14 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Underskriver lønnedgang - men tager forbehold

Trykkere afventer Arbejdsretten

Underskriver lønnedgang - men tager forbehold

Trykkerne ved Jysk Fynske Medier har skrevet under på brev, der dikterer dem ned i løn. De tager dog forbehold for udfaldet af den sag, som HK har rejst mod koncernen.

HK har lagt sag an mod Jysk Fynske Medier. HK mener, det er usagligt, at koncernen har dikteret trykkerne i Odense til at skære 22 procent af lønomkostningerne.
FOTO: Bjarne Speth Hansen
1 af 1

Med pistolen for panden har et flertal af trykkerne på Jysk Fynske Medier i Odense skrevet under på et brev fra koncernledelsen, der varsler lønomkostningerne ned med hele 22 procent.

Vi mener ikke, at den varslede lønnedgang er sagligt begrundet.
Dennis Ørsted Petersen, HK Privat

– Brevene er skrevet under af dem, der ønsker at skrive under, men det er sket under tvang, fortæller tillidsrepræsentant Henrik Jensen til Arbejderen og fortsætter:

– To kollegaer har valgt ikke at acceptere ledelsens krav. Den ene har sagt op, og den anden går snart på pension. Og det hører med, at samtlige trykkere har taget forbehold for udfaldet af den sag, som vores fagforening HK nu har rejst mod firmaet.

De 19 trykkere i Odense har i to omgange strejket i protest mod kravet om den drastiske lønnedgang, men ledelsen har svaret igen ved at spille med musklerne.

Under den seneste strejke lige op til jul annoncerede ledelsen således efter nye trykkere, og de strejkende modtog varslingsbrevet, som skulle returneres underskrevet torsdag i sidste uge - alternativt ville de få en fyreseddel.

Op i Arbejdsretten

Onsdag ligeledes i sidste uge var LO og DA, på foranledning af trykkernes fagforening HK Privat, til fællesmøde om den varslede lønnedgang. Parterne kunne imidlertid ikke blive enige, og sagen kører nu videre til Arbejdsretten, forklarer Dennis Ørsted Petersen, der er faglig konsulent i HK Privat Midt.

– Vi forholder os til den lønnedsættelse, medlemmerne er blevet varslet, og vi mener ikke, at den er sagligt begrundet, siger den faglige konsulent til Arbejderen.

Usagligheden bygger HK og tillidsmanden på flere forhold. Blandt andet har trykkerne forgæves bedt om at få forelagt regnskaber, der kan dokumentere, at lønnedgangen skulle være nødvendig. Dertil kommer, at trykker-gruppen er omfattet af et fortløbende lønaftale.

– Den løber året ud, og den har firmaet ikke omsagt, fortæller Henrik Jensen.

Der er endnu ikke sat dato på, hvornår Arbejdsretten behandler sagen, så indtil videre må Henrik Jensen og kollegaerne væbne sig med tålmodighed og finde sig i den dårlige stemning på arbejdspladsen - uden dialog med ledelsen.

Truslen om at miste jobbet er ikke den eneste ledelsen på Jysk Fynske Medier har taget i brug i kampen om at banke en personalegruppe på plads.

Under den første strejke i starten af november udsendte ledelsen nødaviser trykt af arbejdslederne. Og på forsiden af nødaviserne kunne man læse: "Også efter lønnedgangen vil trykkerne i Jysk Fynske Medier have en god løn, da de i dag tjener mellem 39.000 og 45.000 kroner om måneden. Det er mellem 19 og 31 procent mere end landsgennemsnittet på området".

Uhørt fremgangsmåde

– Den fremgangsmåde er fuldstændig uhørt og et letgennemskueligt forsøg på at udstille en faggruppe som forkælet. Men de er højt specialiserede, har en høj anciennitet og arbejder på alle tider af døgnet, lød reaktionen fra Dennis Ørsted Petersen fra HK Privat.

Han kunne også fortælle, at antallet af trykkere i Odense over de sidste ti år er blevet næsten halveret, samtidig med at de tilbageværende trykkere har fået flere opgaver.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


09. jan. 2017 - 10:01   09. jan. 2017 - 16:14

Faglig konflikt

noc@arbejderen.dk