvirke udviklingen i den offentlige sektor i en mere positiv retning kræver, at virkeligheden bliver bredt ud til andre end dem, der arbejder med de borgere, der har brug for andres hjælp. 

– Derfor har vi det seneste år arbejdet bevidst på at uddanne det, vi kalder meningsdannere. Det er unge, der kan fortælle historierne om, hvordan det er at arbejde i børnehaven, på ældrecenteret eller sygehuset, forklarer Dorte Dyrholm Mose, der konstaterer, at arbejdet har givet poote.

Stadig flere FOA unge skriver læserbreve og debatindlæg til aviserne. De deltager i politiske debatter og har sågar været på tv, fastslår ungdomskonsulenten med tydelig stolthed i stemmen.

Arbejdet med uddannelse af meningsdannere fortsætter foreløbig endnu et år.

På landsmødet er der planlagt workshops, hvor deltagerne får fif og gode ideer til, hvordan de bliver bedre til at sætte ord på deres historier mundtligt eller på skrift.

Valg af netværkspersoner

Landsmødet har også en mere formelt indhold.

– Landsmødet skal gøre status på det år, der er gået siden sidst, og det er også landsmødet, der beslutter hvad FOA Ungdom skal arbejde med frem til 2016, forklarer Simone Rasmussen.

Endelig skal landsmødet vælge netværksrepræsentanter og suppleanter til ti geografiske områder, og sætte navn på de tre personer, som skal deltage i FOA's næste kongres i 2016. 

I FOA betragtes alle under 31 år som ung. Forbundet har omkring 25.000 medlemmer i den aldersgruppe.

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


13. mar. 2015 - 05:28   13. mar. 2015 - 05:30

FOA Ungdom

noc@arbejderen.dk
FOA forbundstal

I FOA betragtes alle under 31 år som ung.

Man er automatisk medlem af FOA Ungdom.

Omkring 25.000 medlemmer er under 31 år.

FOA har i alt 188.000 medlemmer, fordelt på fire sektorer:

  • Social-Sundhed

  • Pædagogisk 

  • Kost-Service 

  • Teknik-Service 

Kilde: FOA